Fundaţia „Galeries Lafayette”

Fundaţiile de artă devin tot mai numeroase la Paris şi arhitecţii renumiţi au de ales între două soluţii: să rişte construcţia unor edificii noi, nemaivăzute, cu riscul unor procese din partea protecţiei Patrimoniului Istoric sau să se plieze structurilor existente păstrând inovaţiile arhitecturale pentru interior.

“Centrul de Artă Louis Vuitton” din Bois de Boulogne, edificiul în forma unui nor de sticlă, imaginat de Frank Gehry, ce va fi deschis în luna octombrie, aparţine primei categorii.

În schimb, “Fundaţia Jérome Seydoux Pathé”, dedicată cinema-ului, realizată de Renzo Piano în strada Gobelins, care îşi va deschide porţile în 10 septembrie, păstrează frumoasa faţadă a vechiului “Teatru Gobelins”, sculptată de Rodin, clasată monument istoric, în spatele căreia se desfăşoară o structură rotundă din lamele de aluminium. Şi exemplele sunt mult mai numeroase pentru ambele opţiuni.

Curtea interioară

Constituită în 2013, Fundaţia “Galeries Lafayette” a decis să deschidă un spaţiu dedicat artei, într-un edificiu datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, situat în frumosul cartier Marais, în strada Plâtre, la numărul 9. Vechile depozite ale BHV, care au găzduit apoi succesiv un dispensar, o şcoală de fete şi o grădiniţă, vor deveni loc de ateliere de creaţie şi de expoziţii.

Aprobarea pentru reamenajarea şi mărirea acestui spaţiu protejat a fost obţinută, considerându-se că sunt respectate normele privind patrimoniul istoric.

Lucrările vor începe în acest an, inaugrarea “Fundaţiei Galeries Lafayette” fiind prevăzută pentru toamna anului 2016.

Au fost prezentate trei proiecte, dintre care două propuneau păstrarea faţadei către stradă, dărâmarea restului construcţiilor şi construirea unor noi spaţii de la zero.

Macheta proiectului OMA

A fost ales proiectul cabinetului olandez de renume internaţional OMA, fondat de Rem Koolhaas, directorul actualei ediţii a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia, intitulată “Fundamentals”, laureat al “Premiului Pritzker” în anul 2000. Va fi prima realizare la Paris a acestui colectiv.

Proiectul OMA, prezentat recent chiar de către Rem Koolhaas, prevede implantarea unui turn de expoziţii în curtea edificiului în formă de U, o structură din oţel şi sticlă, înaltă de 18 metri, cu patru planşee mobile ce permit 50 de combinaţii de spaţii, în funcţie de dimensiunile pieselor expuse. Constructţia transparentă, foarte tehnică, amplifică astfel spaţiul existent, oferindu-se, în acelaşi timp, posibilitatea unor combinaţii cu multiple oportunităţi scenografice. Planşeele se pot mişca pe verticală de-a lungul unor cremaliere. Articulat cu spaţiile deja existente, graţie unor grile metalice, care permit şi trecerea şi evacuarea fumului în cazul unui incendiu, turnul îşi păstrează în acelaşi timp independenţa. Cremalierele sunt integrate elementelor structurale care suportă planşeele mobile şi pereţii de sticlă. Un “Turn pentru artă”, cum îl numeşte Koolhaas, care nu este vizibil din stradă, ci numai din curtea interioară.

Interiorul gândit de Studioul OMA

Viitorii vizitatori vor vedea, din curtea interioară, operele de artă ca şi cum ar pluti în aer, graţie transparenţei pereţilor.

Inima proiectului este un atelier de creaţie, plasat în subsolul clădirii. Parterul, în care se desfăşoară activităţile publice, devine şi un pasaj ce leagă strada Plâtre de strada Sainte-Croix-de-la Bretonnerie. Spaţiile de expoziţii, de ateliere, de activităţi pedagogice şi de birouri vor ocupa cel de al cincilea etaj. Suprafaţa totală este de 2.500 de metri pătraţi.

Machete cu diferitele posibilităţi de modulare a spaţiului

La începutul lunii iulie, o expoziţie temporară a permis publicului să descopere proiectul. Iar până în 23 august, artistul francez Xavier Veilhan a conceput o expoziţie ce funcţionează în dublu regim, “ON” şi “OFF”. În “OFF”, publicul circulă într-un spaţiu creat în funcţie de standurile mărcilor de lux ale marilor magazine. În “ON”, scena se animă graţie caselor de înregistrări, “Versatile”, “Entreprise”, “Record Makers” şi “Tricatel”, care se prezintă succesiv cu o programare de concerte ce cuprind formaţii cunoscute, cum ar fi “Zombie Zombie” sau “Tristesse Contemporaine”.

“Fundaţia Galeries Lafayette” şi-a asumat misiunea de a oferi creatorilor din toate artele condiţii de concepere, de producere a operelor şi de expunere a lor, pentru a favoriza întâlnirea de talente şi de tehnici.

Imagine din expoziţia gândită de Xavier Veilhan

Între iulie 2014 şi primăvara anului 2016, Fundaţia va realiza, împreună cu societatea “Same Art”, o “dancing collection”, un ansamblu de filme ce aliază arhitectura şi coregrafia. Primul episod a fost realizat de Wendy Morgan şi va fi prezentat în această toamnă. Proiectul Fundaţiei este în întregime destinat artiştilor şi creării de opere de artă.

Înainte de a prefigura programul, ea a încercat să vizualizeze in situ cadrul de lucru, deschizând porţile unor ateliere. Creatorul de modă Jean-Paul Lespagnard, designerii Jerszy Seymour, Ronan şi Erwan Bouroulec, artiştii Michel Blazy, Alicja Kwade, Tatiana Trouvé şi Xavier Veilhan şi-au exprimat, în cadrul unei serii intitulate “Modern Studios”, metodele şi aspiraţiile.

Fundaţia va expune punctual cele 160 de opere de artă contemporană din colecţia donată de Familia Moulin, creată în 2013 de familia acţionară a grupului. Acest proiect familial va fi o vitrină a artei cotemporane.

Turnul de sticlă implantat în curtea clădirii în formă de U

Pentru familie, relaţia cu arta este o constantă, toţi membrii ei, începând cu Théophile Bader, alsacianul venit la Paris în 1880 care a conceput “Galeriile Lafayette”, care primea tablouri în contul datoriilor clienţilor.

“Fundaţia Lafayette” este menită să seducă, cu cele cinci niveluri ale sale, cei mai bogaţi parizieni şi turişti. Aceştia din urmă reprezintă, de altfel, jumătate din vânzările magazinului “Lafayette Haussmann”.

Fundaţia este dotată cu un buget de funcţionare de 21 de milioane de euro pentru cinci ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.