Domnilor rectori, demisia!

Patru profesori academicieni își exprimă public indignarea față de anumiți rectori care au redactat o scrisoare deschisă pentru sprijinirea nominalizării de către PSD a lui Valentin Popa, rectorul Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, ca ministru al Educației Naționale, „la mobilizarea făcută, se pare, de președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR)“. Semnatarii apelului public spun că cei 45 de rectori care și-au manifestat sprijinul față de Valentin Popa au încălcat Legea Educației Naționale, „care, la art 7. și art. 118, interzice acest lucru“. Ba, mai mult, spun ei, au încălcat și atribuțiile CNR.

„Domnii rectori nu s-au solidarizat să ceară alocarea a 6% din PIB, cum spune Legea Educației Naționale (la  art. 8)  de atâția ani; domnii rectori nu s-au solidarizat împotriva doctoratelor plagiate (împotriva celor care au obținut astfel de doctorate și împotriva celor care au acordat astfel de doctorate); domnii rectori nu s-au solidarizat împotriva fabricilor de diplome și a corupției din sistem; domnii rectori nu s-au solidarizat să analizeze sistemul Bologna (3+2+3) la peste 10 ani de la adoptarea/impunerea lui în România; dar se solidarizează cu un coleg rector care nu poate stăpâni limba română și  îi «pun pile» la partid să fie numit ministru. Din fericire, nu toți rectorii au semnat scrisoarea rușinoasă. Au avut coloană vertebrală domnul Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, domnul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj, domnul Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. Membrii Senatului Universității de Artă Teatrală și Cinematografică «I.L. Caragiale» au luat atitudine, spre cinstea lor, susținând că rectorul lor a luat o decizie în nume propriu când a semnat scrisoarea. «Există momente de cotitură în conştiinţa colectivă a naţiunilor. Evenimente aparent minore care provoacă furtuni de nestăvilit. Exact cum bătaia din aripi a unui fluture în jungla amazoniană poate provoca un ciclon în Caraibe. Scrisoarea de susţinere a rectorilor pentru nominalizarea făcută de un partid la funcţia de ministru este un astfel de moment. În care, dacă forţa colectivă a naţiei amorţite nu reacţionează radical, resorturile acestui comportament se vor reactiva şi îl vor reproduce la infinit, în ipostaze din ce în ce mai toxice» – spune, foarte bine, domnul Daniel Funeriu, fost ministru al Educației Naționale. (…) Adevărul este că politizarea excesivă a învățământului românesc din anii comunismului a continuat și după 1989 până astăzi, cu efecte negative imense, ușor de văzut și de anticipat pe termen lung. În anul 2018, anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, dacă tot nu avem bani  și timp să realizăm infrastructura adecvată secolului în care trăim, măcar să avem voința să curățăm societatea de cei care greșesc, începând cu cei de  sus, care sunt exemple. Așa că, domnilor rectori semnatari ai scrisorii, vă rugăm, DEMISIA! Sau  DEMITEREA!“, se arată în scrisoarea semnată de dr. prof. ing. (ret.), Academia Română, Petre T.  Frangopol, dr. profesor emerit ASE București Afrodita Iorgulescu, dr. Tiberiu Spircu, profesor (ret.) „Carol Davila“ UMF București Tiberiu Spircu și Phd. Professor (ret.) Georgetown University, Wash. DC SUA, Nicolae Eugen Vasilescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

5 Comentarii

  1. Finalul din parodia Vițelul a lui Marin Sorescu după Serghie Esenin l-au simțit toți noii veniți într-o instituție sau organizație, dar ultimul viers se potrivește și pentru solidaritatea celor frustrați. “Ci-n ogradă porci-au prins a grogăi. / Mirosind pe noul oaspe, cu mânie. / Si-a-nțeleagă vițelul, chiar din prima zi, / Că-n ograda veche-i multă porcărie.”

  2. NICI NU ESTE NEVOIE DE NICI O SUSTINETRE DE LA RECTORI. M.E ESTE NUMIT SI APROBAT DE PARLAMENT. PUNCT. CE FAC ANUMITI RECTORI ACUM SE VEDE CLAR INFLUENTA SI MANIPUALREA POLITICULUI AL DIFERITELOR PATTIDE RUSINE DOMNILOR CA VA LASATI MANIPULATI.

  3. Cum adica sa-si dea demisia? Pai de aia s-au tras atatea sfori ca sa puna un dobitoc Ministru, ca acuma sa-si dea demisia? Nu nenica, asa zisul profesor si rector, Valentin Popa, moare de gat cu oricine incearca sa-l scoata din joc. E sansa vietii lui sa edit de la stat. Pentru ca ce alt motiv ar putea avea ca sa doreasca sa fie ministru.

  4. Norocul nostru(al romanilor) e ca avem universitati in Suceava, Zalau, Pitesti, Satu-Mare, etc. INTELEGE-TI?

  5. Mediul universitar este asa cum este restul Institutiilor Romaniei anului 2018: plin de impostori!
    In aceste functii conteaza sprijinul politic, trebuie sa tii de gasca altfel zbori!
    Cu cateva exceptii, adica acei RECTORI de VALOARE internationala, aflati in fruntea Universitatilor de TOP ale Roamniei, restul sunt NO NAME-uri in lumea Universitara europeana sau internationala..
    Pai, cine-l baga in seama din afara Romaniei pe actualul Minsitru semianalfabet al Eductaiei?!
    NIMENI, individul e „remarcabil” doar cand il recomanda POLITICUL, altfel el NU exista in lumea universitara internationala..
    NU ma mira deloc semnaturile acestor impostori care l-au „sustinut”!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.