Fără votul Ungariei. Comisia, pachet pentru Ucraina cu planuri de rezervă

Liderii statelor din UE vor propune joi, la un summit european special, desfăşurarea unor dezbateri anuale despre pachetul de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro care să fie oferit Ucrainei pe parcursul a patru ani şi care este blocat de Ungaria, dar fără ca respectivele dezbateri să implice un vot anual asupra acestui ajutor, vot cerut de premierul ungar Viktor Orban, potrivit unui proiect cu concluziile summitului, consultat de agenţiile Reuters şi EFE.

Comisia Europeană a cerut un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina însumat pentru perioada 2023-2027 şi care să fie oferit Kievului din bugetul UE, ajutor pe care Viktor Orban l-a blocat prin veto la summitul european din decembrie, un nou summit special în acest scop urmând să se desfăşoare joi.

În urma negocierilor desfăşurate între timp, Orban a acceptat ca acest ajutor să fie oferit Kievului din bugetul UE, ceea ce iniţial el refuzase, dar a propus drept compromis acordarea acestei finanţări pe bază anuală, adică liderii europeni să decidă în fiecare an în unanimitate asupra ajutorului pe care-l oferă Ucrainei, nu să ia acum o hotărâre pentru următorii patru ani şi care în acest timp să nu mai poată fi revizuită.

Din proiectul cu concluziile summitului ce are loc joi rezultă că liderii europeni refuză propunerea de compromis a lui Orban şi insistă pentru aprobarea definitivă acum a întregului pachet de ajutor destinat Ucrainei în următorii patru ani, propunând doar organizarea anuală a unor dezbateri fără vot despre modul în care sunt cheltuiţi aceşti bani.

Guvernul ungar nu a reacţionat deocamdată faţă de propunerea referitoare la aceste dezbateri, dar surse europene afirmă că negociatorii ungari au dezaprobat-o.

Alte surse europene afirmă că au fost explorate modalităţi prin care, în anumite circumstanţe, statele UE să poată revizui ajutorul oferit Ucrainei, dar orice decizie de revizuire a acestuia să fie luată numai prin majoritate calificată, pentru a nu da drept de veto Ungariei.

Veto-ul din decembrie al premierului ungar faţă de ajutorul financiar european oferit Ucrainei a survenit în contextul tensiunilor Budapestei cu Kievul asupra drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia şi blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene ce revin Ungariei, al cărei guvern este acuzat de Bruxelles că încalcă statul de drept.

Comisia Europeană a deblocat înaintea summitului din decembrie 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune şi pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare îngheţate.

Dar Viktor Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene, despre care afirmă că i-au fost retrase ţării sale abuziv din motive politice de către Comisia Europeană, care dezaprobă opoziţia guvernului ungar faţă de migraţia ilegală sau faţă de mişcarea LGBT.

Ungaria solicită de asemenea prelungirea dincolo de anul 2026 a termenului de folosire a fondurilor pentru planul de redresare post-pandemie, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), întrucât Comisia Europeană nu i-a permis folosirea acestor fonduri până în prezent, ceea ce Bruxellesul refuză.

Viktor Orban a acuzat marţi de „şantaj” Bruxellesul după scurgerea în presă a unui document cu un plan de sabotare a economiei ungare dacă Budapesta nu-şi ridică veto-ul asupra ajutorului financiar pentru Ucraina, deşi Comisia Europeană susţine că acela este doar un „document factual” despre situaţia economiei ungare.

Pe lângă ajutorul financiar, liderii europeni vor aborda de asemenea ajutorul militar pentru Ucraina, în special viitorul „Facilităţii Europene pentru Pace”, un fond în care statele UE contribuie pentru achiziţiile de armament destinate Kievului, în condiţiile scăderii stocurilor de muniţii ale statelor membre în urma ajutorului oferit Kievului.

Dacă Ungaria îşi menţine veto-ul faţă de ajutorul financiar al UE pentru Ucraina, Comisia Europeană are pregătite planuri de rezervă.

Însă organizarea acestui ajutor în afara bugetului UE va fi mai complexă şi din punct de vedere politic mai complicată, însă realizabilă, aşa cum s-a procedat şi pentru ajutorul de 18 miliarde de euro furnizat Kievului în anul 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

21 de Comentarii

 1. Se vor găsi soluții iar Ungaria nu va câștiga nimic din treaba asta. Câștigă însă rușii de la care ungurii nu vor vedea mare lucru.

 2. Parca intreg Universul se invarte in jurul Ucrainei ! Nu este stat membru UE, dar se bucura de mai multe privilegii si ajutoare decat acestea ?! Liderii UE o tin langa cu ,,sprijinirea pana la capat” a Ucrainei, dar au uitat complet de cetatenii comunitari. Greu de inteles slugarnicia in fata SUA ?! Sau poate nu ! UE este infiltrata pe toate palierele.

 3. „ajutorul militar pentru Ucraina, în special viitorul „Facilităţii Europene pentru Pace”, un fond în care statele UE contribuie pentru achiziţiile de armament destinate Kievului”
  deci din fondul de pace…
  Asta caracterizeaza U.R.S(ocialista).E(ropeana). Noua limba orweliana. Adica tot ce spun exact pe dos trebuie inteles. Inclusiv promsiunile de bunastare ptr cetatenii UE.
  Si Orban are dreptate. Nu poate decide Germania ca Ungaria sa ia de la gura cetatenilor sai si sa dea Ucrainei fara niciun control.
  Cine vrea sa dea, sa creeze un fond in care fiecare dornic, inclusiv romania, sa bage cati bani considera ca merita sa ia de la cetatenii sai. Dar fiecare stat ptr EL sa decida.

 4. Orban,daca e demn,scoate Ungaria din UE,are un loc retinut in CSI!Basca iese si din NATO care de mult a renuntat la cavalerie,singura arma maghiara

 5. Comisia Europeană a cerut un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina însumat pentru perioada 2023-2027 şi care să fie oferit Kievului din bugetul UE.————
  Banii astia pe care EU intentioneaza sa le dea Ukrainei, nu cred ca sint tipariti de Comisia Europeana pt. ca nu au la fel ca americanii masina de tiparit bani .Sint din banii nostrii ,dati de fiecare tara care face parte din EU. As fi inteles acest ajutor daca Ukraina era si ea in EU ,dar asa nu vad motivul pt. care noi trebue sa ne sacrificam pt. ei.Si asa toata povestea asta ne-a costat foarte mult si intreaga Europa se gaseste intr-o situatie destul de complicata.

 6. 50 miliarde în 4 ani..!!!??Numai se înfrupta..Lor le trebuie de vreo trei ori mai mult și anual..
  Cum fura ei le trebuie vreo trei UE s-ai deserveasca….Americanii nu degeaba au aruncat în brațele europenilor pe acest anfant teribile ..o sa sărăcească continentul pe care SUA iarăși cu mare plăcere îl va „ajuta”..Nu degeaba albionenii au ieșit din comunitate. Acest conflict era pus la cale de anglo-saxoni de pe atunci…E de mirare numai,cum pun botul prostii iarăși…Daca generalizezi, se vede de la o poștă : UE a devenit o haită de doritori de a avea gratis ce nu merită..sa nu iese pe nas mai apoi..

 7. Tre sa aibe grija Ungaria, Emanuel a dat ultimatum Ungariei sa aleaga intre Europa civilizata sau Estul Salbatic mongolic.

 8. Lui Robin de la 18′ și 41″..
  Civilizația in Estul sălbatic a inventat praful de pușcă, când în Europa unii, abea coborau din copaci să facă caca..😂😂😂

 9. Ar trebui acum ca toată lumea să iasă în stradă!…practic muie le fură din buzunar bani pentru o cauză nobilă…moarte și război…

 10. V-am spus ca NU vor confisca cele 300 MILIARDE ale Russiei ?
  😀
  Nici de puteau n-o faceau in timp ce 90 000 de soldatoi NATO fac ezercitii la granita Germaniei cu Polonia 😀 !

  IQ=?
  (am cu cine ? n-am ! deseori trebuie sa scriu o 1000 de prostii pentru a ascunde-camufla printre ele o mega-PROPHETIE 😉 )

  „FALSE FLAG” … in … TEXAS ? 🙁

 11. Mare parte din suma reprezinta imprumuturi. Ungurul are dreptate, trebuie sa fii cretin sa imprumuti banii cuiva care nu ti-i poate returna. Daca populatie UE e de 500 de milioane, peste 18 ani, are o datorie fata de Ucraina, de 100 de euro, pentru simplul motiv, ca niste idioti asta vor

 12. Da luoam din banii Rusie rezerve de stat si banii inghetati ai ologarhilor. Si dam la saraci.
  Haey.
  Cine e de acord sa bata Cuba pe pagina cu mine!
  🖐️

 13. „Liderii” UE sunt ca jucătorii de păcănele.
  Cu căt pierd mai mulți bani in Urcaca (si-i pierd DEGEABA), cu atât insistă.
  Ei chiar cred că Rusia poate fi deZmembrată si jefuită fără scrupule, ca-n vremea Betivanului Elțîn.
  Nu-i duce mintea nici măcar sa realiZeZe ca Beijingul nu poate sta pe margine.
  Fiindcă mutarea urmatoare a Occidentului va fi trimiterea Rușilor impotriva Chinezilor, pe post de carne de tun.
  Exact cum au facut cu Urcacii, măRog…😪

 14. Buey Mierlă de L✈xley, la activele Occidentului din Rusia te-ai gândit ? Alea concrete, fabrici, magazine, depozite samd. Nu bani „din calculator”.
  Eeeeh ? Bate-ți tu peretele de beton din Prelungirea Ghencea cu tărtăcutZa, măRog…😂
  [●●● RăuPorKKaK ●●●]

 15. Orbane, lasa-i tata sa aprobe 50 de melearde de iepuroi pe patru ani.
  Daca vine la anu’ un guvern pro-Kremlin in Ukruina sa-i vedem pe unde scot camasa, ca si aia pot da in judecata la „organili internationale” daca nu dau paralele pentru nerespectarea acordului pe care se screm sa-l semneze acum.

 16. Vvreii ca tine, OAMENI-OAMENI … sunt multi sau putini in lume ?
  ❤️
  SHALOM !

 17. Habar n-aveti, nu ve-ti avea cate.s obligat sa stiu ! 🙁
  PLICTISSEALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !
  🙁
  (n-am cu cine ! … TEXAS)
  va spun sincer … genialitatea nu e cerva de dorit 🙁 e ca cum ti-ar povesti cineva dinainte filmele pe care dupa nu mai ai chef sa le vezi !
  GENIUL … te face singur ! 🙁
  😉

 18. @ „Balaton Gölü Macarca”, 31 ian. 2024 la 18:02
  „…NATO care de mult a renuntat la cavalerie,singura arma maghiara”…
  Da. A rămas cu armili valahilor șî șuoduovieniluor nevolnici, care 450 di ani au plătit bir ‘Stambulului, inclusiv 3000 de copii ANUAL (vezi? chiar șî Înalta Poartă a acceptat procedura cu plata anuală, Komi$$iya Ioropeni$$ă I$lamizantă LeGheBeTeQizdă vrea banii-jos, ca la coorve, ca să se asigure că 5 ani n-o mai trage nimeni di mînecă! …di fapt, vrea să dea TOȚI banii Ukrainei, deodată, iar pentru asta trebuie să-i aibă „din start”!). Cîți înseamnă 3000 x 450?
  Șî acu’ să revenim la oili noastre: ce arme folosea’ Valahiya șî Șuolduova? Îți spui io: ARME TĂTĂREȘTI – yatagane scurte, scuturi mici rotunde, șî arcuri „mongole” compozite (tot mici)! De-aia nu vezi în zisele voastre „muzee”, nevolnicilor, armili cu cari „ați luptat sute de ani ca să apărați Creștinătatea”. În primu’ rînd că NU AȚI LUPTAT (Ungaria ;i Polonia au luptat, cu cavaleriile lor!), în a’ doilea rînd că vă e rușine acu’ de ce țineați în brațele voastre LAȘE! La Muzeu, „dăcît” mahramele turcești ce le puneați pi fetițili ce le trimiteați anual la ‘Stambul ca bir, mahrame ce apoi le-ați preluat în portu’ popoolar oltenesc, odată cu Șahada musulmană în cînticelili ce le cîntați (0:52, „yu-la-yu-la-yu-lay-la” = „lā ʾilāha ʾillā -llāh”):
  https://www.youtube.com/watch?v=ALKPJe8KoHc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.