Galaţi: Dacă digul cedează, va fi cel mai mare dezastru de după Al Doilea Război Mondial

Mircea Cristea, unul dintre viceprimarii Galaţiului, a declarat luni că în cazul în care digul care a va fi construit pe o distanță de 4,5 kilometri va ceda presiunii apelor, un sfert din orașul Galați ar fi inundat, lucru care ar afecta activitățile orașului și ar aduce pierderi de aproximativ 45 de milioane de euro zilnic.

„În condiţiile în care digul n-ar rezista, am inunda un sfert din Galaţi, asta înseamnă activităţile de la şantierul naval, portul, vama. Sunt aproape 12.000 de locuri de muncă în zonă, în jur de 45 de milioane de euro este pierderea zilnică şi în jur de 250 de milioane de euro, pierderile de proprietate din Galaţi. Cred că ar fi cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial„, a spus viceprimarul din Galaţi, Mircea Cristea, la Realitatea TV.

„Odată îndiguit, obligăm un fluviu de mărimea Dunării să treacă printr-un jgheab. Natura ne-a demonstrat de foarte multe ori că acest lucru este imposibil. De fiecare dată, Dunărea va câştiga. Ceea ce se lucrează acum este maximum din ce putem face şi suntem efectiv la mâna lui Dumnezeu”, a completat și al doilea viceprimar din Galaţi, Nicu Ciumacenco.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, la finalul şedinţei Comitetului de Situaţii de Urgenţă de la Galaţi, că 1.400 de oameni vor fi mobilizaţi pentru a construi un dig care să apere oraşul.

„Plecând de la situaţia de astăzi, cota la Galaţi este cu 11 cm peste cota istorică din 2006, şi luând în considerare previziunile meteorogilor, am luat în calcul varianta 690 cm şi cu o deversare controlată pe Siret la Movileni şi atunci prima măsură care se impune este apărarea Galaţiului. Asta impune un dig de 4,5 kilometri, am dispus să suplimentăm forţele în Galaţi cu 1.400 de oameni. Ne bazăm şi pe voluntari din Galaţi. Asta înseamnă forţe de la Interne şi Armată. Materiale sunt suficiente. Vom avea şi condiţii de cazare pentru a-i ajuta pe aceşti oameni care vor lucra câte 400 pe schimb”, a declarat ministrul de Interne.

Voluntari din toată ţara au venit să dea o mână de ajutor.

Un dig înalt de un metru şi jumătate şi lung de 4,5 kilometri a fost soluţia găsită de autorităţi pentru salvarea oraşului Galati. Lucrările au început duminică noapte.

În cazul în care digul nu va face faţă, autorităţile au pregătit şi un plan de rezervă, care prevede spargerea unui dig din judeţul Tulcea. Pentru că revărsarea apelor ar putea să pună în pericol localitatea Grindu, comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă a decis înăţarea cu cinci metri a digurilor care apără această localitate tulceană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.