Firme mari, suspectate de fraude fiscale

Sediile sociale și câteva puncte de lucru din țara a mai multor companii, printre care și marii retaileri de materiale de construcții Ambient Sibiu și Arabesque Galați, au fost percheziționate de către procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea sesizați de inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală în urma identificării și instrumentării unui caz de evaziune fiscală.

Conform unui comunicat al Antifraudei, au fost controlate sediile societăților Ambient, Arabesque, Sawa, MM Industry, Matcris, Concept și Okapi, situate în Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Alba Iulia, ai căror administratori/asociați fac obiectul unui dosar penal. “În cauză, există suspiciunea rezonabilă că reprezentanţii societăţilor menționate împreună cu administratori ai unor societăți tip ”fantomă”, au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, operaţiunile de achiziţie/livrare declarate şi/sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, de către societăţile din circuit nu au avut la bază tranzacții reale, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în lanţ, încercându-se astfel disimularea realităţii fiscale prin crearea unei aparenţe privind existenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

Inspectorii antifraudă spun că au efectuat verificări la un număr de 28 societăți comerciale din grup, care au evidențiat operațiuni fictive de achiziții/livrări materiale de construcții. Firmele fantomă interpuse în lanțul evazionist, au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română și ungară, domiciliați atât în județele Cluj și Bihor cât și în Ungaria. Societățile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvență, se mai spune în comunicat.

După încasarea sumelor în conturile bancare ale societăților fantomă, parte din sume ar fi fost ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor.
În urma controlalelor antifraudă realizate a rezultat că societățile beneficiare, prin exercitarea dreptului de deducere pe baza documentelor emise în acest circuit, şi-au diminuat nelegal TVA de plată și impozitul pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 50.029.306 lei.

Businessul Ambient din Sibiu a fost fondat de Ioan Ciolan la începutul anilor ’90. Rețeaua deține 12 unități concentrate preponderant în zona Transilvaniei. Anul trecut, în acționariatul companiei a venit fond de investiții controlat de BCR, în schimbul stingerii unei datorii de circa 4,5 milioane de euro pe care o avea fondatorul societății.

Rețeaua Arabesque din Galați este controlată de familia Rapotan. Compania deține 34 de centre comerciale și depozite amplasate România (18), Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.