Două producţii originale B1 TV, difuzate în premieră

Filmul documentar MĂRTURISIND PE MĂRTURISITORUL JUSTIN PÂRVU prezentat de B1 TV în prima zi de Crăciun la ora 19.00 conturează extraordinara personalitate a ultimului mare duhovnic al României prin glasul celor care l-au cunoscut îndeaproape, au fost martori minunilor, predicţiilor pe care acesta le-a făcut în timpul vieţii. Dincolo de faptul că era un clarvăzător, că vedea sufletele tuturor celor care îi călcau pragul chiliei, era un om cu un suflet uriaş, care avea grijă orfani, de bătrâni neputincioşi şi de fiecare om care avea nevoie de o vorbă bună şi un sfat. A făcut 16 ani de temniţă comunistă pentru că nu a dorit niciodată să se lepede de credinţa sa.

Cei care au dat mărturie sunt, printre alţii: Maica Justina, stareţa mânăstirii Petru Vodă Paltin, Părintele Hariton Negrea, stareţul mânăstirii Petru Vodă, preotul Mihai Andrei Aldea, ultimul dintre ucenicii săi, preotul Justin cel mic, Maica Fotini, redactor şef al revistei lunare Atitudini, scriitorul Danion Vasile, fostul rocker, acum profesor de religie Marian Maricaru şi alţii. Toţi cei intervievaţi au fost îndrumaţi de părintele Justin Pârvu, unii dintre ei au fost trimişi la studii pe banii părintelui şi acum continuă lucrările celui dispărut. Părintele a trecut la Domnul in anul 2013 la vârsta de 94 de ani.

Filmările s-au făcut la mânăstirea de călugări Petru Vodă şi la cea de maici Petru Vodă Paltin în judeţul Neamţ, în munţi.

Documentarul MARI LĂUTARI ROMÂNI prezentat de B1TV a doua zi de Crăciun la ora 21.00 prezintă câţiva mari lăutari din perioada interbelică şi postbelică.

Maria Tănase, cea pe care Brâncuşi ar fi numit-o Pasărea Măiastră a cântului popular, a fost un om fascinant, o voce de aur dar şi o mare patrioată. Zavaidoc, cel mai faimos lăutar român din perioada interbelică şi-a disputat succesul cu Cristian Vasile, cel care a cântat-o pe frumoasa Zaraza. Legenda spune că Zaraza a fost ucisă de un amant gelos, iar Cristian Vasile a pierit de durere şi a dispărut de pe scenele unde era adulat de cohorte de femei.

Un cântăreţ care a traversat aproape un secol cu vocea sa catifelată şi cântecul de pahar este Gică Petrescu, cel care detine recordul absolut de a fi imprimat pe toate suporturile posibile, de la discul pentru patefon la cel din vinil, benzi de magnetofon, casete audio şi până la CD-ul de astăzi.

Aceştia sunt evocaţi de Mădălin Voicu, Cornelia Catanga, Aurel Pădureanu şi Gabi Luncă.

Ultima mare voce evocată în filmul documentar care cuprinde detalii mai mult sau mai puţin picante din biografiile acestora, precum şi înregistrări din arhivă, este Maria Lătăreţu, evocată de ziaristul Viorel Ilişoi care, fascinat de aceasta încă de când era un copil, a făcut un film documentar care prezintă ultima zi din viaţa Mariei Lătăreţu, cea care a murit pe scenă cântând, la vârsta de 60 de ani.

Ambele documentare sunt producţii originale B1 TV, fiind difuzate în premieră.

Tot în aceste zile de sărbătoare, B1 TV va difuza retrospective realizate de redacţia de ştiri ale celor mai importante evenimente ale anului 2015 : schimbările politice interne, marile crize de pe plan internaţional, mărirea şi decăderea principalilor actori de pe scena politică, marile dosare ale DNA dar şi principalele evenimente din lumea mondenă, toate vor fi rememorate într-o sinteză a anului care tocmai se încheie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.