Deutsche Welle despre discursul lui Traian Băsescu

După discursul de ieri al preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, nu am înregistrat nicio reacţie românească. Subiectul unui unificări politice a UE pare să-i găsească pe români nepregătiţi. Ştim cu mai multă certitudine că singurul partizan declarat al transfomării treptate a UE într-un stat federal este preşedintele Traian Băsescu. El s-a pronunţat, în treacăt, în favoarea unor „State Unite al Europei”, dar fie pentru că nu dorea, fie pentru că nu a găsit interlocutori receptivi nu a mai dezvoltat subiectul.

Este şi asta o tactică: lansezi o temă de dezbatere şi o laşi apoi să evolueze singură. Atâta doar că această temă nu şi-a găsit nici partizani şi nici adversari. De aceea, preşedintele, care a iniţiat discuţia, a rămas dator cu clarificări. Ce înţelege mai exact prin Statele Unite ale Europei şi mai ales cum ar funcţiona România într-o asemenea construcţie statală? Preşedintele a susţinut de asemenea că România ar trebui să adere cât mai curând la moneda comună (2015), dar a evitat să vorbească despre riscurile unui asemenea efort, scriu cei de la Deutsche Welle.

Preşedintele Train Băsescu a început să fie privit cu teamă ca omul care aplică politici suprinzătoare, pe care le explică post-factum, aşa cum s-a petrecut cu tăierea salariilor în 2010. Nu este exclus ca insistenţa sa neargumentată (sau argumentată impropriu) pentru un parlament monocameral să vizeze, de fapt, integrarea României într-o federaţie politică europeană. Cert este însă că preşedintele a anticipat o dezbatere care abia de aici înainte prinde contur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.