Grevă şi nu prea în Transilvania

Majoritatea administraţiilor locale din Transilvania sunt în grevă luni, în schimb angajaţii CJ Bihor poartă doar panglici albe, în semn de solidaritate, la primăriile Târgu Mureş şi Blaj nu s-au strâns destule semnături pentru protest, iar Primăria Deva lucrează „din respect” pentru cetăţeni.

În Alba, potrivit Mediafax, acţiuni de protest au loc în cadrul unor primării şi instituţii publice.

La Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba şi la administraţiile financiare angajaţii au intrat într-o grevă de solidaritate, întrucât mai puţin de jumătate dintre sindicalişti au semnat pentru grevă generală.

La Casa Judeţeană de Pensii Alba se desfăşoară activitatea cu publicul, în timp ce 44 din cei 63 de angajaţi, care nu lucrează la ghişee, au oprit lucrul.

La protest au aderat şi 15 din cei 23 de angajaţi ai Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Alba, în timp ce la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă sunt în grevă cinci angajaţi.

La Alba Iulia, funcţionarii Primăriei îşi desfăşoară normal activitatea, nefiind strânse semnăturile necesare pentru declanşarea protestului, iar la Blaj, sindicaliştii nu au strâns nicio semnătură pentru greva generală.

La Primăria Aiud, protestul este parţial, urmând să fie asigurată activitatea cu publicul, deşi majoritatea angajaţilor au semnat pentru grevă.

Grevă este la primăriile din Cugir şi Ocna Mureş, unde angajaţii au anunţat că întrerup lucrul pe termen nelimitat.

În Arad, majoritatea salariaţilor de la Finanţele Publice – peste 500 de persoane – nu lucrează cu publicul luni, fiind afectate toate ghişeele din municipiul Arad şi din judeţ. Lor li se alătură funcţionarii publici din câteva primării de comune din judeţ.

Sindicaliştii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad – peste 200 de persoane – au intrat în grevă de solidaritate, reducând la minimum activităţile cu deţinuţii.

În Bistriţa-Năsăud, cu excepţia a două primării, adminstraţiile locale sunt în grevă de o zi, la fel şi angajaţii Consiliului Judeţean.

În schimb, angajaţii Primăriei oraşului Beclean nu au intrat în grevă şi au program normal de lucru, la fel şi cei ai Primăriei Năsăud.

În Bihor, la Consiliul Judeţean, sindicaliştii şi o parte dintre cei 850 de angajaţi poartă panglici albe, în semn de solidaritate, şi nici angajaţii Primăriei Oradea nu au intrat în grevă, nefiind afiliaţi vreunui sindicat, dar ar putea participa, marţi, la un miting de protest în faţa Prefecturii.

În Braşov, angajaţii Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate sunt în grevă generală. În schimb, Primăria Braşov şi Prefectura îşi desfăşoară programul în mod normal.

Angajaţii Casei de Pensii şi cei ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov sunt în grevă de solidaritate, purtând bandelore pe braţ, dar lucrează.

În Cluj, este grevă în Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean şi la primăriile din toate comunele, oraşele şi municipiile judeţului, unde angajaţii fac parte din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

Astfel, în judeţ sunt în grevă toate cele 81 de primării şi Consiliul Judeţean Cluj. Pe perioada de desfăşurare a grevei generale instituţiile se închid, iar salariaţii sunt prezenţi la serviciu, dar nu lucrează. Nu se va emite niciun act, niciun aviz sau autorizaţie în instituţiile publice, în afara celor privind decesele.

În Covasna, funcţionarii din 29 de primării şi cei ai Consiliului Judeţean sunt în grevă generală, astfel că în cadrul primăriilor singurul serviciu care funcţionează este cel al întocmirii şi eliberării certificatelor de deces.

La această formă de protest au aderat aproape o mie de funcţionari publici şi personal contractual din primăriile Sfântu Gheorghe, Baraolt, Întorsura Buzăului, Covasna, din 25 de primării de comune şi din Consiliul Judeţean.

În Harghita, angajaţii mai multor primării au intrat în grevă, fiind vorba despre membri ai Sindicatului Miko din administraţia locală.

În Hunedoara, angajaţii Primăriei Deva, afiliaţi la Federaţia „Columna”, sunt solidari cu greva generală, nu au întrerupt munca, „din respect pentru populaţia Devei”.

În Mureş, Primăria Târgu Mureş are program normal, întrucât nu s-a reuşit strângerea celor 50 la sută de semnături în vederea declanşării grevei.

În schimb, celelalte administraţii locale din judeţ şi angajaţii Consiliului Judeţean au intrat în grevă generală.

În Satu Mare, în majoritatea instituţiilor publice are loc grevă de solidaritate, activitatea nefiind însă întreruptă în Primăria Satu Mare şi serviciile subordonate, unde doar 40 la sută dintre angajaţi s-au pronunţat pentru grevă generală, şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice.

În Sibiu, Primăria Sibiu nu are avea activitate cu publicul în intervalul 07.30-10.00, după care ea se va desfăşura normal.

Primăria Mediaş, cel de-al doilea oraş ca mărime din judeţ, va funcţiona după program normal, întrucât nu s-au strâns destule semnături pentru grevă.

În Timiş, greva generală va avea cea mai mare amploare în primării, care sunt reprezentate de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria municipiului Timişoara. În schimb, angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Timişoara pot protesta doar în timpul liber, directorul închisorii, Georgică Alexeev, afirmând că angajaţii aflaţi la serviciu nu vor face grevă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.