Scrisoare cu amenințări pentru Ciolacu

poliția română

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual cere majorarea cu 30% a salariului de bază, în plată, al personalului contractual şi menţionează că salariul de bază al majorităţii acestor angajaţi este, în medie, la nivelul minim pe economie.

„Revenim asupra unor probleme pe care vi le-am semnalat, oficial, de mai multe ori, în ultimii doi ani, şi vă reamintim faptul că la nivelul angajaţilor MAI, dar în mod special al celor cu o salarizare extrem de precară, sub nivelul ‘coşului minim zilnic’, ne referim la personalul contractual, în număr de cca. 6.000 de angajaţi – există în continuare nemulţumiri majore, generate de acordarea discriminatorie sau cu întârziere a unor drepturi economico-financiare, condiţii de muncă etc.”, se arată într-o scrisoare deschisă a sindicaliştilor către premierul Marcel Ciolacu.

Federaţia Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) precizează faptul că funcţionarea în condiţii optime a tuturor unităţilor centrale şi teritoriale din subordinea MAI depinde într-o măsură considerabilă de aportul personalului contractual, care desfăşoară activităţi de bază sau auxiliare, după caz, cu implicaţii directe şi sustenabile în eficienţa misiunilor şi activităţilor derulate de MAI în folosul statului şi al cetăţenilor.

„De exemplu, Baza de Reparaţii Nave Brăila, subordonată IGPF, este încadrată majoritar cu personal contractual specializat, care asigură restabilirea parametrilor constructivi şi de funcţionare, în vederea menţinerii calităţilor nautice şi caracteristicilor tehnico-operationale ale navelor aparţinând tuturor structurilor MAI, realizând mentenanţa, inspecţiile / supravegherile tehnice navale şi a unor componente ale Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei (inclusiv Sistemul de Control şi Observare la Marea Neagră – SCOMAR)”, arată sursa citată.

Printre revendicările FSNPPC se mai numără includerea şi alocarea personalului contractual la toate drepturile prevăzute în HG nr. 1198/2022 „privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională”, inclusiv decontarea transportului pentru concediul de odihnă; acordarea sporului pentru vechime/fidelitate/gradaţie în funcţie de numărul efectiv al anilor lucraţi de fiecare angajat; acordarea condiţiilor de muncă „deosebite” întregului personal contractual; actualizarea, în plată, a normei de hrană, pentru toţi angajaţii din MAI precum şi actualizarea, în plată, a sporurilor/indemnizaţiilor financiare, la nivelul salariilor actuale pentru toţi angajaţii din MAI.

„Apreciem că este imperios necesar să fie asigurată, de către Guvern, prin măsuri legislative şi fiscal-bugetare – mai ales pe fondul războiului de la graniţa României şi a situaţiei geopolitice actuale – predictibilitatea în carieră, în salarizare şi în pensionare a angajaţilor din cadrul MAI şi, în general, din SAOPSN, pentru a consolida un serviciu eficient de ordine publică, apărare şi securitate naţională, adecvat realităţii”, mai arată sursa citată.

Sindicaliştii atrag atenţia că, în situaţia în care revendicările nu vor fi soluţionate într-un timp cât mai scurt, îşi rezervă dreptul de a organiza acţiuni de protest, inclusiv prin declanşarea unui conflict legal de muncă la nivelul personalului contractual din MAI, care poate conduce la grevă generală.

Sindicaliştii mai cer o întâlnire în regim de urgenţă la care să ia parte o delegaţie formată din cinci persoane (conducerea FSNPPC şi reprezentanţi ai personalului contractual din MAI), pentru a discuta pe tema menţionată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. Să nu mai atragă atenția. Nu le convine, să-și dea demisia. Nu-i obligă nimeni să rămână în sistem. Până la pandemie toți erau „în slujba cetățeanului” și am văzut cum au fost, cu abuzuri, cu imnul la orele amiezii, cu nesimțire și lipsă de empatie pentru cetățeni.

  2. „actualizarea, în plată, a normei de hrană, ”
    -nu e nevoie
    au aparut si femei cu constitutie fizica de schiloade…

  3. Sunteți prea multi! De unde sa aibă banii pentru toți?! Bani la buget subțire tare. Trebuiesc bani pentru campania electorală. Peste 2-3 ani veți avea la jumătate😂sau deloc. Ia-ți aparat pe politicieni acum vedeți rezultatul.Tara nu exporta nimic.Decit forță de muncă😀

  4. Colcaie Romania de ciorditori, de bisnitari, de traficanti de tot felul si de clanuri mafiote care isi fac numerele sub ochii inchisi ai militienilor si astia cer mariri de salarii??? Este plina politia de generali doctori incat s-a ajuns ca si seful politiei Oradea, un oras sub 200 de mii de locuitori sa fie chestor!!! Acolo s-a ajuns cu tupeul. Unde se intampla asa ceva pe vremea lui Ceausescu cand militia era disciplinata de la cel mare la cel mic si-si facea treaba fiind pe un sfert numeric decat cea de acum. Iar Romania avea 23 de milioane de suflete si nu jumatate ca acum.

  5. N-ar trebui ca ziaristii sa aiba propietatea cuvantului si sa inteleaga sensul unui titlu? Si pe urma aceiasi ziaristi care ne pacalesc cu titluri false urla ca ” politicienii ne-au pacalit si ne-au mintit!”. La romani corectitudinea se aplica doar la altii!

  6. Într-adevăr, mecanicii, tinichigii, electroniștii, șoferii pe autosprciale, întreținerea la aeronave, echipament specific, cei care duc cadavre etc sunt plătiți prost, sub nivelul de pregătire,complexitatea și duritatea muncii.De data asta, cinste lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.