Merkel a luat, Merkel a dat: Dar cu țârâita

Cancelarul Angela Merkel a acceptat miercuri seară deblocarea treptată a dispozitivului anti-COVID-19 din Germania, cedând nemulţumirii crescânde în rândul opiniei publice şi propriului guvern cu şapte luni înainte de alegerile parlamentare, relatează AFP.

După mai mult de nouă ore de negocieri dure, cancelarul şi liderii celor 16 landuri federale ale ţării au ajuns la un acord asupra unui calendar pentru relaxarea măsurilor de izolare parţială în vigoare de la sfârşitul anului trecut.

Măsurile anti-COVID-19 mai sunt în prezent acceptate numai de o treime dintre germani, faţă de două treimi la începutul lunii ianuarie, potrivit unui sondaj YouGov publicat în această săptămână.

„Astăzi putem vorbi despre încredere şi speranţă”, a afirmat cancelarul german într-o conferinţă de presă, apreciind că ţara sa intră acum „într-o nouă fază” a luptei împotriva pandemiei, posibilă în special prin accelerarea vaccinărilor.

Germania va autoriza astfel vaccinul AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani, a anunţat cancelarul. Intervalul dintre administrarea a două doze va fi, de asemenea, prelungit, pentru a permite vaccinarea mai multor pacienţi.

Cu toate acestea, viaţa va continua să se desfăşoare în ritm lent, majoritatea restricţiilor fiind prelungite cel puţin până la 28 martie pentru a contracara creşterea cazurilor şi răspândirea mutaţiei britanice, reprezentând în prezent 46% din contaminări.

Reuniunile private vor fi posibile, însă, începând cu 8 martie, între două familii, cu condiţia ca acestea să nu depăşească în total cinci persoane.

Librăriile, florăriile şi şcolile de şoferi, care s-au redeschis deja în unele landuri, vor putea din nou să primească vizitatori în toată ţara.

Cancelarul a cedat în faţa landurilor federale în legătură cu un prag de incidenţă de 35 la 100.000 sub care s-ar trece la ridicarea altor restricţii.

Pragul de 50, mai puţin restrictiv, a fost în cele din urmă reţinut pentru a deschide calea, de la sfârşitul lunii martie, redeschiderii restaurantelor în aer liber, sectoarelor culturale şi sportive.

Peste 100, restricţii severe vor fi reintroduse imediat.

Mai este însă drum de parcurs pentru a atinge nivelul de 50 în mod durabil, rata incidenţei ridicându-se miercuri la 64, în creştere uşoară în ultimele zile.

Un singur land, Turingia (ex-RDG), înregistrează o rată peste 100. Dar numai două prezintă o incidenţă sub 50 într-o ţară în care COVID-19 a ucis peste 70.000 de oameni.

Strategia guvernului de redeschidere doreşte, de asemenea, să se bazeze pe introducerea masivă a testelor antigenice, un domeniu în care Germania duce în continuare lipsă de eficienţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. „Un rahat”, nu sunt atat de naivi nemturienii sa puna urechea si creierul pe tava acestei veninoase manipulatoare! Multi si chiar peste 51% stiu cu ce se halesc vorebele vorbite! Sa spuna meschina care este procentul de crestere si descrestere a numarului de virusati! Nici mai mult, nici mai putini, toata harababura asta le-au adus doar necazuri, multe tari, nu si Romania recunosc adevarul!

  2. Firme s-au inchis datorita problenelor cu plata facturilor, salariilor si lipsei de venituri. Oameni au ramas fara servici, sau au avut norocul sa mai primeasca ceva de la angajat, cit de cit sa poata trai din ceva. Somajul a ajuns peste 2,4 de milioane la o populatie de peste 80 de milioane de locuitori. Si toti isi doresc sa reintre in normal. Firmele care s-su inchis nu se vor mai intoarce, si peisajul economiei germane nu va mai fi ca inainte de LockDown, adica la inceputul lui 2020.

  3. Cum au crescut cu peste 3000 de cazuri? https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany/
    Cand pe 2 martie au fost 6492 de cazuri, iar luni ca orice raportare dupa o duminica au fost 6185 de cazuri, deci 6492-6185=307 cazuri in plus, numai ca 6500 de cazuri/84,9 milioane este putin, dar se pare ca dezimformarea este pt a speria romanii de ”valurile” Covid cand Texas devine liber, unii vor sa ne infricoseze cu Bau Bau…

  4. Sunt curios cum a stabilit cifra cinci si daca vor fi sase sau opt ? Ce mizerie,gripa a fost si va mai fi,asta nu insemna ca se va opri planeta , că așa vor cei ce dirijeaza grupurile farmaceutice mondiale,in interesul lor bineinteles !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.