Golurile din portofel conduc la violență

Agresivitatea românilor e tot mai diversificată şi se manifestă tot mai frecvent – bătăi cu săbii, şoferi împuşcaţi în trafic sau bătrâni bătuţi pentru că traversează strada prea încet. Psihologii spun că de vină ar fi criza economică, dar şi o criză de identitate prin care trec aceşti indivizi.

În urmă cu câteva zile la Râmnicu Vâlcea două clanuri s-au bătut cu săbii şi pistoale, cel puțin patru persoane fiind rănite, relatează realitatea.net.

Şi în trafic violenţa îşi spune cuvântul. Un șofer din Craiova a fost rănit, luni, ajungând la spital după ce a fost împușcat cu un pistol cu bile de cauciuc, în timpul unei altercaţii pe care a avut-o în trafic cu un alt bărbat. Scandalul a izbucnit după ce unul dintre şoferi nu i-a acordat prioritate într-un sens giratoriu celui de-al doilea conducător auto.

Tot în Craiova, în urmă cu câteva luni, un bătrân a fost bătut de un tânăr de 22 de ani pentru că traversa strada prea încet. Câteva ore mai târziu, acesta a murit la spital.
Nunta unor tineri din Bucureşti s-a încheiat tragic. Mireasa, ginerele, nașul și cavalerul de onoare s-au încăierat cu cinci persoane care se întorceau de la o petrecere.

„Pe fondul acesta al prăbuşirii instituţiilor statului român, strada a fost ocupată de indivizi violenţi. Pe de altă parte, putem vorbi de accentuarea violenţei din partea oamenilor obişnuiţi care nu fac parte din grupuri organizate, din punct de vedere criminal. Această violenţă e legată de criza de identitate pe care o traversează societatea românească. Oamenii nu se mai regăsesc pe ei înşişi în rolurile pe care le joacă în mod cotidian”, susţine psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Frustrarea vine şi din lipsa de resurse materiale, mai spun specialiştii. Venitul salarial a scăzut sau în unele cazuri chiar a dispărut. ”Nu mai poţi cumpăra aceleaşi lucruri pe care le luai cu puţin timp în urmă. Toate conduc la o stare de nelinişte, de alienare, lipsă de încredere, de aici până la violenţă nu e decât un pas. Atunci când individul nu mai poate să-şi controleze propria viaţă apar comportamente violente”, explică Hanibal Dumitraşcu.

„Problemele legate de agresivitate au două mari cauze – una socială şi una psihologică. Cea socială ţine de accesul mai facil la astfel de instrumente, arme, pistoale, decât era în urmă cu 20 de ani, şi doi, condiţiile astea de stres social legate de criza economică. Oamenii au început să devină disperaţi, pur şi simplu”, spune şi psihologul Daniel David.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.