Finlandezii de la Nokia se întorc

Finlandezii de la Nokia vor relua operaţiunile de design şi licenţiere pentru telefoanele mobile în 2016 după ce acordul cu partenerul Microsoft îi va permite acest lucru, anunţă Reuters. Compania caută în acest moment un partener care să preia operaţiunile de fabricare, vânzări, consiliere clienţi pentru produsele Nokia. “Ne vom uita după parteneri adecvaţi. Microsoft produce telefoane mobile. Pur şi simplu le vom concepe şi apoi vom pune la dispoziţie brandul Nokia pentru licenţiere”, a afirmat directorul general al Nokia, Rajeev Suri. Nokia a fost până în urmă cu câţiva ani cel mai mare producător de telefoane mobile. În 2014, finlandezii au vândut operaţiunile către americanii de la Microsoft pentru 5,6 miliarde de euro. Nokia a precizat ca primele telefoane sub brand propriu nu vor putea fi puse în vânzare mai devreme de trimestrul patru al anului 2016, data la care, conform acordului cu Microsoft, are dreptul de a-şi folosi din nou numele pe telefoane mobile. După finalizarea achiziţiei diviziei de terminale mobile, Microsoft a renuntat treptat la folosirea numelui Nokia pe smartphone-urile Lumia, care în prezent se numesc Microsoft Lumia.

Nokia a fost prezentă şi pe piaţa internă, prin fabrica de la Jucu, ajungând la un moment dat al doilea exportator al României. În septembrie 2011, finlandezii au închis unitatea, după patru ani de la semnarea actului de înfiinţare. S-a spus atunci că motivele au ţinut de infrastructura dezastruoasă, de scăderea vânzării de telefoane la nivel mondial, dar şi de creşterea salariilor. Peste 2.000 de oameni au fost concediaţi. În acest an însă, finlandezii au achiziţionat producătorul francez de echipamente telecom Alctatel-Lucent şi în felul acesta revin pe piaţa autohtonă. Firma din Franţa este foarte activă pe piaţa românească, deţinând aproape 1.300 de ingineri implicaţi în diverse activităţi de cercetare în domeniul telefoniei mobile. Aceştia îşi desfăşoară activitatea în centrele Alcatel de la Timişoara şi Bucureşti. Francezii au investit consistent în România (100 milioane de euro) şi se bat aproape de la egal la egal cu suedezii de la Ericsson şi chinezii de la Huawei pe piaţa echipamentelor telecom. Aceştia au reuşit să câştige contracte foarte importante în special cu Orange, Telekom şi Vodafone, greii de pe piaţa de telefonie mobilă. Afacerile anuale ale Alcatel-Lucent în România se ridică undeva la aproape 90 de milioane de euro iar profitul net a fost în 2013 de 4,5 milioane de euro.

Noii proprietari ai Alcatel nu se vor mai ocupa însă de fabricarea de telefoane mobile ieftine, ci vor beneficia de expertiza franţuzească în domenii precum cercetare-dezvoltare în tehnologii de ultimă generaţie, de tip 4G, dezvoltare de soluţii de tip cloud sau big-data sau administrare de reţele de comunicaţii mobile pentru operatori din străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.