Guvernul Ponta, dezinteresat de soarta Cetăților din Munții Orăştiei

La începutul acestui an, neoficial, premierul Victor Ponta a promis sprijin pentru preluarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean. Între timp USL-ul s-a rupt, iar din „aliaţi”, liberalii care conduc judeţul au devenit adversari.

Nici măcar ministrul Culturii, Kelemen Hunor, nu ştie exact în ce stadiu se află demersul şi oferă răspunsuri aproximative, unele chiar eronate. Liderii CJ Hunedoara spun că blocajul este provocat de motive politicianiste, ieftine.

O promisiune marca Victor Ponta

În 2013, după ani întregi cu dezbateri, memorii şi proiecte de lege, Consiliul Judeţean a reuşit să preia efectiv în administrare Sarmizegetusa Regia. A înfiinţat un serviciu special pentru gestionarea situului istoric, iar rezultatele au început să se vadă încă din vara trecută: incinte curăţate, bani obţinuţi din bilete, panouri explicative mai multe amplasate conform normelor actuale în domeniu, pază 24 de ore din 24, turişti de două, chiar de trei ori mai mulţi decât până în acel moment. Victor Ponta şi-a petrecut Revelionul la Arsenal Park Orăştie, iar în mini-vacanţa sa de iarnă chiar şi-a făcut un „selfie” la Sarmizegetusa Regia, promiţând că va sprijini autorităţile locale şi judeţene atât în ce priveşte proiectele referitoare la capitala Daciei libere, cât şi în demersul CJ de a prelua şi celelalte patru cetăţi aflate pe teritoriul judeţului (Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa). Consiliul Judeţean a transmis oficial solicitarea sa de a prelua cetăţile în administrare în primăvară. La Guvern nu s-a întâmplat mai nimic. Între timp USL s-a rupt, iar liberalii de la conducerea CJ Hunedoara au intrat în categoria adversarilor puterii pesediste.

Un răspuns neclar

Cum speranţa moare ultima, la începutul verii, reprezentanţii CJ încă mai credeau că cererea lor va primi un răspuns pozitiv. Luni, la Deva, ministrul Culturii, Kelemen Hunor (UDMR), cel care, în precedentul său mandat la minister s-a implicat în rezolvarea problemelor de la Sarmizegetusa Regia, a dovedit că nu mai cunoaşte subiectul foarte bine. „Sincer să fiu, nu ştiu să vă spun exact în ce stadiu se află demersul Consiliului Judeţean referitor la preluarea celorlalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Ştiu doar că sunt probleme juridice legate de proprietatea asupra terenurilor. Nu suntem noi proprietarii pe toate suprafeţele de acolo.

În rest, nu pot să vă dau un răspuns mai clar. Considerăm că dacă autorităţile locale şi oficiul de cadastru vor depune eforturi în a lămuri situaţia acelor terenuri, întregul demers va putea merge mai departe”, a declarat Kelemen Hunor, care a devenit şi sfătos în ce priveşte viitorul cetăţilor: „Consiliul Judeţean va trebui să fie pregătit cu proiecte pentru aceste cetăţi astfel încât să acceseze fonduri europene”.

Moloţ: „Victor Ponta este un mincinos”

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara spun că ministrul culturii greşeşte atunci când afirmă că statul nu este proprietar asupra terenurilor pe care sunt amplasate vestigiile de la Costeşti, Piatra Roşie şi Băniţa. Terenurile de pe „vârfurile de cetate” au fost expropriate cu ani în urmă, o singură suprafaţă de 0,8 hectare, de la Blidaru, aflându-se încă în proprietatea unui cetăţean. „Nu există voinţă politică pentru a ne preda în administrare şi celelalte cetăţi. Cei de la PSD s-ar fi bucurat dacă am fi dat greş cu Sarmizegetusa Regia. Nu am dat greş, iar acum spun că de ce să i le dea lui Moloţ ca să facă treabă cu ele, mai bine le lasă aşa, în grija nimănui. Chiar dacă sunt probleme cu unele terenuri, asta nu înseamnă că nu le putem prelua noi în administrare şi să rezolvăm apoi şi chestiunile legate de proprietatea acelor suprafeţe. Sunt motive politicianiste ieftine şi păguboase pentru judeţ, pentru turism şi pentru România în general. Ştiu şi eu că Ponta a promis sprijin, dar situaţia de acum dovedeşte încă o dată faptul că Victor Ponta este un mincinos”.

Mai aproape de dezastru

Cetăţile de la Blidaru, Piatra Roşie, Băniţa şi Costeşti nu sunt păzite. Mai ales la primele două cetăţi amintite, încă mai apar periodic grupuri de ezoterişti care lasă-n urma lor candele aprinse. Cetatea de la Băniţa este practic imposibil de vizitat, din cauza pantei extrem de abrupte. Aici ar trebui amenajată o scară cu mână curentă. Mai ales la Blidaru şi Piatra Roşie zidurile se prăbuşesc. La Costeşti, acoperişurile urâte din tablă făcute cu ani în urmă pentru a proteja zidurile ce au în componenţă şi cărămidă dacică au ruginit, şi nu mai asigură protecţie pe timp de ploaie.

Fiecare cetate dacică din munţii Orăştiei are particularităţile sale, iar alcătuirea unui circuit turistic care să presupună vizitarea celor cinci obiective ar însemna nopţi de cazare mai multe pentru pensiunile din zonă.

La Regia va fi drum asfaltat, peste un an. La Costeşti se ajunge destul de uşor. La Blidaru şi Piatra Roşie ajung doar cei care vor cu adevărat să vadă cetăţile, iar la Băniţa e extrem de greu de urcat. În aceste condiţii, cu excepţia Sarmizegetusei Regia, toate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt ameninţate cu… dispariţia.

Ciprian Iancu

Sursa: glasul-hd.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.