Două concerte extraordinare la Sala Radio

Virtuozitatea instrumentală a dirijorului Robert Bokor

Miercuri, 6 iunie, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert simfonic ce îl va avea ca invitat pe dirijorul şi violonistul sârb Robert Bokor, director artistic al “Filarmonicii din Belgrad” şi dirijor şef al Orchestrei de Cameră “Arpeggione” din Austria. Concertul va debuta cu “Suită pentru orchestră de coarde” de L. Janáček, apoi vom putea audia “Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră de coarde” de F. Mendelssohn şi “Rondo în La major pentru vioară şi orchestră D 438” de F. Schubert, avându-l ca solist pe Robert Bokor. În încheierea programului va fi interpretată “Serenada pentru orchestră de coarde” de E. von Dohnányi.

Dirijor şi violonist sârb, Robert Bokor s-a născut în Macedonia într-o familie de muzicieni. A început să studieze la Şcoala de muzică “Mokranjac” din Belgrad, unde talentul său neobişnuit a fost remarcat de timpuriu şi la doar 11 ani a debutat ca solist în concert cu “Orchestra Filamonicii” din capitală. De atunci a cucerit laurii multor competiţii de gen, fiind câştigătorul a numeroase premii şi distincţii. Permanent, cariera muzicală a lui Robert Bokor s-a îmbogăţit şi diversificat, astfel că prin prezenţa sa a bucurat publicul din Europa, Israel, Asia, America Centrală şi de Sud, SUA, evoluând în săli celebre: Sala “Verdi” din Milano, “Concertgebouw” din Amsterdam, “Auditorium Conciliazione” din Roma, Sala “Franz Liszt” a Academiei din Budapesta şi altele. Din 2008, Robert Bokor este director artistic al Filarmonicii din Belgrad, iar din martie 2011 este dirijor şef al Orchestrei de Cameră “Arpeggione” din Austria.

Ca violonist şi dirijor, Robert Bokor a colaborat cu numeroase orchestre din Austria, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Coreea de Sud, Elveţia, Turcia, ansambluri din ţările Americii Centrale şi de Sud, Canada şi SUA. Repertoriul său cuprinde lucrări din toate zonele stilistice ale literaturii muzicale, Robert Bokor fiind adesea un promotor al creaţiei contemporane, calitate recunoscută de numeroşi compozitori care i-au dedicat multe din lucrările interpretate în primă audiţie absolută “cu o combinaţie echilibrată între farmec şi mister”. După un turneu brazilian desfăşurat în toamna lui 2010, Robert Bokor şi-a respectat agenda de concerte cu apariţii în Austria, România, Polonia, Israel şi Italia. În paralel, Robert Bokor este profesor la Academia de muzică din St Gallen, Elveţia şi susţine numeroase cursuri de perfecţionare pentru tinerii instrumentişti.

Pe lângă combinaţia de “virtuozitate instrumentală care îţi taie respiraţia şi temperamentul slav”, Robert Bokor beneficiază şi de o vioară italiană construită de Pietro Bagatella în 1749.

Rafinatul flautist Matei Ioachimescu, la Bucureşti

Matei Ioachimescu

Concertul Orchestrei Naţionale Radio de vineri, 8 iunie, ora 19.00, îl va avea ca solist pe flautistul Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni ai generaţiei sale, în prezent stabilit la Viena. La pupitrul “Orchestrei Naţionale Radio” se va afla dirijorul Jin Wang, cunoscut publicului meloman datorită concertelor de succes pe care le susţine periodic în Bucureşti.

Programul va debuta cu Uvertura “Carnaval roman, op. 9” de Hector Berlioz, apoi vom audia “Concert pentru flaut şi orchestră”, compus de Călin Ioachimescu, avându-l ca solist pe Matei Ioachimescu, tatăl şi fiul întâlnindu-se astfel pe scena Sălii Radio. În partea a doua a programului vor fi interpretate suitele orchestrale 1 şi 2 din baletul “Daphnis şi Chloé” de Maurice Ravel, cu participarea Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni ai generaţiei sale. Născut la Bucureşti, într-o familie cu bogată tradiţie muzicală, a studiat flautul la celebra ”Universität für Musik und Darstellende Kunst” din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase, şi s-a perfecţionat cu celebrii profesori Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle şi Renate Armin Greiss. Este Magister Artium al Universităţii din Viena, artist al Fundaţiei ”Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Între 2003 şi 2010 a fost membru al Filarmonicii ”George Enescu” din Bucureşti.

Tehnica sonoră uimitoare, combinată cu o pasiune muzicală debordantă, îl recomandă pe Matei Ioachimescu ca solist şi membru al mai multor formaţii camerale pe scenele importante din ţară şi din lume, precum “Konzerthaus Wien”, “Ateneul Român” din Bucureşti sau “Tokyo Suntory Hall”.

Jin Wang

Distins muzician şi dirijor, Jin Wang şi-a câştigat notorietatea prin talentul său excepţional. Perfecţionându-se în dirijat orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, Jin Wang a avut şansa de a studia de-a lungul timpului cu reputaţi maeştri ai baghetei printre care se numără Leopold Hager, Vaclav Neumann, Peter Eötvös, R. Österreicher, Zubin Mehta şi Leonard Bernstein. Jin Wang a repurtat numeroase succese şi a obţinut premii în cadrul unor competiţii internaţionale dintre care amintim: „Fittelberg” – Polonia, „Muzica secolului al XX-lea” – Austria, „Budapest Television” – Ungaria, „Dinu Niculescu” – România, „Primăvara la Praga” – Cehia, „Nikolai Malko” – Danemarca, „Arturo Toscanini” – Italia. A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum “Orchestra Simfonică Radio” din Berlin, “Royal Philharmonic Orchestra” din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică „Yomiuri” din Tokyo, colaborând şi cu ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga şi Berlin. Aprecierea de care se bucură a făcut ca Jin Wang să fie invitat al Filarmonicii de Stat din Moravia, al Filarmonicii „Janaček”, al Operei Naţionale din Finlanda şi Operei Comice din Berlin, precum şi al Orchestrei Naţionale Radio România; este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atât al Filarmonicii cât şi al Operei din Würzburg. Repertoriul său valorifică o variată paletă stilistică ce cuprinde numeroase opere, lucrări simfonice, vocal-simfonice, talentul său muzical îndreptându-se şi spre compoziţie – Suitele „Impresii din Tibet” sau lucrările mai recente: „Variaţiunile Nokia”, ”Würzburg Night-watchman”, „New Year Hymn”, ”Song from the Roof of the World” cuceresc publicul european şi nu numai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.