Scrisoarea lui Eugen Mihăescu către academicieni

Adunarea Generală a Academiei Române, întrunită în sesiunea de miercuri, a decis, prin vot secret, alegerea unui număr de cinci membri titulari. Aceştia sunt:
Ioan Pop – Secţia de filologie şi literatură, Niculae Saramandu – Secţia de filologie şi literatură, Dan Eugen Demco – Secţia de ştiinţe fizice, Maria-Luisa Flonta – Secţia de ştiinţe biologice, Mircia Dumitrescu – Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual.
Înainte de alegerile de ieri, Eugen Mihăescu a trimis o scrisoare membrilor Academiei pe care v-o prezentăm integral:

„Stimați colegi,

Mâine, votați noi membri ai Academiei Române, dumneavoastră, academicienii din categoriile I-a și a II-a, respectiv titulari si corespondenți, conform statutului „forumului consacrării și simbolului spiritualității”. Nu se mai știe cine a decis că unii sunt mai academicieni decât ceilalți, dar, pentru că așa stau lucrurile și pentru că eu, fiind membru de onoare, nu pot vota, vă rog să judecați cu maximă responsabilitate candidaturile care vă sunt prezentate. 

Este evident că secțiile nu pot fi obiective. Candidații ajung să fie propuși, de cele mai multe ori, cu un număr ridicol de voturi (la noi, în Secția de arte, arhitectură și audiovizual pentru Titular a trecut unul cu 2 voturi pentru din 3!) și sistemul acesta care se vrea „democratic”, deși este cenzitar, permite strecurarea a tot felul de indivizi în rândurile noastre. De aceea, votul din Adunarea Generală este esențial în încercarea de a mai bloca accesul celor care fac parte din diverse „găști”, grupate pe provincii, pe „obediențe” sau pe diverse  vechi “colaborări”. Faceți un calcul mic și veți constata că ar trebui să ne mutăm la Cluj, de exemplu, ca să ne scutim colegii de o navetă obositoare… În ceea ce privește „vechile colaborări”, Academia Română a ajuns subiectul a numeroase glume stânjenitoare, ca să nu zic mai rău. Acum, când România este zguduită de scandalul Florian Coldea, nu putem trece cu vederea că s-a insinuat că președintele Academiei Române a fost ales cu sprijinul fostului șef al Serviciului de Informații Interne, cu atât mai mult cu cât generalul a devenit profesor invitat la Universitatea Babes-Boliay în timpul rectoratului domnului Ioan Aurel Pop sau că avem un vicepreședinte care se află în plin proces pentru colaborarea cu Securitatea ceaușistă.

În ultima vreme, în timp ce România se zbate confruntându-se cu problemele economice, ale vecinătății cu un război în care riscă să fie târâtă alături de o țară care nu ne-a  fost niciodată prietenă, cu lipsa de educație și de cultură, Academia Română nu este prezentă așa cum ar trebui să fie un corp de elită care are un cuvânt greu de spus.

Eugen Mihăescu

membru de onoare al Academiei Române“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

12 Comentarii

 1. Nu mai contează, nu fiți necăjit, domnu Mihăescu
  Acolo e ca în cavou, de intrat se intră, de ieșit nu se mai iese.

 2. Dar dacă se intră puțin în Ion Pop și alții? Vor fi surprize. Ne jucăm de-a Academia și de-a știința în România. Vai de capul unei asemenea academii. Eugen Mihăescu are dreptate.

 3. Sa iasă Mircea Dinescu Academician ! Mirceo fate ca Votezi ! Dar vezi ca CNP ul si Semnatua se pune pe Internet din Procesul Verbal !

 4. Maestre, e prea greu si prea tarziu…Romania e in metastaze, poti opera o tumora, dar vor aparea nenumarate…Nicio revolutie (pe bune) n-ar mai fi de ajuns si nicio resetare n-ar mai fi corecta, s-a internationalizat marxismul dinastic (de cumetrie, de secta si de interese economice…)… asa ca, pe domenii, grupe si grupuscule ar trebui ca niste constiinte sa incerce a pastra amintirea a ceea ce a fost (sau este) valoros in ultura romana…poate, Dumnezeu, Dragutul…

 5. Nu putem trece cu vederea ca Academia Romana nu a protestat vehement si nu aluat pozitie impotriva diplomelor false de doctorat cerand guvernului o evaluare stricta a diplomelor trecute si masuri de eradicare a fraudei universitare. Academicienii sunt cot la cot cu Ciuca, Bode, si alti absolventi de zece clase. Rusine Academia Romana ca va scaldati in mocirla cu alti porci!!!

 6. Criticii care vehemează cu Protestență în contra Academeiei ȘI Academicienilor SE FAC a UITA sau NU le încape în MINȚI Idea SIMPLĂ căȘ
  A. TOTUL s-a spurcat în România mai Rău, Mult mai Rău decît a fost VREODATĂ de Nouă Luni ȘI 34 de Ani, îmPLĂNuit.
  Vehemați, BAaaa Vitejilor de SubPături de Dormitor de Licee Militare în CONTRA CUI știși Voi, dar VĂ este CamPreaÎnDestulDeSigur că FAC AșaNișteNăsărâmbe MaiGreleCaNăpăștileBibliceEgiptene.

  B. ÎN PARADIGMA „TOTUL” intră ȘI Amarăăășiii înFometați de INTELECTUALI.
  ASTA LE a fosr Soarta, asumată de MICIȘ Să fie PLĂTIȚI de către Gorillas ȘEFE AutoPUSE pe Craca CeaMaiÎnaltă a Copacului LUMII șI PUTERII.
  Deși sunt DEȘTEPȚI în MULTE, Intelectualii SE comPLAC în a IMAGINA Armele de OriCE TIP cu care The GORIALLS ȘĂFE în Pădurea MONDIALĂ, Poliice, Economice, Sociale, CULTURALE, (justifică OriCE Nărozenie Gorillesque, ca să îmProstească pe Maimuțele BOBULARE, că dacă SE înDeșteaptă Alea, LE IA Dreacul pe Gorillas ȘĂFE).
  De REGULĂ, NICIUN Intelectual NU a fost ȘU GORILLA, doar CEZAR, POATE Alexandrul MACHIDONUL ..
  Condiția ANCILARĂ a Intelectualimii a fosat o CONSTANTĂ prin secolele de Istorie UMANĂ.
  CÂND și DACĂ se vor TREZI și NU vor mai VOI să LE DEA – ca Nărozii ARMELE de OriCE Fel – către GORILLAS și să fie mulțumiți că GORILLAS LE dau Resturile de la MASA LOR BOGATĂ, plus Șuturile în Coaste OBILGATORII, să ĂȘI ȘTIE Locul, preCUM Boierii Medievali Potăilor lor, care stăteau pe sub MESELE lor …

 7. Este UNul care srie AICI de Ani de ZILE, realmente Intelectual de Margă ȘI PE CARE MEREU și MEREU îl ÎNȚEP cu Multă RĂUTATE (meritată) re-amintindu-i de FieCE Dată că este un ANCILARpuuri înCocoșat în Fața unor ȘEFI Secreți EXTERNI și Interni …
  DE CE meritată?
  Pentru că, m-a luat în Bășcălie în Urmă cu ANI, EL pe MINE, IO, Carele am SALVAT, totuși o Instituțiune de Cultură de Bază de la DesFiințarea îmPLĂNuită Sordid și Acceptată de „Establishmentul” ÎnCockallarizat-Manelizat nostru …
  IO, SIMPLU Cetâțean „dar-însă” ROMÂN Autentic. Deși mi-a scăpat, Al Dreacul EL, HABERMAS, ca Șopârla de la Lecturare, l-am lăsat Intelectualului ImPunător REAL, dar STERP în ACTION Real.
  NICIUNA dintre
  Temele relativ la RĂUL Imens care cotropșțte ROMÂNIA NU a fost vituperată, VEHEMATĂ de către Domnia SA ȘI de către Alții, MultPreaÎnDestulDeMuuuulți ALȚII, Mult MaiȘcoliți SPECIFIC pe Crăcile LOR de Știință decât MOI, IO, Simplul Cetățean ..
  TAC preCUM Misreții în Păpușoi …

 8. la „c..academia romana” este nevoie si de o sectie „de manele „‘ cu „saf” adrian copil minune=- „-ma de buletin”, manaca gem si , scuzati,…face prune .

 9. Eugen Mihăescu are dreptate, firește. Dar subiectul e prea grav în implicații să fie discutat de cine are doar răfuieli. Așa nu se ajunge la nimic, decât la răcorire față de unele persoane. Nu poate nimănui să-i placă toți oamenii, dar nu înseamnă că acel „nimănui” nu este ca cei pe care vrea să-i lovească. Treaba cu adrian minune la academie spune totul despre asemenea semnatari.

 10. Respect, domnule Mihăescu. Rog propuneți să fie primită membră în Academie femeia de serviciu de acolo, nu de alta dar cred că îi știe pe toți și mătura ar putea-o folosi pentru o curățenie radicală printre academicienii neacademici, anemici, inutili/ futili etc.

 11. Protestez, domnule Nistorescu !!!
  Am scris un comentariu elogios despre Domnul Academician I.A. Pop, Președintele Academiei Române ca replica la scrisorica ( iată, „nepierdută”) domnului artist E.M. Mi s-a respins pe motiv ca depășește 2000 caractere. Era corect sa fie precizata explicit si aprioric aceasta limitare.
  Tocmai la Dvs. se manifesta aceasta cenzura? Și tocmai legat de Cluj? Nu va simțiți oarecum indispus?
  Recunosc, nu mi-am memorat comentariul și deci nu știu care 1999 caractere ar fi fost acceptate, presupunând prin absurd ca as fi fost de acord sa mai „tai” pe ici, pe colo, nu prin „părțile esențiale”,ci prin cele care nu prea sunt pe placul „miticilor”.
  Ca în toți cei peste 40 ani de când ma onorați nespus cu prietenia Dvs., respect deplin, Domnule Academician IAPop!!!
  Mai ales azi, în ziua prietenilor buni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.