FMI vrea facturi mai mari la gaze și energie

Fondul Monetar Internaţional cere Ministerului Economiei să liberalizeze piaţa gazelor şi să schimbe modul de calcul al preţului. Asta ar putea însemna facturi mai mari.

Subiectul a fost discutat de ministrul Ion Ariton cu reprezentanţii FMI. Un alt subiect a fost restructurarea sectorului minier.

„Cei de la FMI şi Comisia Europeană vor ca preţurile la gaze şi energie să fie liberalizate. Trebuie să ne prezentăm cu o nouă formulă de calcul”, a declarat ministrul Economiei Ion Ariton.

El a adăugat că liberalizarea pieţei gazelor nu înseamnă neaparat creşterea tarifelor plătite de populaţie. Cu toate acestea este greu de grezut că, odată cu eliminarea preţurilor reglementate producătorii şi furnizorii ar urma să vândă gazele la acelaşi preţ ca şi până acum.

În 2010, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat că va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii.

În România aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţie pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş, au preţuri de producţie stabilite de ANRE. În decursul ultimilor ani Petrom a solicitat, în repetate rânduri, liberalizarea pieţei gazelor pentru ca preţul final să poată fi stabilit doar de piaţă.

În prezent preţul gazului intern este de circa 165 de dolari pe mia de metri cubi în timp ce gazul rusesc costă 410 dolari. Populaţia plăteşte gazele la preţ de coş care reprezintă o medie ponderată a preţului gazuluiintern şi de import.

O misiune FMI – CE se află la Bucureşti pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.