Deputaţii au interzis accesul presei la dezbaterile din Comisie

Proiectul de lege prin care UDMR va ajunge finalmente să obţină mult dorita autonomie în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna a intrat în dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, din Camera Deputaţilor. Legea Statutului minorităţilor naţionale zace de aproape şase ani în Parlament pentru că nici un guvern de până acum nu a vrut să şi-l asume, este puternic contestat nu numai de PSD, PNL şi PC, ci şi de Academia Română, şi de societatea civilă română din cele trei judeţe. Articolul 55 al proiectului arată că „autonomia culturală înseamnă dreptul unei comunităţi naţionale de a avea competenţe decizionale cu valoare normativă”.

Membrii Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor au decis, joi, cu şase voturi pentru şi cinci contra ca reprezentanţii mass-media să nu participe la dezbaterile privitoare la Statutul minorităţilor.

La începutul şedinţei, preşedintele Comisiei, Nicolae Păun, a propus ca jurnaliştii să nu poată lua parte la discuţiile legate de Statutul minorităţilor, soluţie respinsă de deputaţii opoziţiei. Deputatul Sergiu Andon de la PC a fost unul dintre cei care au propus contrariul.

Ca urmare, Nicolae Păun a supus la vot cele două propuneri. Şase dintre membrii Comisiei au fost pentru neparticiparea presei la dezbateri, în timp ce cinci dintre deputaţi s-au opus.

Comisia pentru drepturile omului decisese miercuri amânarea dezbaterilor asupra Statutului minorităţilor până joi, dupa ce mai mulţi deputaţi de la PNL, PSD şi PC au invocat absenţa unui punct de vedere al Guvernului pe acest proiect, dar şi alte probleme procedurale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.