Finanţele speră să vândă titlurile de stat

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) se aşteaptă ca investitorii mari să cumpere titluri de stat, în oferta dedicată populaţiei, pe ultima sută de metri – în ultimele trei zile de subscriere -, având în vedere că, până ieri, cetăţenii făcuseră subscrieri de numai19% din totalul de 100 de milioane de lei.

Ştefan Nanu, Director Trezorerie în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, crede că emisiunea de titluri de stat pentru cetăţeni va fi una de succes. Domnia sa apreciază că cei mai mulţi investitori vor veni mai spre sfârşitul ofertei, pentru a nu-şi bloca banii prea mult timp, dând drept exemplu experienţa anterioară a ofertelor publice iniţiale deulate de stat.

În funcţie de rezultatele acestei emisiuni, Ministerul Finanţelor urmează să stabilească o strategie privind viitorul unor împrumuturi similare.

Ştefan Nanu a spus că autorităţile au primit sugestii, în urma road-show-ului derulat în ţară.
Domnia sa a spus: „Am fost la Cluj, Timişoara, Iaşi, Bucureşti. Ne-au fost adresate solicitări, care considerăm că sunt logice şi fezabile să fie luate în considerare, pe viitor. De exemplu, reducerea valorii nominale a titlurilor sub 1.000 de lei, astfel încât să ne adresăm persoanelor cu venituri şi mai mici. Unii ne-au cerut maturităţi mai lungi, alţii ne-au cerut să le facem (n.r. ofertele) pe o anumită frecvenţă. O să vedem. Ca program pilot, este foarte important pentru noi să ne stabilim o strategie vizavi de instrument”.

Întrebat dacă populaţia ar putea deveni cel mai important creditor pentru stat, Ştefan Nanu a explicat că obiectivul Finanţelor este să dezvolte piaţa titlurilor de stat, spunând că valoarea unei emisiuni pentru populaţie este mult prea mică în comparaţie cu programul anunţat de finanţare de pe piaţa internă, de 36-37 miliarde de lei. Domnia sa a spus: „Aceste instrumente sunt de economisire. Nu ne aşteptăm ca oamenii să tranzacţioneze aceste titluri de pe o zi pe alta. Sunt instrumente pe care populaţia le cumpără ca modalitate de economisire. În toate ţările dezvoltate, pieţele de titluri de stat sunt făcute de investitori instituţionali, nu de populaţie, aceasta are o pondere marginală în totalul investitorilor”.

Până ieri la ora 14:00, fuseseră subscrise 18.870 de titluri de stat, reprezentând aproape 19% din cele 100.000 de titluri disponibile, ne-a spus domnul Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani. Potrivit acestuia, 531 de ordine au fost emise pentru 11.460 de titluri pe Tranşa Primară – pentru investitori mici-, iar 69 de cereri pentru 7.410 de titluri pe Tranşa Secundară, pentru subscrieri de peste 50.000 de lei. Valoarea nominală a unui titlu este de 1.000 de lei.

Persoanele fizice interesate de oferta de obligaţiuni mai pot subscrie până pe 19 iunie, iar pe 22 iunie Finanţele vor stabili nivelul de dobândă la care se vor efectua subscrierile, în funcţie de cererea în¬registrată. Intervalul de dobândă se situează între 1,75% şi 2,15%.

Cei care au cumpărat obligaţiuni le vor primi în cont numai dacă oferta la care au subscris se situează sub dobânda finală stabilită de minister. Pentru titlurile deţinute, cu o maturitate de doi ani, populaţia va primi bonificaţia anual, iar veniturile din dobândă sunt scutite de impozit.

Pe 22 iunie va fi stabilită rata dobânzii finale şi se vor face alocările, pe 23 se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate. Emisiunea de titluri de stat va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii.

Sursa: bursa.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.