“Pentru a avea o alimentaţie echilibrată zilnic, niciodată nu trebuie să renunţăm la micul dejun, deoarece acesta asigură 20-25% din necesarul energetic recomandat“, a spus prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, în cadrul Institutului Naţional de Diabet "Prof. dr. N. Paulescu".
Din păcate, 25% dintre români iau micul dejun mai rar de o dată pe săptămână, iar aceştia sunt în mod special tinerii cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani. “Energia furnizată la micul dejun asigură suportul necesar activităţii fizice, dar şi randamentul intelectual, mai ales în prima parte a zilei”, a spus prof. dr. Gabriela Radulian.
Românii au descris micul dejun ideal ca având în componenţa sa lapte, fructe şi legume, dar şi alte produse lactate şi cereale. Cu toate acestea, obiceiurile românilor de a mânca sunt uşor diferite faţă de micul dejun anterior menţionat. Astfel că 3 din 10 români (majoritatea bărbaţi) preferă un mic dejun "consistent", cu produse din carne, ouă şi brânză, 6 din 10 români (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai uşor şi variat incluzând iaurt, lapte şi cereale, sandvişuri, ouă sau brânză și doar 16% dintre români (în special adolescenţi şi tineri până în 24 de ani) aleg o gustare rapidă la micul dejun, constând în produse de patiserie sărate sau dulci, cereale sau sandvişuri.
Aşadar, chiar dacă românii aleg un mic dejun “consistent” şi variat, sunt conştienţi că laptele şi fructele sunt mai sănătoase.
“Un mic dejun echilibrat ar trebui să conțină produse pe bază de cereale integrale: biscuiţi, pâine, cereale – pentru a furniza energie, produse lactate de tipul: lapte, iaurt, brânză – pentru aportul de calciu, fructe – pentru conţinutul de vitamine şi minerale și pentru aport hidric: suc de fructe, ceai.
Este important faptul că românii ştiu ce înseamnă un mic dejun ideal din punct de vedere nutriţional, conştientizând aportul energetic furnizat de acesta, ce asigură buna desfăşurare a activităţii zilnice”, a spus prof. dr. Gabriela Radulian.