Dezvăluirile nebune ale unui deputat din comisia de supraveghere și control a SRI

Sebastian Ghiţă: ”Dar să fabrici probe este ceva ilegal şi am să duc în Parlamentul României denunţuri de poziţii şi înregistrări ale unor patroni, firme de construcţii din Ploieşti, chemate de acest domn procuror, ţinute 6 ore la audiere„.

.

.

.

DATA: 24-06-2015

EMISIUNEA: ULTIMUL CUVÂNT

POSTUL: B1TV

ORA: 21.00

MODERATOR: CĂTĂLIN STRIBLEA

INVITAŢI: ION CRISTOIU

SEBASTIAN GHIŢĂ

TALK-SHOW

Cătălin Striblea: Bună seara, doamnelor şi domnilor. Bine aţi revenit la „Ultimul Cuvânt”. Este negreşit evenimentul zilei de astăzi, controlul judiciar extrem de limitat pentru unul dintre deputaţi, dar nu oricare deputat, este vorba de Sebastian Ghiţă. Probabil cel mai bogat parlamentar din România. Un om absolut multimilionar, deţinător al mai multor afaceri în trecut şi deţinător al unei televiziuni. Un cerc şi un ghem de interese în jurul său, dar şi o prietenie foarte apropiată cu premierul Victor Ponta. Astea sunt datele pe care le avem, dar şi ceea ce spun procurori şi anume, atenţie, că domnul deputat Sebastian Ghiţă, din 2000 până în 2015 ar fi desfăşurat activităţi infracţionale care abia acum ies la lumină, sunt anchetate şi vor fi supuse atenţiei judecătorilor. Procurorii au trimis şi un referat cât se poate de spectaculos, cu stenograme şi date în care arată că domnul Sebastian Ghiţă şi grupul din jurul său ar fi devalizat bugetul de sume importante de bani, una dintre ele este menţionată chiar până la 10 milioane de euro. Sunt puse sechestre tot ce înseamnă conturi ale companiilor care în trecut au avut relaţii cu domnul Ghiţă. Dar care sunt deţinute de familia sa, pe conturi ale televiziuni care este controlată de domnul Ghiţă. Iar astăzi domnul deputat Sebastian Ghiţă a ţinut un discurs absolut exploziv între care s-au spus printre altele că este vorba de o presiune care se face şi prin intermediul său pentru demisia lui Victor Ponta. Iar ceva mai târziu în acelaşi discurs domnul Sebastian Ghiţă spune că e vorba de o presiune care se face, un soi de complot cred că e termenul corect care se face din zona juridico informaţională a României. O să revenim asupra acestei declaraţii. Unele dintre cele mai puternice făcute în ultimele săptămâni, ce este nou în această chestiune este faptul că deputatului Sebastian Ghiţă practic prin controlul judiciar extrem de limitat, să nu părăsească Ploieştiul i s-a interzis să vină în Parlamentul României pentru exercitarea atribuţiilor sale. Drept urmare o scrisoare a plecat către Parlament şi sunt curios cum va rezista această interdicţie în faţa controlului unui judecător. Domnul Sebastian Ghiţă este alături de noi. Bună seara. Vom face un interviu în această seară.

Sebastian Ghiţă: Bună seara.

Cătălin Striblea: Bine aţi venit domnule deputat. Domnul Ion Cristoiu este alături de noi. Mulţumesc că aţi acceptat prezenţa în această emisiune.

Sebastian Ghiţă: Vreau să îi mulţumesc domnului Ion Cristoiu, ca mulţi dintre noi am urmărit ceea ce a scris dânsul şi mă bucur tare că în seara asta pot avea posibilitatea să dialoghez şi cu dânsul în emisiunea dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Domnule deputat, am văzut din stenograme că dumneavoastră aţi fost interceptat chiar şi în momente care erau în afara dosarului, credeţi că acest interviu este interceptat?

Cătălin Striblea: Cred că avem o problemă.

Ion Cristoiu: Cred că caută să vadă dacă este interceptat. Staţi că este o problemă de drept.

Sebastian Ghiţă: Am avut o problemă tehnică, am revenit.

Cătălin Striblea: Dincolo de glumă, întrebarea are o noimă şi în seara asta oricum o să primiţi foarte multe întrebări dificile, dar vă întrebam de chestiunea asta, pentru că ne întrebăm dacă acest interviu va putea fi folosit ca probă împotriva dumneavoastră.

Sebastian Ghiţă: Cred că orice faptă şi orice gest al unui cetăţean al României poate să fie folosit de către un procuror într-un dosar în care cetăţeanul este acuzat. Important este să nu faci lucruri reprobabile de care să îţi fie ruşine, în care să nu crezi. Ori eu ţin să vă spun că toată viaţa am încercat să trăiesc fără să fac chestiuni de care să îmi fie ruşine sau pe care să ştiu din start, despre care să ştiu din start că sunt ilegale.

Ion Cristoiu: Eu am citit stenogramele în cazul dumneavoastră, cum am citit şi toate stenogramele scurse în presă. Şi am observat şi vreau să vă întreb părerea dumneavoastră, care este părerea dumneavoastră despre apariţia unor dialoguri ale dumneavoastră care nu au nicio legătură cu vreo speţă juridică. De exemplu la un moment dat se vorbeşte, dumneavoastră dialogaţi cu cineva despre Călin Popescu Tăriceanu. Adică credeţi că este corect ca în presă DNA să dea şi fragmente de stenograme care nu au nicio legătură cu dosarul?

Sebastian Ghiţă: Nu. Şi am spus acest lucru în primul rând procurorului One. I-am spus că dacă iniţial am avut toată încrederea în dânsul, am cooperat şi i-am dat declaraţii încă de prima dată de când am mers la dânsul, astăzi nu îl mai consider un om onest, în primul rând, şi cred că face de ruşine meseria pe care o practică. Nu numai faptul că stenograme irelevante despre Călin Popescu Tăriceanu le-a pus în dosar sau i s-a impu8s să le pună în dosar. Cred că o dorinţă a dânsului de a se implica în viaţa politică este cel puţin de condamnat. Nu e primul lucru de tipul acesta pe care îl face. A avut o stenogramă, cea în care domnul Semcu povestea nişte lucruri care i se întâmplaseră în Bucureşti. Un dialog cu Crin Antonescu. Şi în ciuda evidenţelor trecând peste orice limită a bunului-simţ, acest procuror a inserat în acea bucată de stenogramă o paranteză în care a scris, după aceea s-a încheiat contractul Grossman. Era un vorba de un pretins dialog între Crin Antonescu şi Victor Ponta despre primăria Ploieşti, consiliul judeţean şi candidaturile la aceste administraţii, din partea partidelor politice. Las de o parte faptul că în fiecare campanie electorală, corect sau incorect, cu mandat de siguranţă naţională sau cu mandate de la procuror, aceşti oameni ascultă politicieni, preiau informaţii şi Dumnezeu ştie dacă nu intervin în jocul politic. Cum astăzi am credinţa că au intervenit în momentul în care referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a avut loc. Probabil tot interceptând mai mulţi sau mai puţin politicieni, încercând să afle ceea ce fac şi încercând să dirijeze lucrurile astfel încât să servească interesului lor procesul electoral.

Cătălin Striblea: E o chestiune asupra cărei vom reveni.

Ion Cristoiu: Staţi puţin. Este foarte interesant, am văzut că sunt stenograme şi la sfârşitul comunicatului se spune, cu sprijinul SRI, deci sunt făcute de SRI din timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, da? Deci înseamnă din ceea ce spuneţi dumneavoastră, din ce spun stenogramele, că dumneavoastră eraţi interceptat. Şi vă întreb, am înţeles din răspunsul dumneavoastră că sugeraţi sau că afirmaţi că asemenea stenograme puteau fi folosite chiar atunci în bătălia politică sau au fost păstrate numai pentru acum? E foarte important asta.

Sebastian Ghiţă: Unele, şi am proprietatea termenilor şi o să cer în comisia SRI, l-am sunat deja pe domnul Georgian Pop de astăzi. Este plecat într-o scurtă vacanţă, voi cere şi o să vedeţi câţi politicieni au fost ascultaţi pe perioadele campaniilor electorale şi premergătoare campaniilor electorale cu mandate de siguranţă naţională şi cu mandate ale procurorilor. Şi o să vedeţi că o să aflăm numărul acestor politicieni interceptaţi şi o să ne dăm seama că rămân aceste interceptări cu ANI şi sunt folosite când se doreşte să cadă câte un Guvern.

Cătălin Striblea: Pe ce bază spuneţi acest lucru?

Sebastian Ghiţă: Pe baza experienţei mele şi a cunoştinţelor pe care le am în calitate de membru al comisiei de control al SRI.

Cătălin Striblea: Aţi aflat acest lucru în comisia de control?

Sebastian Ghiţă: Am aflat din multe alte locuri.

Ion Cristoiu: Este o ştire foarte importantă. Dumneavoastră spuneţi că aţi cerut oficial domnului…

Sebastian Ghiţă: Nu, voi cere.

Ion Cristoiu: Cereţi ca să se întrunească comisia şi să dezbată această acuzaţie. Sunteţi de acord că în timpul campaniei electorale…

Sebastian Ghiţă: Că politicienii sunt ascultaţi în timpul campaniilor electorale.

Ion Cristoiu: E o ştire.

Cătălin Striblea: Dar staţi puţin, domnule Ghiţă. Nu puteţi face tipul acesta de afirmaţii în spaţiul public fără a fi însoţit de o minimă dovadă. Adică pe ce spuneţi dumneavoastră că vă bazaţi în acest moment?

Sebastian Ghiţă: Păi citiţi în faţa dumneavoastră referatul procurorului şi data la care a făcut interceptările. Şi o să vedeţi că interceptările erau făcute în timpul campaniei electorale.

Cătălin Striblea: Poate urmărea o activitate infracţională, ar spune procurorul.

Sebastian Ghiţă: Doar dacă nu cumva dânsul se apucă de interceptări ştiind că cetăţenii vor face sigur câte o fărădelege.

Cătălin Striblea: Deci dumneavoastră spuneţi că acea interceptare a fost pornită în timpul campaniei electorale cu scopul ca să fie politicieni urmăriţi în campanie, nu pentru supravegherea unei activităţi infracţionale.

Sebastian Ghiţă: Nu ştiu. Eu spun că vom vedea în comisia SRI câţi politicieni, câţi şefi de partide, în ce fel sunt urmăriţi cu mandate de siguranţă naţională sau mandate ale procurorilor.

Cătălin Striblea: Dumneavoastră aţi ajuns la această concluzie după ce aţi văzut referatul din dosarul dumneavoastră sau este o concluzie pe care o aveaţi deja de-a lungul timpului din experienţă?

Sebastian Ghiţă: Este o concluzie pe care mi-am fundamentat-o în momentul în care am văzut ilegal, incorect, fără noimă acea inserţie într-un, într-o convorbire despre Crin Antonescu şi Victor Ponta. Acel lucru nu avea ce să caute acolo.

Cătălin Striblea: Procurorii dau de înţeles că acolo se vorbea despre nişte contracte şi nu despre campania electorală, ca să spunem şi versiunea lor.

Sebastian Ghiţă: Unde? Domnul Semcu povesteşte unei doamne aşa, am fost la Bucureşti, m-am întâlnit cu Crin Antonescu şi Crin Antonescu mi-a spus, am vorbit cu Victor Ponta, nu mă interesează de Ghiţă. Noi luăm una, ei una. Şi Crin Antonescu continuă, Cătălina este la primărie, deci ar trebui PNL-ul la consiliul judeţean şi PSD-ul la primărie. Când ai toată această frazare în faţa ta cum te gândeşti tu ca procuror să inserezi în mijlocul acestor cuvinte o paranteză şi să spui, atunci s-a încheiat contractul Grossman?

Cătălin Striblea: De curiozitate, procurorului nu i-aţi spus lucrul acesta? Că bănuiesc că v-a prezentat acest…

Sebastian Ghiţă: Ba da. Ba da. Procurorul nu poate să aibă un dialog ci doar spune, domne, eu ţi-am prezentat materialul, contestă-l la Înalta Curte. Nu a vrut sub nicio formă să asculte explicaţii. I-am spus, degeaba că nenoroceşte mii de oameni, că firmele pe care pune sechestru nu au avut unele nicio legătură cu mine. Cu altele am avut legătură acum zece ani. Altele au acţionari Banca Mondială, altele au acţionari firme multinaţionale aflate pe locul 2 în lume, care au investit în România şi care nu se aşteptau fără regulă, fără noimă să se trezească cu conturile sechestrate pentru că aşa vrea un procuror. Fără document de la ANAF, fără expertiză, doar pe baza unei expertize sau a unui document preliminar. Acesta e cuvântul. A spus domnea avem o expertiză preliminară a unui coleg de al nostru de la DNA, şi pentru asta mâine bagă în faliment firme.

Cătălin Striblea: Un document de la ANAF a existat în urmă cu câţiva ani, e un raport al domnului Blejnar.

Sebastian Ghiţă: Ba da, este un raport al domnului Blejnar şi vreau să vă spun următorul lucru, astăzi la DNA, la Bucureşti există un dosar cu aceleaşi fapte în care un procuror a dispus o expertiză. Expertiză care nu s-a încheiat, dar acea expertiză a fost cerută tocmai pentru că ceea ce domnul Blejnar conducând ANAF-ul reclamase, procurorului i s-a părut că nu s-a întâmplat. Astfel, pentru aceeaşi faptă un cetăţean din România este în primul rând sau o dată cercetat de către un procuror în Bucureşti şi altă dată cercetat de un procuror în Ploieşti. Eu mă întreb dacă se vor trezi şi alţi procurori, dacă se vor gândi că alţi oameni, alte fapte care vizează aceeaşi chestiune reclamată de domnul Blejnar şi vor dori să o cerceteze la Buzău, la Bacău, la Brăilă, mă întreb, o să am control judiciar în fiecare oraş din acela.

Ion Cristoiu: Staţi. Sunt cât de cât, zic aşa, specialist de servicii de inteligenţă. Vă reamintesc că dumneavoastră mai înainte şi ştiţi, ca să vă citesc drepturile, aţi făcut o afirmaţie, eu o să vă spun acum şi dumneavoastră o să îmi spuneţi dacă greşesc sau nu pentru că de fapt este o afirmaţie de o gravitate ieşită din comun. Aţi spus aşa, în timpul campaniilor electorale SRI, atenţie, nu DNA, că SRI interceptează şi pe urmă dă la DNA, SRI pe siguranţă naţională a interceptat convorbirile unor politicieni şi dumneavoastră spuneţi că în chip ilegal. E corectă interpretarea asta a mea?

Sebastian Ghiţă: Nu. Nu am spus că în fel ilegal.

Ion Cristoiu: Nu, dar SRI.

Sebastian Ghiţă: Dar m-am întrebat, cei care obţin aceste informaţii, fie procurori, fie ofiţeri de informaţii dacă nu cumva ascultându-le în campania electorală nu le folosesc în favoarea unui sau altuia dintre candidaţi, unuia sau altuia dintre partide. Dumneavoastră aţi sesizat că acele înregistrări sunt făcute în timpul campaniei electorale. Şi vreau să vă spun următorul lucru care m-a surprins astăzi. Dosarul nu este despre Herţanu, despre Hidro sau despre prejudicii. Dosarul este despre Victor Ponta. Finalul ordonanţei este, nu aveţi voie să luaţi legătura cu Victor Ponta. Păi ce are evaziunea din 15 ani, zeci de firme, familia mea, multe alte lucruri amestecate în acel dosar, ce legătură credeţi că au toate astea cu Victor Ponta? Pentru ce din dosarul Herţanu ajung să discut despre campania electorală din Moldova? Şi cum s-au petrecut lucrurile în Moldova şi cum a câştigat PSD şi Victor Ponta alegerile în primul tur în Moldova? Despre asta este acest dosar şi despre presiuni repetate asupra mea şi a familiei mele ca domnul Ponta să demisioneze odată.

Ion Cristoiu: Ştiu ce înseamnă o acuzaţie care putea fi mai înainte la adresa SRI, dar am înţeles, dumneavoastră aţi nuanţat.

Sebastian Ghiţă: Nu am vorbit de Sri, am vorbit de ofiţerii din serviciile de informaţii.

Ion Cristoiu: Eu ştiu ce înseamnă, sunteţi în comisia SRI. Una este să susţii şi foarte că v-am mai întrebat că aţi nuanţat că SRI-ul sub pretextul de siguranţă naţională. Pentru că numai pe siguranţă naţională numai SRI-ul poate să obţină, foloseşte aceste interceptări în campanie electorală şi alta e ce aţi spus.

Sebastian Ghiţă: Nu cred. Vreau să vă spun şi că celelalte servicii pot obţine mandat.

Ion Cristoiu: Nu, nu, era foarte important. Nu ca să iau apărarea SRI-ului ci pentru că una e prima declaraţie care poate duce la un uriaş scandal de implicare a SRI-ului ca poliţie politică în campania electorală şi alta este că aceste interceptări sunt folosite, cerute de DNA şi în campania electorală, de aia era foarte important. Pentru dumneavoastră, nu pentru SRI.

Sebastian Ghiţă: Vă mulţumesc. Mai vreau să vă spun un lucru, eu nu discută astăzi despre SRI. Şi nici nu intenţionez vreodată să discut despre vreo instituţie, pentru că asta este o capcană pe care mâine o să mi-o servească bine-cunoscuţii dumneavoastră actori mediatici ai statului de drept. Ci discut despre nişte oamenii care au nişte funcţii şi nişte poziţii. Unii pe o perioadă foarte lungă şi care, eu am spus, că voi cere în comisie să fie analizaţi , să fie verificaţi dacă nu cumva aceste puteri extinse pe parcursul multor ani, nu devin agresatoare la adresa cetăţenilor şi la adresa procesului democratic.

Cătălin Striblea: Acum aţi descoperit asta?

Sebastian Ghiţă: Nu cred că toţi procurorii sunt răi, nu cred că SRI-ul e rău sau DNA-ul este rău. Dar totuşi la fel cum acest procuror astăzi a abuzat de lege, la fel cred că mai sunt mulţi oameni care abuzează lege. La fel cred că sunt oameni care stau prea mulţi ani în funcţie şi pe care puterea îi schimbă extraordinar de tare.

Cătălin Striblea: La cine vă referiţi?

Sebastian Ghiţă: Dacă procurorul general al României stă trei ani în funcţie de ce nu ne gândim că ar trebui să impunem această regulă şi altor persoane care stau în funcţie?

Cătălin Striblea: Daţi-ne un exemplu. La cine vă referiţi?

Ion Cristoiu: Adică la persoane din conducerea SRI.

Sebastian Ghiţă: Nu şi la persoane din parchete şi la persoane din servicii. Deja senzaţia mea este că trăim nişte vremuri în care suntem abuzaţi. E o chestiune pe care o văd în ultimul timp, de 6 luni, 8 luni şi care mă miră. Şi care spune aşa, domne X, Y şi Z, trebuie să fie mai mult de 3 s-au întrunit şi au făcut un grup infracţional organizat, iar politicienii, Sebastian Ghiţă, în cazul meu, sprijină un grup infracţional organizat. Domne, eu cred că atunci când s-a făcut această lege, ea nu viza cu predilecţie societăţile comerciale înregistrate la registrul comerţului din România. Un grup infracţional organizat nu cred că are primă iniţiativă să meargă să se declare la registrul comerţului. Nu cred că o societate care greşeşte, care nu îşi plăteşte taxele, care se încurcă, care are o problemă cu o lucrare, cum a avut acest domn Herţanu şi cu doi asociaţi şi cu o contabilă, declaraţi la registrul comerţului ca acţionari într-o societate comercială, eu nu cred că pot fi priviţi ca grup infracţional organizat. Indiferent cât greşesc în privinţa taxelor.

Cătălin Striblea: Se referă în special la relaţiile dintre anumite persoane.

Sebastian Ghiţă: Eu nu vorbesc cu ce credeţi dumneavoastră, eu vă spun ce scriu procurorii din ce în ce mai mult în dosarele lor. Deja e percepţia că firmele din România sunt grupuri infracţionali.

Sebastian Ghiţă: Staţi un pic, nu s-a lămurit, pentru că nu am avut încă onoarea să ne dea şi nouă pe şest documente DNA-ul, deci dumneavoastră eraţi.

Sebastian Ghiţă: Păi trebuie să vă faceţi un mai pe gmail şi le veţi primi.

Ion Cristoiu: Din punct de vedere juridic dumneavoastră eraţi la acest procuror, ce eraţi, pus sub urmărire penală, da?

Sebastian Ghiţă: Eram pus sub urmărirea penală şi nu aveam voie să părăsesc ţara.

Ion Cristoiu: În cazul Herţanu. Astăzi când aţi fost chemat vi s-a deschis un nou dosar sau în cazul aceluiaşi dosar vi s-au adus noi acuzaţii? Ce legătură are Moldova cu Herţanu?

Sebastian Ghiţă: Domnul Cristoiu, prezentându-mă astăzi, minţit fiind de acest om, acest om în urmă cu o săptămână mi-a spus, vă rog să veniţi peste o săptămână să-mi daţi un supliment de declaraţie. Sigur, fără probleme.

Ion Cristoiu: La dosarul anterior, aţi zis.

Sebastian Ghiţă: La dosarul Herţanu. Astăzi mi-a pus o hârtie în faţă şi o ordonanţă de extindere a urmăririi penale pentru fapte petrecute între 2000 şi 2015 care îmbracă multe forme de activitate infracţională, trafic de influenţă, spălare de bani, evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat. I-am şi spus, domnule mai avea să mă acuzi de genocid. Nu a deschis nici un alt dosar, trăim toţi într-o varză a la Cluj cu soacra lui Moisescu de 570 milioane euro, cu 54 de firme şi 24 de urmăriţi, cu Herţanu, cu asociaţii lui Herţanu, iar acuzaţiile care ne sunt aduse sunt de tipul, Ghiţă, Cosma mare, Cosma mic şi alţi politicieni au făcut presiuni. Nu ştiu de ce sunt acuzat eu.

Cătălin Striblea: Staţi că vă spun eu, scrie aici. Aţi făcut presiuni asupra directorului de la SC Hidro Prahova pentru atribuirea acelui contract firmei domnului Herţanu?

Ion Cristoiu: Acela e dosarul vechi.

Sebastian Ghiţă: Nu. Şi-am să vă spun care sunt argumentele mele. Eu cu acest domn Pantea nu m-am întâlnit în viaţa mea, singura relaţie cu acest domn Pantea se rezumă la nişte telefoane, nu cred că mai mult de 4, telefoane pe care le-am dat pentru că o dată am dorit să depun o adresă de la cabinetul de parlamentar, de două ori am vrut să îi fac o vizită la birou şi o dată am vrut să mă întâlnesc cu dânsul. Nu am reuşit să ajung la acea întâlnire, îmi doream dar era întâlnirea fixată în Bucureşti şi n-am reuşit să mă întâlnesc cu omul acesta. Convorbirile sunt înregistrate.

Cătălin Striblea: Nici nu i-aţi trimis oameni care să se întâlnească cu el?

Sebastian Ghiţă: Nu i-am trimis domnul Striblea, am vrut să mă întâlnesc eu cu dânsul. Şi procurorul mă acuză că l-am presat sau l-am forţat sau l-am şantajat sau l-am ameninţat ori eu vreau să vă spun că dacă nu mă întâlnesc cu un om, nici nu am cum să-l presez pe acel om.

Cătălin Striblea: Păi, prin intermediul domnului Cosma poate, cel care era omul care decidea punerea în funcţie sau nu acolo, aşa ar fi ….

Sebastian Ghiţă: Domnul Striblea, haideţi să fim oameni serioşi, acuzaţia la adresa mea este că l-am presat pe acest om să-i dea un contract lui Herţanu. Nu-l cunoşteam nici pe Herţanu şi nici pe acest domn Pantea la momentul la care Herţanu a câştigat acel contract. L-a câştigat la licitaţie cu cel mai mic preţ.

Cătălin Striblea: Dar pe subalternul său care punea contractele în ordine, cel de la UIP cum se cheamă?

Sebastian Ghiţă: Nici pe acest domn care mi-a fost coleg de liceu, de fapt de olimpiadă, nu eram în acelaşi liceu eram în aceeaşi generaţie, nu l-am mai întâlnit de aproape 10 ani, nu l-am sunat, n-am vorbit cu dânsul, n-am aranjat nimic cu dânsul nici direct, nici indirect şi nici nu sunt acuzat de aşa ceva. De fapt acesta este un domn pe care l-am reclamat la această instituţie Hidro Prahova, în scris.

Cătălin Striblea: Păi da, în scris asta spune procurorul. E o formă de presiune, da.

Sebastian Ghiţă: Precizându-i domnului Pantea că acest domn nu are nici o legătură cu PSD-ul, nu este un membru al partidului nostru, nu ne reprezintă şi am trimis toate aceste lucruri în scris instituţiei la cererea acestui domn Pantea. Şi asta este toată interacţiunea mea cu aceşti oameni.

Cătălin Striblea: În acest referat apare un mesaj de mulţumire al cumnatului domnului Victor Ponta către dumneavoastră. Mă rog, e un mesaj privat, dar care spune că vă mulţumeşte pentru tot ce aţi făcut pentru el.

Sebastian Ghiţă: Da, domnul Striblea, după 2 ani de zile de când acest om lucra în Prahova şi îşi câştigase contractul lui cu cel mai mic preţ, l-am cunoscut. În câteva rânduri, la câteva evenimente de familie, i-am spus procurorului şi am avut relaţii strict aşa omeneşti cu acest om. Nu mi-a cerut niciodată să-l ajut, mi-a spus că are probleme în Prahova, că se descurcă greu.

Cătălin Striblea: Dar ce-aţi făcut pentru el? Că omul spune aici în mesaj „mulţumesc pentru tot ce ai făcut pentru mine.”

Sebastian Ghiţă: Este o chestiune privată care a avut treabă cu familiile, n-a avut nici o legătură cu acest contract sau cu bani sau cu vreo chestiune comercială. O să vă spună dânsul dacă doreşte, dar faptul că acel om mi-a spus că-mi mulţumeşte nu e o dovadă că eu sau el am făcut ceva rău. Haideţi să încercăm să acuzăm oamenii pe baza unor dovezi, nu pe baza unor prezumtive fapte. Nu vreau să vă mai spun că în acest dosar sunt numai martori sub acoperire. Scrie, martorul Nourel nu ştiu cum sub acoperire, sub identitate protejată. Aceşti oameni sunt oameni puşi de acest procuror să fabrice probe. Pur şi simplu când au primit tehnică au primit şi ţinte, vrem să obţii înregistrări cu Cosma, vrem cu Ghiţă, şi o să vedeţi dacă vă uitaţi la munca acestor denunţători sub acoperire, că fac toate eforturile să ajungă la câte un nume, chiar inventează, chiar provoacă şi nu reuşesc nici măcar în felul acesta să obţină vreo probă. Se duc în Parlamentul României…

Cătălin Striblea: Da, nu e o practică ilegală.

Sebastian Ghiţă: Ba este o practică ilegală, domnul Striblea. Să fabrici probe, să nu cauţi adevărul ci să…

Cătălin Striblea: Nu, nu, să-i pui sub acoperire, să nu le dai numele în chestiunea asta.

Sebastian Ghiţă: Dar să fabrici probe este ceva ilegal şi am să duc în Parlamentul României denunţuri de poziţii şi înregistrări ale unor patroni, firme de construcţii din Ploieşti, chemate de acest domn procuror, ţinute 6 ore la audiere. Veţi auzi cum acest procuror le promitea lucruri. Domnule, îţi promit că nu te arestez, îţi promit că te scap de evaziune fiscală, îţi promit luna şi cerul, spune ceva de Ghiţă. Omul spunea, domnule nu-l cunosc pe Ghiţă, nu l-am întâlnit. Domnule, te bag în puşcărie şi te ţin 60 de zile acolo dacă nu spui exact cum a fost. Veţi auzi aceste înregistrări în parlamentul României.

Cătălin Striblea: Asta e o acuzaţie foarte gravă.

Ion Cristoiu: Cică le are.

Cătălin Striblea: Ok, bun dacă le aveţi. Păi nu oricum trebuie să le aveţi pentru că această declaraţie va ajunge la CSM.

Sebastian Ghiţă: Le am, le voi duce şi luni la procurorul general al României. Am înţeles că domnul Onea e un procuror de la DNA, dar nu pot să cred că în ţara asta dacă un procuror e de la DNA e infailibil, că nu greşeşte, că n-are intenţii rele, că nu-şi construieşte cariera pe munca şi pe sudoarea altora care au muncit zeci de ani. Am să vă arăt cum acest om este în afara legii şi o să cer protecţia procurorului general al României.

Cătălin Striblea: Deci l-aţi înregistrat pe procuror?

Sebastian Ghiţă: Nu, nu l-am înregistrat eu.

Cătălin Striblea: Nu dumneavoastră, oamenii ăia.

Sebastian Ghiţă: Aşa mi-au spus oamenii ăia şi o să-i chem martori.

Cătălin Striblea: Deci oamenii ăia au înregistrări cu procurorul.

Sebastian Ghiţă: Aşa cred, eu le-am auzit.

Cătălin Striblea: Aşa credeţi sau? A, păi atunci sunt din moment ce le-aţi auzit. Dar cine le-a făcut pe aceste înregistrări?

Sebastian Ghiţă: Domnul Striblea, luni mă voi prezenta la procurorul general al României. Chestiunile pe care o să i le spun sunt de o gravitate maximă, ceea ce se întâmplă este peste limita legii, nu este ceva făcut de domnul procuror Onea din Ploieşti. Nu dânsul strecoară în stenograme numele lui Crin Antonescu şi al lui Ponta. Nu dânsul face jocuri politice şi nu pe dânsul îl acuz că forţează demisia lui Victor Ponta.

Cătălin Striblea: Despre jocuri politice ne spuneţi şi exact despre această chestiune pentru că este a doua oară când faceţi această afirmaţie, că sunt presiuni pentru demisia lui Victor Ponta, acesta este subiectul de după publicitate pentru că vreau să ne explicaşi latura politică a acestui dosar extrem de complicat. De ce susţineţi dumneavoastră că de fapt ţinta este Victor Ponta şi se întâmplă prin intermediul dumneavoastră. Luăm câteva secunde de publicitate. Din nou în direct doamnelor şi domnilor, ediţie explozivă cu deputatul Sebastian Ghiţă. Câteva afirmaţii extrem de grave făcute de domnul deputat despre viaţa politică din România şi mai ales din funcţia de membru al comisie SRI. Să lămurim câteva chestiuni politice.

Ion Cristoiu: Iertaţi-mă. Eu nu l-am întrebat, n-am insistat la domnul deputat Ghiţă ca să iau apărarea SRI-ului, slavă Domnului nu sunt eu omul să… problema era că în primă fază afirmaţia era de o gravitate care putea să nască un uriaş scandal politic. Una sunt interceptările pe siguranţă naţională care sunt exclusivitatea SRI-ului şi alta este faptul că SRI-ul interceptează în numele DNA. Domnul deputat a revenit şi a spus că nu e vorba de mandate pe siguranţă, deci SRI-ul nu e acuzat de domnia sa de poliţie politică, ci de mandate pe DNA care sunt folosite, interceptările pot fi folosite apoi în bătălia politică, e foarte important. Eu ştiu ce înseamnă o acuzaţie adusă unui serviciu că face poliţie politică. Asta şi CIA sare în aer. Nu-i aşa domnule deputat? Nu mă aude.

Sebastian Ghiţă: Vom vedea în comisia SRI domnul Cristoiu.

Ion Cristoiu: A, deci dumneavoastră veţi spune totuşi în comisia SRI.

Sebastian Ghiţă: Nu, dar cred că trebuie o dată şi o dată să ştim. Domnule, în campania electorală de anul acesta din 540 de deputaţi au fost înregistraţi 320. Nu cred că doreşte cineva să ştie numele, nu cred că doreşte cineva să ştie cine sunt aceia, dacă au fost, dacă mai sunt sau dacă vor mai fi, dar cred că trebuie să ştim toţi câţi deputaţi, senatori, membri ai birourilor executive ai partidelor sunt înregistraţi într-un fel sau altul, cu un tip de mandat sau cu altul.

Ion Cristoiu: Ca să înţeleg, e foarte important…

Sebastian Ghiţă: Totuşi, domnul Cristoiu, şi dacă astăzi nu vorbim de poliţie politică, nu cred că vreunul dintre noi vrea să vorbim mâine sau peste un an.

Ion Cristoiu: Sper că nu m-aţi înţeles greşit, eu nu voiam să scutesc SRI-ul, eu spuneam în sensul următor, vă atrăgeam atenţia şi dumneavoastră şi telespectatorilor că o afirmaţie potrivit căreia, şi văd că dumneavoastră insistaţi, SRI-ul interceptează sau foloseşte în campania…

Sebastian Ghiţă: Eu nu am vorbit de SRI, eu am vorbit de ofiţeri din serviciile de informaţii şi de procurori.

Ion Cristoiu: Deci dumneavoastră spuneţi aşa, şi eu sigur că voi scrie şi voi urmări cu foarte mare atenţie lucrările comisiei SRI, spune că veţi cere convocarea comisiei pentru a analiza un lucru extraordinar de important, dacă nu cumva în campania electorală are loc o creştere bruscă, nu-i aşa domnul Striblea, a interceptărilor, pe diferite motive, siguranţă naţională…

Sebastian Ghiţă: Sau puţin înainte

Ion Cristoiu: Aceasta cum se face din punct de vedere oficial? E de ajuns ca dumneavoastră să solicitaţi comisiei sau trebuie să mai aveţi un consens sau o majoritate ca să aibă loc această anchetă?

Sebastian Ghiţă: Nu cred că vreunul din colegii mei din comisie se va opune unui astfel de demers care este profund legitim, corect şi care este ridicat de un membru al comisiei. Ne cunoaştem toţi între noi acolo, chiar domnul Atanasiu a avut acum ceva timp o luare de cuvânt pe această temă şi îmi aduc aminte bine cum se întreba şi cum punea întrebări conducerii Serviciului despre aceste stenograme care apar înainte de dosar, apar în presă, dacă au investigat vreodată felul în care apar, dacă nu sunt nişte chestiuni de siguranţă naţională. La momentul acela persoanele despre apăreau stenograme nu erau prim-ministru, preşedintele senatului, şeful PNL-ului Crin Antonescu şi alte persoane care la un moment dat, ştiu şi eu, ar putea să ne facă să credem că trebuie să ne punem semne de întrebare asupra unor elemente de siguranţă naţională.

Ion Cristoiu: Domnul deputat, iertaţi-mă, aveţi o problemă. Potrivit controlului judiciar, n-am înţeles, dumneavoastră n-aveţi voie să păşiţi în incinta Parlamentului sau să vă exersaţi dreptul de deputat şi asta e foarte important, că în aceste condiţii dumneavoastră nu puteţi veni la comisie.

Sebastian Ghiţă: Din păcate, domnule Cristoiu, acest domn procuror, astăzi, cred eu, că dă cel mai grav atac la adresa Parlamentului României şi al democraţiei. Acest om crede cu tărie că abuzând un articol din codul penal poate interzice unui parlamentar să-şi exercite această calitate şi poate să interzică unui parlamentar să meargă în Parlamentul României.

Ion Cristoiu: Deci în incintă. E foarte interesant. Dumneavoastră nu aveţi voie să vă prezentaţi ca deputat în circumscripţia dumneavoastră sau nu aveţi voie în incinta, e foarte important.

Sebastian Ghiţă: Să ştiţi că am pus problema şi i-am spus că eu sunt ales deputat într-un colegiu care nu este în Ploieşti, ori eu am control judiciar neavând voie să părăsesc Ploieştiul şi i-am explicat că este un abuz, că e o decizie a CCR, că această demnitate, această calitate nu este o chestiune de care dânsul dispune, ci este o chestiune de care dispun cetăţenii şi că un deputat sau un senator, chiar dacă astăzi suntem cei mai huliţi, cei mai înjuraţi, mai murdăriţi de către procurori şi de către ofiţeri din servicii, un deputat totuşi este un ales al cetăţenilor şi cu toate eforturile de a transforma parlamentul României, deputaţii şi senatorii în nimeni care nu por să strige dreptatea este de datoria noastră să o facem şi legea ne protejează. Din acest motiv mâine domnule Cristoiu imaginaţi-vă că la codul penal şi la modificările codului penal se vor apuca să lucreze un număr de parlamentari şi o să ne explice doamna Kovesi, ştiţi nu avem nici o putere, fiecare procuror e independent şi un procuror independent ca domnul Uncheşelu sau domnul Onea consideră că o sută de parlamentari nu mai pot merge în Parlamentul Românie să-şi exercite calitatea de deputat. Aceşti oameni pot modifica grav majorităţile parlamentare, configuraţia Parlamentului, numai pentru că abuzează legea. Este o minciună când spun voi parlamentarii aţi dat noul cod penal şi obişnuiţi-vă cu ideea că facem ce vrem noi.

Cătălin Striblea: Există şi nişte chestiuni procedurale în situaţia asta şi bănuiesc că sunt şi mecanisme de control.

Sebastian Ghiţă: Lăsaţi proceduralele, luaţi principiul.

Ion Cristoiu: Lăsaţi că mă interesează juridic, adică dumneavoastră nu puteţi participa la lucrările comisiei dacă ele au loc în incinta Parlamentului că vă interzice controlul. E o ciudăţenie.

Sebastian Ghiţă: Nu ştiu de ce şi-au dorit. Domnul Cristoiu, m-am prezentat la fiecare cerere de audiere, am fost la controlul judiciar de fiecare dată, nu am părăsit ţara decât cu acordul procurorului, am plecat din ţară şi m-am întors, nu exist niciun rezon, nici un temei legal care să-l facă pe acest om să-mi impună, să-mi restrângă drepturile, să nu părăsesc Ploieştiul

Cătălin Striblea: Staţi o secundă, de ce nu-l reclamaţi şefilor?

Ion Cristoiu: Domnul deputat, iertaţi-mă încă o dată, e o premieră în istoria României, chiar a României. Ce aveţi interdicţie dumneavoastră în calitate de deputat? Exercitarea meseriei sau intrarea în incinta?

Sebastian Ghiţă: Să-mi exercit funcţia de deputat în incinta Parlamentului României.

Ion Cristoiu: A, dar dacă lucrările comisiei sunt în afara incintei puteţi să participaţi, nu-i aşa?

Sebastian Ghiţă: Dacă sunt lucrările în Ploieşti probabil că…

Cătălin Striblea: Dar de ce nu îl reclamaţi la şeful său direct că are şef direct sau chiar la doamna Kovesi?

Sebastian Ghiţă: Mâine la ora 11.00 voi depune această cerere la procurorul ierarhic superior cum îmi permite legea. Din păcate 60 de zile nu pot merge la ÎCCJ, nu mă pot adresa justiţiei, pentru că justiţia înseamnă judecătorii. Totuşi mulţi dintre noi, dintre cetăţeni mai avem un ultim gram de încredere în aceşti oameni, în aceşti judecători.

Cătălin Striblea: Ce înseamnă că s-a umblat la judecători?

Sebastian Ghiţă: Cred că este o chestiune pe care o să vă cer voie să mă lăsaţi să i-o spun procurorului general al României. Nu am încredere că situaţia mea este atât de simplă şi protejată. Familia mi-a spus acasă că trebuie să mă aştept şi la alte lucruri rele.

Cătălin Striblea: Cine face presiuni asupra dumneavoastră sau cine a venit cu acest lucru şi v-a spus punctual?

Ion Cristoiu: Dau citatul corect. Domnul deputat, aţi spus în finalul declaraţiei: „Voi face toate demersurile ca procurorul general să mă asculte şi cred că dovezi pot aduce şi Traian Băsescu şi Victor Ponta. Şi nu cred că îi puteţi suspecta, este un act contra democraţiei, nu cred că acest domn procuror acţionează singur. Cred că este un test, cred că tot…” Vă asumaţi această declaraţie? Şi lămuriţi-o.

Sebastian Ghiţă: Da. Cred că e destul de clară. Cred şi voi duce dovezile procurorului general al României că astăzi Victor Ponta nu graţie jocului politic, nu din cauza schimbării majorităţilor în Parlament, nu pentru că lumea a ieşit în stradă, ci pentru că oameni din serviciile de informaţii şi un grup de procurori doresc, Victor Ponta e forţat să îşi dea demisie.

Ion Cristoiu: Din conducerea Serviciului sau din?

Sebastian Ghiţă: Am spus din serviciile de informaţii.

Cătălin Striblea: Nu înţelegem. Hai să spunem pe şleau. Vi s-a spus, domnule Ghiţă eşti în situaţia asta, poate îi spui…

Sebastian Ghiţă: Am fost chemat, invitat, am avut întâlniri, am fost ameninţat. Mi s-a sugerat că s-ar putea să am probleme. Mi s-a spus că aş fi putut să le am nu ştiu când. Dacă vorbesc cu Ponta, dar că ar trebui să îi spun să vină mai repede în ţară.

Cătălin Striblea: Cine v-a ameninţat.

Ion Cristoiu: Vi s-a spus să vină în ţară sau vi s-a spus să îl convingeţi să demisioneze?

Sebastian Ghiţă: Ambele variante.

Cătălin Striblea: Cine sunt oamenii ăştia?

Sebastian Ghiţă: Aceşti oameni şi-l doresc pe Victor Ponta în ţară orice ar fi. Nu ştiu de ce, nu ştiu care e planul lor.

Cătălin Striblea: Oamenii ăştia au o funcţie în statul român, au demnitate? Sunt lucrături ai unei instituţie, ai statului român sau sunt nişte persoane private?

Sebastian Ghiţă: Domnul Striblea, am detaliat afirmaţia pe care am făcut-o mai devreme şi mi-o menţin. Daţi-mi voie să merg în faţa procurorului general al României şi să spun ceea ce ştiu. Pentru că dacă eu astăzi înşir vrute şi nevrute fără să le aşez într-un document pe o pagină şi să ataşez aceste probe, o să mă cheme şi Parchetul General, domne ce mai cauţi la noi. Şi daţi-mi voie să vă spun că situaţia mea nu este simplă. Atâta timp cât familia îmi spune să am grijă să nu se întâmple ceva rău, cred că e bine să fiu rezervat.

Cătălin Striblea: Ce înseamnă să vi se întâmple ceva rău, vă referiţi la altceva decât acest dosar penal, e o ameninţare de natură fizică?

Sebastian Ghiţă: Nu ştiu. Nu arată lucrurile bine pentru mine. Îmi pare tare rău că acum câteva zile când Traian Băsescu a început să spună lucruri. Când v-a explicat că fostul preşedinte al României are senzaţia că, şi nu pot să îl citez, cu un plan sau fără nici un plan Parlament, Guvernul, Administraţia României, şi eu aş adăuga şi mare parte din mediul economic cu capital românesc sunt pur şi simplu distruse, pulverizate, prin acţiunile unor procurori. Cred că ar fi trebuit să ne îngrijorăm tare şi mi-aş fi dorit ca Traian Băsescu să continue. Nu ştiu care îi sunt planurile şi cum vrea să gestioneze relaţia cu aceşti oameni, dar ştie la fel de bine ca mine şi poate mult mai bine ca mine, cu siguranţă mult mai bine ca mine, ceea ce i s-a întâmplat, ceea ce i s-a întâmplat în ultima perioadă de mandat şi ceea ce i s-a întâmplat după ce a încheiat mandatul. La fel cred că Victor Ponta când va veni în ţară va trebui să spună ceea ce i s-a întâmplat, ceea ce a simţit. Ce a crezut când au văzut procurorii că îi agresează familia, că fără motiv intră şi cer acte ale mamei, ale surorilor, arestează cumnatul, iau Ipad-urile copiilor.

Cătălin Striblea: Cine coordonează acţiunile acestea de care vorbiţi?

Sebastian Ghiţă: Domnule Striblea, din păcate mă văd forţat să constat că dumneavoastră puneţi această întrebare după standardele pe care ni le tot predau de ani de zile aceşti oameni nimeni nu coordonează. Orice procuror mâine găseşte un denunţător, îi dă o identitate protejată, ia un teren sau o vânzare sau orice acţiune economică şi constituie un dosar împotriva oricui. Şi după aia pune şi sechestru pe tot ce are şi ce a făcut în viaţa omul acela. Haideţi să vă dau un exemplu pe care să îl înţelegem toţi. În 20 de ani de zile după ce a căzut comunismul, aproape toţi cetăţenii români au avut un teren. O clădire, o mică proprietate şi mulţi dintre ei le-au tranzacţionat şi au mers la un notar şi la acest notar încercând să obţină taxe mai mici, să meargă la o grilă mai mică, o chestiune legitimă şi de multe ori legal au declarat o anumită valoare. Dacă un alt tip din tranzacţie, dacă notarul, dacă oricine se hotărăşte mâine să îi facă rău celuilalt se duce la notar şi după standardele de astăzi, spune, acum 15 ani eu şi cu Vasile am vândut un teren şi am declarat preţul mai mic. Ca să nu plătim la grila notarială şi amândoi au o problemă cu un dosar.

Ion Cristoiu: Domnul preşedinte Klaus Iohannis ştie ceva? Coordonează acest lucru sau e plutitor?

Sebastian Ghiţă: Păi la ce scrieţi dumneavoastră în editoriale.

Ion Cristoiu: Păi nu ştiu eu.

Cătălin Striblea: Nu puteţi să îl invocaţi pe domnul Ion Cristoiu ca sursă.

Ion Cristoiu: Eu v-am întrebat pe dumneavoastră, că dumneavoastră sunteţi autoritatea. Eu scriu pe acolo.

Sebastian Ghiţă: Cred că aveţi mai multă experienţă. Nu ştiu ce face domnul Klaus Iohannis, dar ştiu următorul lucru, că odată şi odată în ţara asta trebuie să terminăm să ne răzbunăm pe cei care au pierdut alegerile. Domnule Ion Cristoiu, dacă 15 ani toate aceste companii pe care le-am înfiinţat, toţi colegii mei de facultate, familia mea, au lucrat în România, nu am scos niciun ban afară din ţară, şi-au plătit taxele şi impozitele, şi-au plătit salariile, şi-au plătit datoriile la bănci, au avut audituri de la firme internaţionale, au avut controale de la ANAF, de la Fisc, de peste tot, eu am ajuns în Parlament, am ajuns în comisia SRI, am stat 5 ani de zile lângă toţi oamenii aceştia ai statului de drept, îi cunosc pe toţi. Am stat lângă ei în nenumărate rânduri. Ştiu ce fac, cum gândesc, ce planuri au avut, ce planuri au. Şi vreau să vă întreb, dacă tot ştia toată ţara asta că toţi aceşti 24 de inşi, 54 de firme fac evaziune, toţi facem evaziune fiscală şi furăm şi suntem mai răi ca banda sau hoarda lui Ginghis Han, cum ne-au lăsat domnule să trăim până acum? Cum de am rezistat lângă ei?

Ion Cristoiu: Da, e…

Sebastian Ghiţă: Ce s-a întâmplat după ce am pierdut alegerile de dintr-o dată am devenit cei mai mari hoţi din România? Vreţi să vă spun eu? Nimic. Doar că fiind un prieten Victor Ponta, nu le-am ascultat sfatul dinainte de campanie să nu rămân lângă Victor Ponta în campanie. Despre asta e vorba. Deci nu ştiu ce face domnul Klaus Iohannis, dar astăzi procurorii şi ofiţerii din servicii care îşi doresc să îl slujească distrug, calcă în picioare şi nenorocesc vieţi şi familii ale celor care au propus o alternativă. Ce am făcut atât de rău în societate candidând în alegeri? Ce mare dezastru a făcut PSD-ul?

Cătălin Striblea: Ştiţi că orice vi s-ar întâmpla…

Sebastian Ghiţă: Vreţi să vă spun ce s-a întâmplat? Haideţi să vă spun eu. Când a căzut Guvernul MRU, Hidroelectrica era furată de zeci de milioane, dacă nu sute. Blejnar şi ANAF-ul furau TVA, Stelu umbla cu genţi cu milioane de euro sub atenţia acestor mari cerberi ai averii neamului, scotea un milion de euro din retrocedări pe zi. Şi oamenii ăştia nu îl vedeau. Vă mai dau 100 de exemple….

Cătălin Striblea: Ştiţi că orice nedreptate…

Sebastian Ghiţă: …cu hoţii ale României care în momentul căderii Guvernului MRU noi le-am oprit.

Cătălin Striblea: Ştiţi că dacă vi se face o nedreptate, cum spuneţi, veţi ajunge în faţa unui judecător. Cazul dumneavoastră nu se termină aici. Veţi veni în faţa unui complet, 1, 2, 3, mai mulţi oameni, care vor spune dacă aveţi sau nu dreptate.

Sebastian Ghiţă: Când, domnule Striblea? Că oamenii ăştia nu mai au salarii mâine, firmele sunt falimentate, mii de oameni în toate acele firme, am numărat astăzi, sunt peste 4000 de oameni care muncesc. Au soţii, au copii. Domnul acesta procuror are vreo responsabilitate? Eu de când am terminat liceul am muncit şi am construit firme, am angajat oameni, am riscat şi am dat salarii.

Cătălin Striblea: Toată lumea munceşte.

Sebastian Ghiţă: Omul ăsta ştie?

Cătălin Striblea: Păi şi el a muncit, dar…

Sebastian Ghiţă: Ştie cum e să laşi 4000 de oameni pe drumuri?

Cătălin Striblea: Nu pot eu să vă răspund la întrebarea asta.

Sebastian Ghiţă: Vreţi să vă mai spun un lucru? Când eu azi mă uit la toată industria software românească, toată, de sus până jos, că a fost distrusă. Irina Socol e arestată, Team Net, firmă cu 25% acţionariat Banca Mondială, este distrusă de acest om. Firmele de telecomunicaţii, toate celelalte firme, nu ştiu dacă a mai rămas una. Ce să cred eu când văd că toată industria noastră de software e distrusă? Ce să cred când văd că toate firmele româneşti de construcţii sunt distruse zi de zi de procurori? Domnule, dacă am greşit şi nu am plătit taxe, mai muncim 10 ani şi vă dăm banii.

Cătălin Striblea: Ştiţi că dacă nu respectă legea se ajunge în faţa judecătorului.

Sebastian Ghiţă: Dar dacă distrugeţi firmele?

Ion Cristoiu: M-aţi făcut curios, nu înţeleg de ce au insistat. Am înţeles ce fel de oameni erau care insistau ca domnul Ponta să vină în ţară. Nu era normal să insiste să demisioneze? De ce îl vor în ţară? După părerea dumneavoastră.

Sebastian Ghiţă: Ca să îl batjocorească pe orice om şi cetăţean care ajunge într-o situaţie mai grea.

Ion Cristoiu: Credeţi că eu exagerez spunând că voia să îi dea control judiciar, să nu mai intre în sediul Guvernului? E posibil?

Sebastian Ghiţă: La ce mi s-a întâmplat mie astăzi, cred că da. Cred că intenţia era să îl pună într-o astfel de situaţie umilitoare. Şi veţi vedea că planul nu li s-a terminat. Îmi pare rău că nu au mai mulţi curaj să spună. Eu ştiu ce discuţii am avut săptămânile astea. Dar planul procurorilor care participă la acest proiect şi al ofiţerilor din servicii este, ştiind că nu îl pot demite pe Victor Ponta, să îl facă să îşi dea singur demisia. Când îţi vezi mama chemată şi busculadă la DNA, credeţi că te bucuri?

Cătălin Striblea: Mulţumesc. Şi această afirmaţie ştiţi că trebuie probată, oricum vom ajunge la CNA după acest interviu şi dumneavoastră la CSM, domnule Sebastian Ghiţă, pentru…

Sebastian Ghiţă: Cu plăcere merg la CSM, am văzut că s-a autosesizat. Şi le cer şi public să mă audieze în CSM.

Cătălin Striblea: Nu, că e fără audieri, să ştiţi. Dar mulţumesc tare mult că aţi acceptat să…

Sebastian Ghiţă: Poate că ar trebui CSM-ul să mai aibă atingere şi cu pământenii.

Cătălin Striblea: Mulţumesc că aţi acceptat să staţi de vorbă cu noi doi în această seară şi că aţi primit întrebările noastre. Vedem ce se întâmplă de aici încolo mai departe. O seară bună!

(Prin Monitoring Media: B1 – Ultimul Cuvânt, Ora: 21:00)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Stan 239 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.