Elena Udrea mătură pe jos cu justiţia

După ce preşedintele şi premierul au încălcat în ultimele zile principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, criticând grosolan, fără a avea vreun drept, deciziile unor instanţe, a venit şi rândul Elenei Udrea să atace justiţia. Cu o zi în urmă, Daniel Morar a făcut acelaşi lucru. Într-o democraţie veritabilă, ambii ar fi fost demişi în secunda doi.

Tupeu maxim

Atunci când instanţele nu răspund comenzilor politice venite din zona actualei Puteri, actualii guvernanţi pun, cu tupeu, ştampila: justiţia este răul din societatea românească. De un tupeu fără margini dă dovadă, pe blogul propriu, ministrul Elena Udrea. „Ştiu că există o practică a instanţelor din România de a nu interveni în asigurarea calităţii, legalităţii şi responsabilităţii dezbaterilor publice. Degradarea spaţiului public este cauzată, în mare măsură, de o întelegere greşită de către Justiţie a rolului şi atribuţiilor pe care ea însăşi le are în ceea ce priveşte garantarea dreptului persoanelor la onoare, demnitate, imagine publică. (…) Practica judiciară actuală arată că judecătorii nu dau doi bani pe concepte ca onoare, demnitate şi imagine, drepturi fundamentale ale omului, garantate de Constituţie”, scrie Udrea. Atenţie, „ieşirea” lui Udrea nu se datorează vreunui proces pierdut. Atacul la judecători are la bază cu totul altceva: respingerea de către Judecătoria Sectorului 5 din Bucureşti a cererii de chemare în judecată a senatoarei PSD Olguţa Vasilescu. Iar faptul că Udrea acuză (fără temei – n.a.) că judecătorii nu dau doi bani pe drepturile omului garantate de Constituţie reprezintă una dintre glumele anului.

Hop şi Daniel Morar

Cu doar 24 de ore înainte ca Elena Udrea să-şi spună părerea despre justiţie (prin absurd, chiar dacă ea ar fi avut dreptate, nu trebuia, mai ales prin prisma funcţiei pe care o deţine, să generalizeze atacurile – n.a.), s-a trezit şi şeful DNA, Daniel Morar, să atace justiţia. Mai precis, el a reluat „tema” lansată de premierul Boc şi a atacat dreptul (!!!) judecătorilor de a se pronunţa în privinţa unor articole din diferite legi. „Cred că nu orice decizie a Legislativului sau a Executivului de a reduce un salariu, de a tăia un spor intră în sfera de analiză a puterii judecătoreşti, şi cred că dacă prin lege se stabilesc aceste măsuri, atunci este voinţa politică a statului şi se depăşeşte nivelul, sfera de analiză a justiţiei”, a afirmat Morar. Şi pentru Morar, se vede, principiul separaţiei puterilor în stat nu există. După o astfel de declaraţie, într-o ţară cu adevărat democratică, ar fi trebuit demis în secunda doi. Ca şi Elena Udrea de altfel. Dar în România regimului Băsescu-Boc, nici măcar ministrul Justiţiei nu a avut nici măcar o reacţie timidă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.