Dispută între Oltchim şi CET Govora privind preţul de livrare a energiei electrice de la 1 iulie

CET Govora vrea să majoreze cu 10% preţul la care livrează electricitate către Oltchim, însă combinatul petrochimic doreşte să plătească un preţ şi mai mic în noul contract care se negociază în prezent, au declarat administratorii judiciari ai celor două companii, potrivit Agerpres.

„În prezent, suntem în perioada de negocieri. La 30 iunie expiră şi contractul de energie electrică, şi cel de abur”, a precizat Florian Mateiţă, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al Oltchim.

El a adăugat că Oltchim plăteşte în prezent un preţ cu 25 de lei peste media pieţei de energie electrică, refuzând însă să precizeze care este preţul.

„Cei de la CET Govora vor să plătim mai mult. Eu îi înţeleg, ştiu ce înseamnă să fii o societate în insolvenţă, ştiu ce înseamnă să ai un start greu. Şi noi l-am avut, dar accentul trebuie pus pe reformă şi pe păstrarea echilibrului. Întotdeauna insolvenţa este o problemă de încredere. Datoriile pot sta ani de zile, dar criza intervine când nu mai ai încredere că vei primi banii”, a susţinut Mateiţă.
El a arătat că cei doi mari clienţi ai CET Govora, Oltchim şi Uzinele Sodice Govora, plătesc la zi facturile.

„CET Govora are doi clienţi mari: USG şi Oltchim. Ambii plătesc la zi facturile curente şi rambursează din trecut. Cu toate acestea, a apărut o presiune ciudată şi nedreaptă faţă de buna colaborare, mai ales că în relaţia cu noi, zic eu, şi condiţiile comerciale sunt avantajoase”, a mai spus reprezentantul Oltchim.

Potrivit acestuia, ideal ar fi ca preţul de livrare a energiei electrice de către CET Govora să scadă şi mai mult. „Important este însă să avem un partener în CET, întrucât Oltchim este dependent aproape 100% de aburul de la CET. Adică dacă nu ne înţelegem pe energie, este foarte probabil ca CET-ul să nu poată să ne producă apa”.

Mateiţă a adăugat că în acest moment Oltchim cumpără energie electrică doar de la CET Govora, iar consumul combinatului este de 55 de MW. Oltchim este unul dintre principalii consumatori de energie electrică din ţară.

„Cifra de afaceri cu CET-ul este de 3 milioane de euro lunar, bani achitaţi începând cu octombrie 2014 lună de lună la scadenţă. În plus, din datoria de 56 de milioane de lei pe care o aveam, acum mai sunt doar 45 de milioane, deci am recuperat 11 milioane de lei. Aşa că nu putem fi consideraţi un client rău-platnic sau care nu-şi achită obligaţiile. Totuşi, fiind în perioada de negociere, ne aşteptăm ca lucrurile să fie rezolvate”, a mai susţinut reprezentantul Oltchim.
La rândul său, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a precizat că preţul de livrare a energiei către Oltchim este de 181 de lei cu toate taxele incluse, inclusiv cu taxa de cogenerare, adică sub media pieţei.

„S-au învăţat să stea cu mâna întinsă la pomană. În acest moment, preţul energiei în piaţă cu toate taxele incluse este de 230-240 de lei. Noi am cerut celor de la Oltchim o majorare de preţ de 10%, adică de la 181 de lei la 200 de lei, ceea ce înseamnă tot sub preţul pieţei, în condiţiile în care costul de producţie la CET Govora este de 276 de lei pe MWh”, a spus Borza.

El a arătat că CET Govora nu poate continua să subvenţioneze la infinit combinatul petrochimic, amintind că CET Govora are de încasat de la Oltchim datorii de 136 de milioane de lei dinainte de intrarea în insolvenţă, dar şi datorii de 50 de milioane de lei acumulate în 2013-2014, la care se adaugă penalităţi de 17 milioane de lei.
„Dacă plăteau preţul pieţei până acum, probabil am fi retehnologizat instalaţiile de la CET Govora şi aveam un cost mai mic de producţie. De altfel, scopul meu este să micşorez costurile până la 200 de lei pe MWh”, a continuat Borza.

Reprezentantul Euro Insol a amintit şi de investigaţia deschisă de Comisia Europeană asupra faptului că CET Govora a continuat să aprovizioneze Oltchim, în ciuda datoriilor combinatului şi a deteriorării situaţiei acestuia, iar acest lucru ar putea constitui ajutor de stat ilegal.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.