Erste: Ţinta de deficit a României, în pericol

Ţinta de deficit a României pentru 2012 este în pericol, în condiţiile creşterii economice slabe şi a progresului redus pe latura companiilor de stat cu pierderi, arată un raport al Erste Group. România se află în prezent într-o procedură de deficit excesiv, cu termen de corecţie sfârşitul acestui an, transmite Money.ro. Experţii de la Erste şi Standard&Poor’s sunt sceptici că ţara noastră va reuşi să-şi reducă deficitul sub limita maximă, fapt ce pune în pericol trecerea la euro.

Creşterea taxării pe proprietate, anunţată de secretarul de stat Liviu Voinea, este în linie cu planurile ambiţioase de consolidare fiscală ale statului, spun analiştii Erste Group într-un raport. Cu toate acestea, analiştii sunt sceptici că România îşi va îndeplini ţintele de deficit bugetar, de 2,8% din PIB în acest an şi 2,2% anul viitor, cifre estimate după metodologia europeană de calcul.

 Motivele sunt diverse: creşterea economică dezamăgitoare, progresul redus în reducerea arieratelor şi în restructurarea companiilor de stat pe pierdere. În aceste condiţii, Erste Group prognozează un deficit bugetar de 3,8% din PIB în acest an şi de 3,3% anul viitor. Sceptici în privinţa atingerii ţintei de deficit sunt şi experţii de la Standard&Poor’s. Într-un raport recent, ei estimează că vom avea un deficit bugetar de 3,3% în acest an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.