Grevă japoneză la Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF

Sindicaliştii din Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF vor organiza, miercuri, o grevă japoneză, nemulţumiţi că Guvernul are de gând să excepteze angajaţii Ministerului de Finanţe şi instituţiilor subordonate de la majorarea salariului de bază cu 5 la sută de anul viitor.

„Membrii Sindicatului Naţional Meridian, salariaţi în cadrul Ministerului Finanţelor şi instituţiilor subordonate acestuia, vor iniţia, în data de 27.12.2023, o acţiune de protest sub forma unei greve japoneze, ce se va manifesta prin purtarea de către aceştia a unei banderole de culoare albă. La aceasta vor participa membrii organizaţiei din cadrul aparatului central al Ministerului Finanţelor, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Trezoreriilor din Bucureşti şi ai Autorităţii Vamale Române”, afirmă sindicaliştii.

Potrivit acestora, salariaţii din cadrul acestor instituţii sunt nemulţumiţi din cauza faptului că Guvernul României are de gând să excepteze angajaţii Ministerului de Finanţe şi instituţiilor subordonate de la majorarea salariului de bază cu 5 la sută de anul viitor.

„Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 115, adoptată acum o săptămână, personalului plătit din fonduri publice i se va mări cuantumul brut al salariilor de bază cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. Astăzi însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, domnul Mihai Constantin, a declarat că săptămâna viitoare va fi adoptat un nou act normativ prin care, anul viitor, de această majorare de 5 la sută nu va beneficia şi personalul din sistemul fiscal pe motiv că ,«au beneficiat deja în acest an de majorări salariale»”, au precizat sindicalliştii.

Aceştia susţin, însă, că oficialul „promovează în spaţiul public o confuzie conform căreia, prin art. XI al Ordonanţei de urgenţă nr. 81/2023, personalul Ministerului Finanţelor ar fi beneficiat de o majorare salarială”.

„Precizăm faptul că prin acest act normativ s-a făcut în sfârşit dreptate salariaţilor, după şase ani, în sensul că s-au eliminat «inechităţile, discriminările şi/sau discrepanţele de ordin salarial existente», egalizându-se astfel salariile între angajaţii care au aceeaşi funcţie şi desfăşoară aceeaşi muncă. Această situaţie a fost menţinută încă din anul 2017 şi nimeni nu a luat nicio măsură în tot acest timp, iar angajaţii au subvenţionat bugetul de stat din banii lor, prin faptul că li s-au luat lunar, din salarii, milioane de lei”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia consideră că „decizia de a elimina această categorie profesională de la majorarea salarială acordată celorlalţi bugetari se încadrează în politica de discriminare promovată de statul român în anii trecuţi şi drept urmare vom protesta iar în cazul în care această masură va fi adoptată, se poate ajunge şi la alte măsuri extreme”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

 1. Vama si Anaful? Daca Ciolacu nu ar fi plimbat cu lesa de securisti ar putea face un experiment : sa nu le mai dea salarii dar sa-i mentina in servici. Baietii ar continua categoric sa vina la lucru si fara bani.

 2. Voi sunteți la muncă?…curios!…Credeam că sunteți în vacanță pe valea prahovei!…n-ati avut noroc să petreceți la ăla cu dracii, pardon dacii!…scăpa lumea de voi…

 3. Ieri, idioțenia cu … Traian – Decebal.
  Azi, cu. dacii – dracii !

  Au murit oameni acolo, iar tu faci „glume” imbecile !

 4. Este un militist pensionar si userist ghebos pe deasupra. Nu ai ce-i cere! Ca toti aia din zona nu le are cu limba romana.

 5. Si asha daca fac greva nu ma afectează cu nimic ca Impozitul la Locuintza al plătesc abia in 9 ianuarie 2024 sau in 12 ianuarie 2024 ca sunt la limita cu Banii mai am 500 de lei si-mi trebuie Bani de Mâncare la Început de Ianuarie , pana când primesc banii in Ianuarie 2024
  Dar nu stiu daca mai dau 500 de lei in Ianuarie asha cum a dat Ciuca in anul 2023 in Ianuarie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.