
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat, joi, la Brașov, că România ar putea începe să exporte tehnică militară.
”România este o deja o țară extrem de importantă în tot ce înseamnă reînarmarea Uniunii Europene. Avem programul ReArm Europe, care este declarativ, cel mai important program al UE în acest domeniu, iar, pe termen scurt, avem o componentă de 150 de miliarde de euro pentru achiziții de tehnică militară. Ce înseamnă asta? Armata României va putea să facă achiziții fără să afecteze deficitul bugetar, în condiții foarte bune: 10 ani perioadă de grație, 40 de ani de rambursare totală pentru a se înzestra. (…) Ce e foarte important este că (…) atunci când ai o linie de producție care poate să ducă până la 3.500 de drone anual, nu producem doar pentru Armata României, este o componentă economică extrem de importantă, cea în care începem să exportăm”, a spus Ivan.
Conform acestuia, România nu va concura cu țări precum Germania, care este lider pe partea de producție de tancuri, dar poate să intre pe sectorul producției de drone.
”Acest început de dronă românească a fost făcut anul trecut (…) și deja avem șapte tipuri de drone, pentru care deja a început asamblarea, în iunie o să avem primele 50, iar componentele o să fie produse 100% pe teritoriul României. Ceea ce înseamnă că suntem pregătiți să livrăm și pentru Armata României și pentru alte state ale UE”, a afirmat ministrul Ivan.
El a menționat că Guvernul a investit 21 de milioane de euro în Carfil Brașov.
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a efectuat, joi, o vizită de lucru la uzinele brașovene din sistemul național de apărare, Carfil SA și IAR Ghimbav.
Dronele prezentate, ministrului, la Carfil sunt ”parte din primul proiect de dronă românească de atac, dezvoltat în parteneriat cu compania americană Aviation, ce vizează creșterea capabilităților autonome ale României, în linie cu noile cerințe operaționale ale câmpului de luptă modern”, se arată într-un comunicat al PSD.
Pe de altă parte, elicopterul H215M, produs la IAR Ghimbav în colaborare cu AIRBUS Helicopters România, ”este un model de elicopter multirol de noua generație, adaptat pentru misiuni complexe de apărare, intervenție și sprijin aerian”.
Ucrainienii evita drone scumps din motive de unica folosinta si faptul ca sunt o platforma intr-o continua schimbare cu adaptari si modificari „din zbor” aproape, atat la aparatul de zbor cat si la proiecilul modificat care nu e neaparat gravitational, poate fi o racheta sau de la aruncator. Cum va evolua la sfarsit se va vedea. Si rusii opereaza cam dupa aceleasi criterii.
Dronele romanesti n-ar indrazni cineva sa le taie cu flexul sa le sudeze dupa dupa nevoi. Nemaivorbind de costuri fata de drone civile din comert. Bune de transporturi dar fara prea mari riscuri.
Bairaktarele au cam disparut din peisaj de pe cerul ucrainian.
Shaded intr-o continua schimbare prin fabricile rusesti, fata de varianta originala de productie iraniana.
Jucaria aia pe care o prezentati in poza nu cumva este destinata copiilor sub bradul de Craciun ?
Flatulatia aia din poza și zboară, sau doar pute?
Achizitii care nu afecteaza deficitul bugetar? Hai sa fim seriosi. Deficitul aditional e doar amanat impins peste 10 ani la nefericitii de atunci. Pe lumea asta nothing is for free! Nici fondurile europene care ni se flutura si care se intorc inapoi prin firmele lor in Germania, Franta si Olanda in timp ce participarea statului acopera de doua ori costul real al proiectelor.
Productia de armament si inarmarea heirupista, in final, duc, obligatoriu si dovedit, la razboi. Oare indivizii astia mai gandesc? Or avea copii?
Pe poza inițială din materia.l sunt constructorii sârguincioși și harnici care au fabricat dronele, de au întâietate la poza? Sau, dronele cu cei din poza vor fi teren de testare😉?!
mina de nichel de la Norilsk
ii asteapta p-asia din poza….
Ce vrajeala din p.d.v. financiar! Adica sa ne indatoram si mai mult, ca nu ni se va contoriza la deficit! Cat despre drone, ar fi un lucru bun sa le producem in tara ca sa ne inzestram si sa mai si exportam, dar asta este o alta poveste pe care suntem indemnati sa o credem. Ne vom alege ca si pana acum doar cu datorii.
E bunǎ de filmat nunți?
Incepe sa duduie economia . Gata cu inflatia si cu deficitul .
Tancuri produc toate tarile industrializate si e greu de spus ca Germania este cea mai avansata. Tancurile produse de aceasta sint cele mai vindute, ceea ce face si pretul mai competitiv. Romania ar putea beneficia de o licenta de Abrams american sau Leopard german, intrucit expertiza exista. Problema e ca industria orizontala nu mai exista. Romania nu mai produce nici otel de larga utilizare, nici oteluri speciale, nici dlectronica. Pina la tancuri, transportoare, masini de lupta ale infanteriei, piese de artilerie, preferabil autopropulsate, macar instalate pe camioane daca nu unitati dedicate, armament portativ, aeronave, etc., ar trebui refacuta industria concurenta, subiect prea usor pierdut din vedere.
Pitica aceea poate transporta bombe sau este doar dotata cu o camera video ?
Vrăjeală ieftină. Alții s-au apucat de mult de „sportul” ăsta
cu dronele și foarte avansați. Iar noi suntem „pregătiți” să exportăm… Adică, am venit vijelios din urmă și am ajuns concurența de speriat. I-aș spune lui mutu’, dar nu mai știu ce face de când a plecat de la Cotroceni. Ultima oară dădea cu o mătură prin Sibiu. Cred că a picat proba la salubritate. N-a folosit fărașul!!
N-am timp sa citesc articolul dar parca prevad ca nu vindem ci donam … chestie de nuanta. 🙂
citez din articol:
(Împrumuturi) „în condiții foarte bune: 10 ani perioadă de grație, 40 de ani de rambursare totală”
Daca se spunea în articol că toți care vorbesc atât de plăcut la început sunt cămătari , era și mai frumos 😀
Dar cea mai frumoasa și practică a fost reclama lui Sorin Ovidiu Vântu din anii ’90:
„Dormiți liniștiți, avem grija noi de banii voștri” 😉
Ce se poate face cu 200 de miliarde imprumut?
Mult, atât de mult … Se vad rezultatele, inflație, deficit… adica-lea un mult foarte negativ.
Îmi plac cămătarii … internaționali! 😀
bravo popor roman .
Calin .G. a avut deci dreptate : ” poporul roman este cel mai valoros popor din Lume .”
Si contabilul Stoica a avut dreptate. Si FNI a avut dreptate. Si cel mai mare sculptor din lume a avut dreptate.
Razboiul modern e razboiul dronelor!
Unde v-ati pozat cu simulacrul ala de drona ? Ca la Carfil nu….