Discursul despre starea Uniunii al „dictatorului socialist” Obama

Presedintele Barack Obama ar putea sa nu mai tina cont de Congresul SUA in incercarea sa de a reduce inegalitatile sociale si de a accelera cresterea economica, cele doua obective fixate de liderul de la Casa Alba pentru anul 2014.

In timpul discursului sau anual despre starea Uniunii. ”SUA nu raman imobile si nici eu. Deci, cand voi putea lua masuri fara a urma calea legislativa pentru a imbunatati sansele familiilor americane, o voi face”, a spus Obama.

Presedintele a vorbit in fata celor 435 de reprezentanti, 100 de senatori, in fata celor noua judecatori ai Curtii Supreme, a comandantilor armatei si a membrilor administratiei sale. La fel ca in fiecare an, in timpul duiscursului despre STAREA Uniunii, unul dintre ministrii administratiei Obama nu a participat la eveniment, pentru a putea asigura conducerea SUA in cazul in care cei prezenti in Camera Reprezentantilor ar fi victimele unui atentat sau ale unei catastrofe naturale. In acest an a fost randul secretarului Energiei, Ernest Moriz sa se refugieze intr-o locatie secreta.

Creștere de 40% a salariului minim

Barack Obama a subliniat ca ”desi sunt in plin proces de refacerea a economiei, americanii muncesc mai mult decat inainte pentru a atinge cele doua scopuri”, a declarat Obama, cu referire la reducerea inegalitatii sociale si la reluarea cresterii economice.

Printre masurile enumerate de Obama figureaza majorarea salariului minim pentru ora de lucru in cazul angajatilor statului federal de la de la 7,25 dolari in prezent la 10,10 dolari, deci o majorare de 40%. ”Daca pregatiti mancarea soldatilor nostri sau daca le spalati vesela, aceasta nu inseamna ca trebuie sa traiti in saracie”, a spus presedintele. El a cerut Congresului sa extinda aceasta masura astfel incat de ea sa beneficieze toti angajatii din SUA. ”Oferiti crestere Americii!”, a cerut presedintele. ”Asta va ajuta familiile, aceasta va aduce gospodariilor mai multi bani pentru consum si nu va implica niciun program birocratic”, a mai declarat Obama.

Republicanii au anticipat linia sociala a discursului presedintelui si l-au criticat pe acesta inca inainte de incheia interventia. Congresmanul republican Randy Weber l-a numit pe Obama, intr-o postare pe Twitter, drept ”dictator socialist”.

Presedintele SUA a afirmat ca anul 2014 va fi cel al cresterii economice, dupa mai multi ani de convalescenta, in urma crizei economice. El a amintit ca rata somajului este ceamai mica din ultimii cinci ani si ca piata imobiliara este pe punctul de a se relansa si a estimat ca ”SUA sunt mai pregatite pentru secolul XXI decat orice alta tara din lume”: ”Pentru prima data in ultimii zece ani, China nu mai este cel mai bun loc pentru investitii. Acesta este America. De aceea cred ca acest an va aduce un nou inceput.”

Inegalitatea dintre bărbați și femei, o rușine pentru SUA secolului XXI

Presedintele a aparat principiul egalitatii salariale intre barbati si femei, facand o referire la serialul american Mad Men. ”Astazi femeile reprezinta circa o jumatate din totalul fortei de munca”, a spus Obama in fata Congresului. ”Dar ele castiga totusi 77 de centi la un dolar castigat de barbati. Este rau si in dat fiind ca suntem in 2014 este un lucru jenant.”

”O femeie merita sa aiba acelasi salariu ca si un barbat pentru aceeasi munca prestata. Merita sa aiba un copil fara a fi nevoita sa-si sacrifice cariera. Este timpul sa renuntam la regulile de la locul de munca asa cum apara ele in Mad Men”, un serial care prezinta atitudinea deseorei misogina a americanilor.

Presedintele a declarat ca o reforma a sistemului de gestionare a imigratiei ar putea reduce deficitul bugetar: ”Este timpul sa refacem sistemul nostru de imigratie, care nu functioneaza. Republicanii si democratii din Senat au actionat. Stiu ca membrii celor doua partide din Camera Reprezentantilor vor sa faca acelasi lucru. Economistii spun ca o reforma a acestui sistem va produce crestere economica de aproape o mie de miliarde de dolari in urmatoarele doua decenii.”

Al Qaeda, un pericol major, în continuare

Cat priveste terorismul, Obama a aratat ca ”InYemen, in Somalia, Irak sau Mali trebuie sa continuam sa cooperam cu partenerii nostri pentru a slabi aceste retele si pentru a le pune in situatia de a nu mai putea opera. Insa este un fapt ca pericolul exista.” In Siria ”sustinem opozitia care a refuza sa imbratiseze programul retelelor teroriste”, a spus presedintele SUA.

El a sugerat ca lupta impotriva Al Qaeda este un argument major pentru eventuala mentinere a unei prezente militare in Afganistan dupa 2014, odata ce misiunea NATO de aici va lua sfarsit. Insa guvernul afgan refuza pentru moment un asemenea scenariu.

”Odata cu sfarsitul razboiului din Afganistan, acest an trebuie sa fie cel in care Congresul va trebuie sa anuleze ultimele restrictii privind transferul detinutilor si anul in care vom inchide inchisoarea de la Guantanamo Bay”, a mai spus presedintele.

Obama avertizează Congresul să nu saboteze negocierile cu Iranul

Cat priveste Iranul si recenta deschidere manifestata de Teheran catre cooperarea cu comunitatea internationala, Obama a cerut Congresului sa ofere o sansa diplomatiei in dosarul nuclear iranian, avertizand ca va faceuz de dreptul sau de veto in cazul in care se vor impune noi sanctiuni Iranului in timpul negocierilor internationale. ”Sa fie clar: daca Congresul omi trimite o noua lege a sanctiunilor care ar face sa deraieze negocierile, imi voi opune veto-ul”, a spus Obama.

El spera ca SUA si partenerii internationali vor reusi sa constranga Teheranul sa demonstreze ca programul nuclear este unul eminamente civil si sa se evite un nou conflict in Oriemtul Mijlociu. ”Daca liderii iranieni nu profita de aceasta ocazie, voi fi primul care va cere noi sanctiuni”, a sigurat Obama.

Poporul trebuie să se exprime liber în Ucraina

O tema foarte arzatoare abordata in discursul lui Barack Obama a fost Ucraina. Presedintele a declarat ca poporul ucrainean si doar el trebuie sa fie cel care va decide viitorul tarii. ”In Ucraina trebuie sa aparam principiul exprimarii libere si pasnice a poporului, care trebuie sa aiba cuvantul sau in ce priveste viitorul tarii”.

Declaratia lui Obama vine dupa ce marti, vicepresedintele Joe Biden a discutat telefonic cu presedimntele Viktor Ianukovici si a fost extrem de ferm cand a transmis mesajul ca presedintele ucrainean trebuie ”sa conlucreze cu opozitia pentru a ajunge la compromisuri cruciale in vederea ajungerii la o solutie pasnica.”

Remarcile lui Obama despre Ucraina in discursul despre starea Uniunii au starnit imediat un val de critici in presa rusa, care sustine ca ”Americanii au principii pe care le folosesc doar cand vor ei”, venind cu exemplul ca SUA critica folosirea fortei de catre guvernul din Siria insa se fac ca nu observa modul in care Arabia Saudita a intervenit in Bahrain, acolo unde se afla baza Flotei a V a SUA.

”Ucraina poate fi suverana, cu exceptia situatiilor de o importanta fundamentala pentru Rusia”, se arata intr-un raport al de agentiei Stratfor. ”Regimul ucrainean este liber sa fie democratic, a fie cum doreste el sa fie, dar pana la o limita. Iar ideea unei integrari profunde in UE a fost o provocare pe fata. SUA vede in Ucraina un stimul pentru actiunile sale impotriva Rusiei, dar nu doreste sa riste prea mult. Germania si SUA pot continua sa urmeze obiectivul de a necaji Rusia, insa se vor feri de actiunile care ar putea cu adevarat sa dauneze relatiilor pe care Moscova le are cu Berlinul si Washintonul”, mai scrie stratfor.

”Cred ca nimeni nu doreste o confruntare deschisa intre SUA si Rusia sau intre Rusia si Germania. Dar exista servicii speciale si activitati subversive, inclusiv cele de finantare a opozitiei ucrainene. Ceea ce vedem azi este o consecinta a faptului ca Europa nu considera ca Rusia este pe de-a intregul un partener al UE. De aici au pornit si ideile care au stat la baza Parteneriatului Estic”, sustine directorul Centrului de Cercetare in Politici Publice de la Moscova, citat de Pravda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.