Fostă uzină de arme chimice din vremea lui Saddam, în mâinile insurgenților

Islamiști sunniți care au preluat controlul asupra unei părți a Irakului au reușit să captureze o fostă uzină de fabricare de arme chimice datând din perioada regimului Saddam Hussein, a anunțat joi Departamentul de Stat american, transmite AFP.

Știm că EIIL (Statul Islamic din Irak și din Levant) a ocupat complexul de la al-Muthanna”, a anunțat purtătoarea de cuvânt Jen Psaki într-un comunicat.

Aceasta a adăugat însă că nu crede că insurgenții islamiști ar putea fi în măsură să producă arme chimice operaționale, din cauza stării avansate de degradare a produselor ce ar mai putea fi găsite pe acolo. Totuși, Statele Unite ale Americii rămân „preocupate de orice capturarea a unui obiectiv militar de către EIIL”, a subliniat responsabila.

Complexul, situat la circa 70 de kilometri nord-vest de capitala Bagdad, a început să producă „gaz muștar” și alte gaze chimice, inclusiv sarin, la începutul anilor ’80, la câteva luni după preluarea președinției de către Saddam Hussein, potrivit unui document CIA. Acest program de armament chimic și-a atins apogeul în timpul războiului dintre Iran și Irak de la sfârșitul anilor ’80, cu 209 tone de gaz sarin produse în 1987 și 394 de tone în 1988.

CIA susține că acest complex a fost închis ulterior după primul război din Golf, când rezoluții adoptate de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite au interzis Irakului să mai producă orice tip de arme chimice. Pe de altă parte, la începutul anilor ’90, unitatea a fost folosită pentru a superviza distrugerea unor stocuri irakiene de arme chimice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.