„Drumul modei: dialog peste graniţe”

Pornit cu doi ani în urmă într-un periplu prin Europa, proiectul „Drumul modei: dialog peste graniţe“ se apropie de punctul terminus. Luni, 1 octombrie, va avea loc la Praga, în cadrul “Săptămânii Modei şi Designului”, vernisajul expoziţiei omonime, care cuprinde colecţia realizată de zece tineri creatori de modă armeni şi europeni în cadrul proiectului. Expoziţia de la Praga încheie un itinerar care a inclus Armenia, cu capitala Erevan şi alte trei regiuni, în perioada februarie – aprilie 2012, România, în Bucureşti, la Biblioteca Naţională, între 7 şi 24 iunie, Germania, în Berlin, la “Epicentro Artspace Gallery”, între 3 şi 8 iulie, şi Danemarca, la “Kolding School of Design”, între 17 şi 24 august.

După itinerare, colecţia va fi găzduită permanent de un muzeu de profil din Armenia.

Creaţie Andra Cliţan

Proiectul a mijlocit colaborarea între creatori de modă din Armenia şi din Europa. Designerii au constituit cinci echipe de creaţie: Aram Nikolyan (Armenia) – Andra Cliţan (România), Christine Avetisyan (Armenia) – Pavel Ivancic (Cehia), Lusine Kostanyan (Armenia) – Geannine Pollazzon (Marea Britanie), Gayane Soghomonyan (Armenia) – Melanie Freier (Germania), Ani Iskandaryan (Armenia) – Ida Gro Christiansen (Danemarca). În 2011 au fost organizate o serie de master classes şi un seminar internaţional în Armenia, iar creatorii au beneficiat de rezidenţe în Armenia şi în Europa, în urma cărora au conceput cele douăzeci de ţinute complete din colecţia proiectului.

Eleganţă şi umor

Creatoarea de modă Andra Cliţan a fost selectată în urma unui concurs naţional derulat de Institutul Cultural Român în luna decembrie 2010. Andra Cliţan este licenţiată în design vestimentar a “Universităţii de Arte şi Design” din Cluj-Napoca şi are o diplomă de masterat în design vestimentar la aceeaşi universitate. Este doctorandă a “Universităţii de Arte şi Design” din Cluj-Napoca, având ca temă de cercetare costumul tradiţional de sărbătoare din Ţara Maramureşului.

Organizat sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture) de British Council, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez şi ICR, în parteneriat cu “Armenian Fashion Council”, proiectul a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Cultura (2007-2013)“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.