Gadgeturile inteligente, pradă pentru hackeri

Un studiu realizat de o echipă de specialiști în cibernetică relevă faptul că dispozitivele inteligente din locuințe conțin o serie de vulnerabilități comune, care pot fi exploatate de atacatori fără a fi nevoie de cunoștințe informatice foarte avansate și pot compromite rețeaua de Internet a posesorilor.

Mecanismele de autentificare folosite în prezent de gadgeturile din casele inteligente pot fi evitate cu ușurință de către răufăcători și pot expune persoanele la furt de date personale și intruziuni în viața privată.

Au fost analizate patru dispozitive inteligente populare, de către specialiștii Bitdefender, cu peste 150.000 de clienți la nivel global, și au reușit să controleze gadgeturile de la distanță fără a cunoaște proprietarul: WeMo Switch (o priză care folosește o rețea Wi-Fi pentru a controla televizoare, becuri, boxe, termostate etc.), Lifx (bec inteligent controlat prin rețeaua Wi-Fi), MUZO Cobblestone Audio Receiver (sistem audio care redă muzica de pe telefonul inteligent sau de pe tabletă) și Link Hub (consolă cu două becuri electrice care permite administrarea sistemului de iluminat).

Principalele vulnerabilități identificate au fost cele legate de proceduri de autorizare și autentificare insuficiente, lipsa criptării în timpul configurării unui hotspot sau în timpul folosirii acestuia. Numărul dispozitivelor conectate la Internet a depășit nivelul de patru miliarde de unități la sfârșitul lui 2016, iar industria va continua să se dezvolte într-un ritm alert, pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor. Se estimează că traficul de Internet la nivel global va ajunge la 168 exabytes pe lună, până în 2019. Traficul global de date generat în 2019 își va depăși pe cel înregistrat în perioada 1984-2013.

La nivel global, se estimează creșterea vitezei medie a conexiunilor fixe de tip broadband de la 20,3 Mbps la 42,5 Mbps, tot până în 2019. Din punct de vedere al vitezelor, țările din Europa de Vest și zona Asia Pacific vor continua să domine piața. Până în 2019, 33% din totalul conexiunilor fixe de tip broadband vor depăși viteza de 25 Mbps, ceea ce reprezintă o creștere de 4% față de vitezele actuale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.