Sperietoarea miniștrilor, pe ultima 100 de metri

Dragnea provoacă noi frisoane

liviu-dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea a pregătit în amănunt încă de prin 2012, pe vremea când se afla la conducerea Consiliului Județean Teleorman, un plan pe care vrea să-l pună acum în aplicare. Nu i-a ieșit strategia în 2013, însă nu a renunțat sub nicio formă la proiectul său de suflet – descentralizarea.

Curtea Constituțională a fost cea care i-a spus un „NU“ hotărât în 2014 actualului șef al PSD și ideii sale revoluționare. Nici cabinetul condus de fostul premier Victor Ponta nu i-a putut sta în cale la vremea respectivă programului de descentralizare al fostului vicepremier Liviu Dragnea, motiv pentru care și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ de reîmpărțire a puterii între ministere și anumite autorități locale. În ciuda obstacolelor din trecut, Dragnea nu se dă bătut. După ce i-a avertizat cu remanierea pe miniștrii mai lenți, înainte de Paște se lucra în ministere, la foc automat, la descentralizare. Imediat cum s-au reîntors la lucru, miniștrii și funcționarii s-au reapucat de proiectul preferat al lui Dragnea.

Cu cât vor fi galonați baronii locali

Prețul pentru implementarea unui astfel de proiect nu este deloc de neglijat. Și asta, pentru că pe mâna șefilor de consilii județene vor încăpea o serie de obiective strategice producătoare de profit. Mai multe direcții cu competențe în domenii precum mediul, turismul, agricultura, cultura, sănătatea, educația, tineretul și sportul vor trece din componența ministerelor în cea a consiliilor județene, potrivit Strategiei de descentralizare, elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale. Concret, centrele de agrement, plajele, casele de cultură, agențiile pentru pescuit, monumentele istorice sau bazele sportive vor fi transferate de la ministere la consiliile județene. Mai mult, odată cu translatarea acestor atribuții, Guvernul va disloca și resursele umane, financiare și materiale necesare întregului proces, potrivit aceluiași document al Ministerului Dezvoltării. În spatele acestor schimbări radicale care se doresc progresiste există mai multe mize importante. Una dintre acestea este patrimoniul Ministerului Tineretului și Sporturilor. Astfel, către administrațiile locale ar urma să fie transferate centrele de agrement de la nivelul județelor. Conform MTS, în prezent mai există 61 de astfel de centre de agremenent. Două dintre ele se află în județul Constanța. Unul e situat în Eforie Sud și are o capacitate de cazare de 448 de locuri, iar celălalt la „2 Mai“. Și la munte, în județul Prahova, MTS are trei centre de agrement, respectiv o vilă în Sinaia, una în Bușteni și alta la Cheia. În Tulcea, MTS are un centru de recreere cu 220 de locuri și încă o tabără la Babadag.

Turismul și patrimoniul… de județ

Mai multe ministere își vor pierde din atribuții. Unul dintre aceste ministere care se vor „subția“ este cel al Mediului. Consiliile județene ar urma să se ocupe direct de tot ceea ce înseamnă atracție turistică. Astfel, de la lucrările de întreţinere şi ecologizare a plajelor, baronii locali vor controla și instituțiile care se ocupă de emiterea brevetelor, autorizarea, avizarea şi clasificarea în turism. Toate aceste prerogative sunt deținute acum de Autoritatea Naţională pentru Turism. Președinții consiliilor județene vor deveni șefi și peste patrimoniul cultural. Vor fi trecute de la Ministerul Culturii la nivelul judeţelor atribuţiile de avizare a concesionării, dării în folosinţă gratuită a instituţiilor de utilitate publică sau închirierii clădirilor monument istoric, avizarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice de clasă B, de interes local. De asemenea, se vor ocupa de avizarea documentaţiilor de urbanism pentru instituirea, delimitarea şi reglementarea construirii zonelor de protecţie a monumentelor istorice de clasă B. Și la câteva direcții din ministerul Agriculturii ar urma să se opereze schimbări majore. În forma proiectului gândit de Liviu Dragnea, pescuitul ar urma să iasă din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Aceeași soartă o pot avea și direcțiile pentru agricultură judeţene și cea a municipiului București, dar și oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene.

Începe războiul între miniștri și CJ-uri

În baza strategiei gândite de șeful PSD, ministerele vizate de descentralizare ar fi trebuit până acum să realizeze un inventar al bunurilor transferabile, să elaboreze analize de impact, să finalizeze proiectele de legi sectoriale. Însă miniștrii nu s-au grăbit să renunțe la unele dintre atribuții și la baza materială, motiv pentru care  mult doritul nou proiect de lege unitar privind descentralizarea nu a ajuns nici acum pe masa Parlamentului. De cealaltă parte nici baronii locali nu sunt 100% împăcați cu sporirea atibuțiilor. Pe lângă „cadourile“ profitabile care li se pun în brațe, aceștia vor fi obligați să preia și unele domenii cu probleme, respectiv secțiunile de cale ferată de interes local. Nici transferul unor atribuții în sănătate nu este un domeniu pe placul președinților de CJ-uri. Planul privind transferul unor astfel de atribuții nu a fost încă definitivat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Sigur. În 2012 don Livache s-a împiedicat, s-a lovit la cap și lovit a rămas până-n ziua de azi. Păi, logica este simplă: să aibă și ăștia din teritoriu de unde să dea, ce să pună pe masă la o vizită, un protocol, ceva… Dacă îți tot bagi mâinile până la coate, la nivel central, până la urmă careva se prinde. Nu-i mai bine să primești din teritoriu castane scoase cu mâna altora? Pe urmă, la predare/primire întotdeauna se mai pierde câte ceva. Dacă-l găsești…hhhmmm. Dar dacă e mai interesant să nu-l găsești?

  2. eu cred că descentralizarea dorită de grenadă va avea efect de destructurare a României, pentru că asta doreşte neomul din telemorman…chiar nu poate nimeni să-l termine pe trădătorul ăsta?

  3. Asa a inceput si in Spania cu descentralizare si guverne regionale autonome! Liviulica, trebuie anchetat in primul rand pentru tradare de tara, nu pentru hotii: vanzarea gazului ungurilor, ajutorul promis lui Orban cu liceul maghiar din Targu Mures declarat neconstitutional de CCR si ideile crete cu descentralizarea adica autonomia care ii ung la suflet pe UDMRistii mari sustinatori ai coalitiei PSD-ALDE. Daca se trezesc nu numai judetele Harcov dar si Banatul ca ei contribuie ca si Catulania cel mai mult la PIB-ul tarii si vor independenta, noi vom suporta consecintele in timp ce liviulica isi mangaie mustata la soare in Brazilia! Sa speram ca presedintele, restul parlamentarilor, CCR-ul si poporul nu populatia votatanta de liviulici vor stopa aceasta idee creata.

  4. In anii 85 , Europa Libera recomanda descentralizarea ca un fel de panaceu pentru destramarea sistemului centralist comunist si eliberarea energiilor creatoare ale indivizilor in tarile est europene . Acum Uniunea Eoropeana ( Europenski Soyuz ) practica concentrarea decizilor de orice fel in centralismul bruxellez si inabusa orice incercare de descentralizare , de autonomie locala . Aha , car’va’sa zica , atunci era buna descentralizarea , sa-i deztabilizeze pe comunisti , acum e rea , ca-i deztabilizeaza pe corporatistii straini . Intre un neamt sluga a occidentului care ne trateaza ca pe suboameni si un teleormanean pus pe capatuiala , prefer teleormaneanul oricind .

    • Păi dacă iți e așa drag, de ce nu-l iei acasă la tine? Sau poate că pentru început ar fi mai bine să exerseze descentralizarea pe moșia lui? La un moment dat, și pe Băshescu îl apucase descentralizarea. Marile genii se întâlnesc în ideile lor… Și sfârșesc cam la fel.

  5. In timpul trecut descentralizarea a fost numita Planul Valev cu 4 regiuni , mai apoi Planul Ontario cu 8 regiuni. Fiecare regiune cu conducere proprie si bugete proprii , asta insemnand DEZMEMBRARE . Asa sarbatoreste marele om politic cei 100 de ani de la marea unire. Nu l-am auzit de refacerea regiunii Crisana.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.