Fost procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, condamnat cu executare

Fostul procuror Ioan Ciofu a fost condamnat luni de Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, decizia magistraţilor fiind definitivă.

Instanţa supremă a menţinut decizia Secţiei penale a ÎCCJ în cazul lui Ciofu, dar şi în cazul femeii de afaceri Maricica Ioviţă, condamnată la doi ani de închisoare cu executare în acelaşi dosar.

Procurorii DNA l-au reţinut în octombrie 2006 pentru luare de mită pe Ioan Ciofu, procuror la Curtea de Apel Iaşi. În acelaşi timp, magistraţii au reţinut-o pe Maricica Ioviţă, femeie de afaceri din zona Vaslui, pentru dare de mită. Ioviţă era învinuită că i-a oferit procurorului 10.000 de euro pentru a-l pune sub acuzare pe Adrian Porumboiu, singurul ei concurent în afacerile din judeţul Vaslui. A urmat trimiterea în judecată a procurorului Ioan Ciofu şi a Maricicăi Ioviţă.

Potrivit acuzării, în perioada mai-august 2006, procurorul Ioan Ciofu ar fi pretins şi primit, eşalonat, de la Maricica Ioviţă foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 euro reprezentând bani (5.500 de euro şi 4.000 de lei) şi bilete de avion pe numele unor rude, pentru călătorii în oraşe din Europa şi Asia. În schimb, Ioan Ciofu s-ar fi angajat să instrumenteze în mod părtinitor un dosar penal, astfel încât finanţatorul echipei de fotbal FC Vaslui, Adrian Porumboiu, să fie pus sub învinuire pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economică. La momentul respectiv, Ioan Ciofu era procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.