„Minciuna” lui Iohannis în SUA

Preşedintele Klaus Iohannis „se laudă” în SUA cu „o minciună”, în vreme ce Armata are „serioase” probleme de înzestrare, spune deputatul USR Nicu Fălcoi.

Fălcoi a declarat, miercuri, că România, deşi a promis de foarte mult timp că va aloca minimum 2%, ba chiar 2,5% din Produsul Intern Brut pentru Armată, a făcut acest lucru doar pe hârtie, deoarece, în realitate, în ultimii trei ani, s-a cheltuit pentru acest sector „doar 1,6 – 1,7%” din PIB.

„În locul minciunilor, Iohannis ar trebui să se ţină de promisiunile făcute aliaţilor NATO, mai ales în condiţiile în care avem un război la graniţă şi ar trebui să ne preocupe mai mult securitatea naţională. Industria noastră de apărare este la pământ din cauza politrucilor şi a incompetenţilor care au condus-o de-a lungul anilor. Aşa se întâmplă când avem un şef al statului care a stat mai mult prin vacanţe de lux şi ale cărui preocupări principale par să fie amenajarea, din bani publici, a palatului în care se va retrage după predarea mandatului şi găsirea unui job, dacă se poate, la şefia NATO”, a susţinut, într-un comunicat, deputatul USR, care este vicepreşedinte al Adunării Parlamentare NATO.

El a adăugat că „preşedintele României nu ezită să mintă, însă, fără să clipească: după întâlnirea cu preşedintele SUA, Joe Biden, Iohannis a declarat că ‘România stă extraordinar de bine cu 2,5% din PIB pentru Apărare’, deşi un raport oficial al NATO arată că ţara noastră a cheltuit pentru apărare, în 2023, doar 1,6% din PIB”.

Potrivit vicepreşedintelui Adunării Parlamentare a NATO, bugetul pentru Apărare „s-a prăbuşit”, în timp ce deficitul bugetar a crescut an de an. „Să nu uităm nici de premierul Ciolacu, care a luat şapte miliarde de lei de la înzestrarea Armatei şi i-a dus în Fondul de rezervă, din care a împărţit discreţionar, aşa cum i-au dictat lui socotelile politice, nicidecum corect şi în interesul românilor”, a completat deputatul Fălcoi.

USR consideră vital ca bugetul Ministerului Apărării Naţionale să fie cheltuit pentru înzestrare, modernizare şi solde corespunzătoare, se arată în comunicatul citat.

„România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru Apărare”, a declarat, marţi, la Washington, preşedintele Klaus Iohannis, întrebat, în contextul războiului din Ucraina, dacă România are nevoie de o creştere a cheltuielilor pentru Apărare, în acord cu discuţiile despre majorarea acestora în statele membre NATO.

„Sunt mulţi aliaţi care sunt foarte departe chiar de 2% şi, sigur, în măsura în care tensiunile cresc, discuţia se va relua şi va fi nevoie, şi asta am spus-o şi în discuţia cu preşedintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi şi să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producţia, altfel nu vom face faţă acestei situaţii”, a precizat Iohannis, într-o declaraţie acordată presei la Ambasada României de la Washington.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

8 Comentarii

 1. ~Dosarele penale care au rezultat în urma verificării cheltuirii fondurilor operative demonstrează că, la acest capitol, contabilitatea instituțiilor de forță ale statului este una formală. Șefii acestor structuri au acces liber la cheltuirea banilor, fără a da socoteală pentru achizițiile făcute.
  Pornind de la cazul generalului Iulian Gherghe, adjunctul serviciului secret al Armatei care a luat 180.000 de dolari din fondurile MApN etc. …` #Trotinetistule la armata nu se ciordeste , se completeaza , Supirioru NU MINTE! Iar Ciuca e melitar n-are a face cu treburile astea tzivile contabilicesti .

 2. Dacă PATRIOTUL Român trimis la Urcaci va ÎNFRÂNGE un Kinjal Rusesc în LUPTĂ DREAPTĂ, CORP-LA-CORP, ca FătFrumos ?
  Cum am mai văZut, măR😢g…
  ●}RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK{●

 3. Să spui minciuni unui senil e păcat și n-are niciun rost căci lui îi tot una… Dar de râsul curcilor te faci numaidecât..

 4. Spune Fălcoi,spune USR ,trage apa.Ăsta e un securist ceaușist care s- a abonat la pensie specială pe listele USRului si care ca toti securiștii ard de nerăbdare să vadă România în război și pe ei câștigând gras din asta.Votați USR- votați Nicu Fălcoi ,votați scufundarea Atlanticului.

 5. Nu trebuie sa spună Fălcoi-usr, a recunoscut aseară live Plavanul printr-un răspuns la o întrebare jurnalistică! A spus că există doar unul funcțional și restul in niciun caz funcțional!

 6. Falcoi trotinetistule, de unde stii tu cu ce se mananca inzestrarea armatei? Cine foloseste acele arme? Aia care nu poarta ciorapi si merg cu pantalonii in vine? Esti si tu barbat ce mama dracu si-ti dai cu parerea despre flinte. Pai n-am platit mai maidanezule in timpul lui Johanis pe care-l iubeai la nemurire ca am dat fo 10 miliarde de dolari pe arme pe care le vom primi prin 2030? Prostovane pib-ul este de vreo 200 de miliarde iar 2,5 inseamna vreo 5 miliarde care merg si la intretinere si salarii nu numai la mall

 7. Adevarul este cu totul altul pe care acest individ Nicu Falcoi nu il stie ,sau se face ca nu stie.Romania intradevar alocase acesti bani pt. inzestrarea armatei dar din pacate nu a reusit sa cheltuiasca pentru acest sector „doar 1,6 – 1,7%” din PIB.Motivul este ca ,cei care livreaza armament ,nu mai pot face fata productiei si prioritate au avut tarile unde exista neaparat nevoie de acest armament.Cum sa investesti bani atita timp cit nu ti se livreaza marfa respectiva ? Si asa Romania a investit foarte multi bani pt. niste avioane ,care nici pana la ora actuala nu au fost livrate.

 8. Bai FalCOI, pentru situatia economica a tarii si 1,7% e mult. Ce ne trebuiesc fiare vechi, bune de dat la topit si pe care am dat o groaza de parale?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.