Elveţia, „Italia” hocheiului, a produs surpriza

Elveţia – Cehia 1-0 (1-0, 0-0, 0-0) !!

Elveţia a produs surpriza week-end-ului. A învins cu 1-0 redutabila echipă a Cehiei în cadrul ultimei etape din grupa C. Este dificil de spus cât de mare este surpriza, pentru că dacă ne uităm în urmă, observăm că Elveţia este vicecampioană mondială în 2013, iar Cehia s-a clasat pe locul 7 la ultima competiţie mondială. Numai că există o mare diferenţă între Cehia din 2013 şi Cehia din 2014. La mondialele de anul trecut, cehii nu au beneficiat de toate supervedetele lor din NHL, din cauză că erau angrenate în capionatul nord-american şi nu au primit aprobare să vină la naţională. (Situaţia a fost similară şi la echipele Canadei, Suediei, Rusiei). Totuşi chiar şi în această situaţie, în 2013 meritele şi performanţa Elveţiei nu pot fi trecute totuşi cu vederea. Acum Cehia, ca de fapt toate competitoarele de la Soci au în loturi tot ce au mai bun de peste Ocean, pentru că NHL şi-a întrerupt jocurile pe perioada olimpiadei. Din acest unghi de vedere se poate vorbi totuşi de un rezultat mare al Elveţiei dar care reprezintă o surpriză. 

În celălalt meci al grupei, Suedia – Letonia 5-3 (1-1, 3-1, 1-1)

Clasamentul final al grupei C

1. Suedia   3   3  0  0   10 –  5    9p

2. Elveţia   3   2  0  1     2 –  1    6p

3. Cehia     3   1  0  2     6 –  7    3p

4. Letonia  3   0  0  3     5 – 10    0

 

Elveţia o Italie a hockey- ului

1-0, 0-1, 1-0, sunt rezultatele obţinute până acum de Elveţia la turneul olimpic de hockey pe gheaţă. Rezultate deloc des întâlnite în hockey. La ultimele 4 ediţii a campionatelor mondiale am avut următoarea situaţie:; 2010 – 2 (din 56 de meciuri), 2011 – 1 (56), 2012 – 3 (64), 2013 – 0 (64). Deci 6 rezultate de 1-0 la 240 de meciuri. Culmea, la trei dintre meciurile terminate cu 1-0, Elveţia a fost una dintre competitoare. Practic, acum la Soci, Elveţia a realizat o performanţă care în epona noastră nu este la îndemâna oricui: 1 singur gol primit după 15 reprize de joc. Este adevărat însă, şi faptul că a înscris doar 2 goluri în 15 reprize, nu este deloc un motiv de satisfacţie. Se poate spune deci, fără să greşim, că la ora actuală, Elveţia este în hockey, ceea ce a fost şi chiar mai este (chiar dacă nu ca până acum 7-8 ani) Italia în fotbal.  

Grupa A

Slovenia – Slovacia 3-1 (0-0, 0-0, 3-1)

SUA – Rusia 2-2 (0-0, 1-1, 1-1) (0-0) 4-3 d.p

Slovacia este mare deziluzia a grupei, pierzând inclusiv în faţa Sloveniei, cea mai slabă – apriori – echipă a turneului. Meciul a fost echilibrat în primele două reprizem dar în şase minute (43.23 – 49.22), balcanicii au punctat de trei ori şi au închis meciul. Ultimele doup meciuri din grupă se desfăşoară duminică dupăamiază şi se pare că vor fi simple formalităţi pentru favorite: Rusia – Slovacia, SUA – Slovenia. În clasament, SUA – 5 puncte şi Rusia 4 puncte sunt ca şi calificate în sferturi, calificarea directă a echipei gazdă ar putea fi blocată doar dacă duminică seara Canada şi Finlanda termină la egalitate în derby-ul grupei A, ambele având câte 6 puncte după primele două meciuri.

Cine ajunge în sferturi

Conform regulamentului turneului final, în sferturile de finală se califică direct câştigătoarele celor trei grupe, şi echipa cea mai bine plasată dintre cele trei de pe locul 2. Toate celelalte 8 echipe, vor juca un play-off pentru ocuparea celor 4 locuri libere din sferturile de finală. Împerechierile pentru play-off  (recalificări) şi sferturi de finală se fac în funcţie de clasamentul general al celor 12 competitoare. Suedia este deja direct calificată, SUA (nu credem că poate pierde ultimul joc) are prima şansă să ocupe locul 1 în grupa A, iar învingătoarea dintre Canada şi Finlanda se califică direct, caz în care şi Rusia (nu o vedem să piardă duminică) se califică direct.

Retro-hockey olimpic

Cele mai dramatice 8 minute din istoria hockey-ului

Pe 15 februarie 1968, în Palatul sporturilor pe gheaţă din Grenoble s-a desfăşurat unul dintre cele mai dramatice meciuri din istoria hockey-ului mondial. Se întâlneau URSS şi Cehoslovacia, într-un meci cu triplă miză: titlul olimpic, titlul de campioană mondială şi titlul de campioană europeană. (Turneele finale ale JO din 1948, 1952, 1956, 1960, 1964 şi 1968 au contat şi ca turneele finale ale Campionatului Mondial. De asemenea, între 1948 şi 1980, cea mai bine clasată echipă la un turneu final de campionat mondial devenea automat şi campioană a Europei – n.a.). Cehoslovacia ca să obţină titlurile, trebuia să învingă URSS, iar în ultima etapă să învingă Suedia, sau să facă un egal, dar în acest al doilea caz era obligatoriu ca URSS şi Canada să termine la egalitate.

Meciul Cehoslovacia-URSS a debutat cu scandal. Cehii au reclamat că 7 jucători sovietici nu aveau apărători de plastic pe patine şi exista astfel posibilitatea ca adversarul să fie rănit. După 45 de minute de parlamentări şi proteste din partea ruşilor, aceştia au fost obligaţi de organizatori să îşi pună sistemele de protecţie la patine. Gesturile ruşilor au înfuriat publicul, care pe întreaga durată a partidei a huiduit copios URSS când mingea se afla la ei, şi au încurajat frenetic pe cehi când atacau. Practic, în sală se auzea doar „ C S Do-to-ho”. Tinerii francezi din sală, în pauzele meciului au avut şi nişte manifestări politice anti-sovietice. În februarie 1968 deja începuse să se simtă ceea ce este cunoscut în istorie ca „Primăvara de la Praga”.

După două reprize Cehoslovacia conducea cu 4-2. În minul 49, URSS a egalat şi în ultimele minute meciul s-a jucat exclusiv în treimea cehilor. Aceştia s-au apărat eroic şi în minutul 52, au reuşit să surprindă pe contraatac pe ruşi şi au făcut 5-4. Ultimele 8 minute din respectivul meci au fost unice şi cele mai dramatice din întrega istorie a hockey-ului. Ruşii au asediat poarta lui Vladimir Dzurilla, cehii s-au masat cu trei jucători de câmp în faţa porţii şi ceilalţi doi încercau, din faţa celor trei să agaţe pucul. În ultimele minute ruşii au tras 19 şuturi la poartă, 12 dintre ele fiind blocate cu pieptul de către apărători. Tribunele erau în delir. Jumătate din spectatori îi huiduia pe ruşi, jumătate îi încuraja pe cehi. În minutul 57, un ceh este eliminat pentru că a parat intenţionat o minge cu mâna. Sovieticii îl scot pe Konovaleko din poartă şi atacă în 6 contra 4. Cehii de pe teren, timp de două minute s-au aruncat de 7 ori în faţa croselor adversarilor reuşind să nu primească gol. În ultimul minut când cehii au fost din nou în efectiv complet, ruşii au continuat să joace fără portar, dar nu au mai putut egala. Înfrângerea URSS a fost prima după o invincibilitate care dura din 8 martie 1963, când au pierdut în faţa Suediei. După această dată, URSS a susţinut 39 de meciuri, din care a câştigat 37 şi a terminat două la egalitate, obţinând titlurile mondiale în 1963, 1964 (şi titlul olimpic), 1965, 1966 şi 1967. URSS avea să câştige competiţia şi în 1968. În ultima etapă, Cehoslovacia a terminat la egalitate cu Suedia, iar URSS a învins cu 5-0 Canada. În epocă s-a vorbit foarte mult de un „blat”. Greu de crezut, pentru că în cazul unei victorii, Canada câştiga turneul (meciul s-a jucat după cel dintre Suedia şi Cehoslovacia). Cheia meciului a reprezentat-o portarul sovietic Konovalenko. Acesta apărase slab cu Cehoslovacia, şi unul dintre cei doi antrenorii ruşi a vrut să înceapă meciul contra canadienilor cu rezerva Zinger. Cum al doilea antrenor s-a opus, s-a cerut jucătorilor să voteze cine să apere, şi majoritatea l-a preferat pe Konovalenco. Acesta a făcut un meci mare contra canadienilor, spre deosebire de omologul său Ken Broderick, care a gafat nepermis la al doilea gol al ruşilor şi colegii lor au căzut psihic. Mai trebuie însă menţionat că arbitri (un suedez şi un nord-american) au cam tras cu sovieticii în primele două reprize, eliminând gratuit trei canadieni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.