Hakerii ne-au dat iar târcoale. Și site-ul DNSC!

Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a fost ţinta unui atac cibernetic în noaptea de marţi spre miercuri, fără însă să-i fie afectată funcţionarea, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

„În cursul nopţii, între ora 1,00 şi 7,00 dimineaţa, site-ul Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică a fost atacat cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă. În momentul de faţă, efectele sunt unele nule pentru site-ul DNSC. Nu au fost copiate fişiere, nu a fost adus într-o stare nefuncţională site-ul, el funcţionează şi este protejat „, a declarat Bogdan Ivan, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

„Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), dnsc.ro, a fost vizat astăzi, 31 ianuarie, începând cu ora 1:00 AM de un atac de tip DDOS. Acest tip de atac implică generarea unui val de cereri de conexiune la adresa site-ului şi are ca scop principal afectarea funcţionalităţii în parametri normali a site-ului, prin încetinirea sau oprirea activităţii acestuia. Site-ul DNSC nu a avut perioade de indisponibilitate pe parcursul atacului, iar pentru a filtra traficul legitim de cel iniţiat de atacatori, specialiştii noştri au întrerupt accesul la site timp de 30 de minute, în jurul orei 7:00 AM. Nu au fost afectate alte servicii, nu au fost exfiltrate date”, a precizat DNSC.

Potrivit experţilor, deşi nu există soluţii pentru a evita complet un atac DDoS, sunt valabile câteva recomandări proactive, pe care administratorii de reţele le pot implementa pentru a reduce efectele unui astfel de incident.

Astfel, este nevoie de implementarea unui serviciu de protecţie împotriva DDoS (care detectează traficul anormal şi îl redirecţionează), precum şi de realizarea unui plan în caz de dezastru în vederea asigurării eficiente a comunicării, ameliorării şi recuperării în contextul unui atac DDoS.

De asemenea, pentru a evita compromiterea dispozitivelor utilizatorilor şi includerea acestora într-un botnet care lansează atacuri DDoS, pot fi aplicate următoarele soluţii: utilizarea unei soluţii antivirus, instalarea unui firewall şi configurarea acestuia, în aşa fel încât să restricţioneze traficul care vine spre sau pleacă dinspre dispozitiv, implementarea unor bune practici de securitate în sensul minimalizării accesului altor persoane la informaţiile de pe dispozitiv şi gestionării traficului nedorit.

Ministrul a precizat că România se confruntă zilnic cu 25.000 de atacuri cibernetice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. S-au prins ca lumea a inteles cine a atacat din Italia (cica) si atunci, iute, s-au atacat pe ei insisi. Tuasu ROGulezculapte citeste Cotidianul in direct. Mijto, deci i se pot da tele-comenzi, „asculta comanda la mine” !

  2. Este foarte simplu ca la ‘anumite ore’ oricare sisteme IT de tip Internet (sistem avand legatura cu exteriorul) sa intre intr-o ‘hibernare’ de tip Intranet (sistem cu legatura interna/fara a fi vizibil insa in exterior) !
    sau …
    Este foarte simplu ca la ‘anumite ore’ oricare sisteme IT de tip Internet (sistem REAL avand legatura cu exteriorul) sa intre intr-o ‘CLONA’ de tip Internet (sistem pseudo-CLONA cu legatura externa, dar de tip FAKE ) !

    Sunt insa multi care nu cunosc suficiet IT, VR, AI, AR, Big-Data … pentru a se putea apara, in mod eficient, de hakieri !

  3. Este foarte simplu ca la ‘anumite ore’ oricare sisteme IT de tip Internet (sistem avand legatura cu exteriorul) sa intre intr-o ‘hibernare’ de tip Intranet (sistem cu legatura interna/fara a fi vizibil insa in exterior) !
    sau …
    Este foarte simplu ca la ‘anumite ore’ oricare sisteme IT de tip Internet (sistem REAL avand legatura cu exteriorul) sa intre intr-o ‘CLONA’ de tip Internet (sistem pseudo-CLONA cu legatura externa, dar de tip FAKE ) !
    sau …
    Este foarte simplu ca la ‘anumite ore’ oricare sisteme IT de tip Internet (sistem REAL avand legatura cu exteriorul) sa intre intr-o ‘CLONA’ de tip Internet (sistem CLONA cu legatura externa, dar de tip FAKE, actionand ca o CAPCANA de prins hakeri ) !

    Sunt insa multi care nu cunosc suficiet IT, VR, AI, AR, Big-Data … pentru a se putea apara, in mod eficient, de hakeri !

  4. Pfaaai! Dar va dati seama ce stas merge DIICOT? Este doar o alta spalatura de imagine pentru retardati, ca oamenii mai intelectuali nu cred in asemnea tampenii.
    Probabil ca au mai sustras niste baieti din servicii alte sute de mii de euro pentru hackerii spioni care de fapt sunt niste copywriteri sau receptionisti de hoteluri, in frunte cu tampita de carmen electr(ic)a simona tovarnac , fata fatala de 47 de ani urmarita si hartuita de zece clanuri de interlopi si protejata nevoie mare de trei smecheri jumuliti aflati la apogeul carierei care apeleaza la alte clanuri sa faca scut in fata PROSTIEI UMANE.
    Incetati sa mai finantati melteni si capre care miros a cotet de gaini cu carotida smulsa in fata de la blo’ , actiunea care il defineste „pe oricare cetatean sanatos mintal”. Ca restul care nu fac blo’ si arata ca 1/2 Gigi Hadid pe corp si 1/1 Bela Hadid pe creier sunt totusi defecti mintal si trebuie electrocutati mEntal pana sunt si pe acte. Doamne fereste ce dosare penale si petarde aveti din oficiu !
    p.s. Da’ carmen de ce merge deja teleghidata ? E de la limonada facatoare de minuni in dieta plina de grafene cumva? :))) Stiti ce se intampla? Nici eu nu stiu toata necanica fina, daramite voi la aproape 50 de ierni zoioase petrecute pe la Sinaia … sa va luati macar lampa UV la voi …

  5. Sa vad dau si eu un sfat : ca sa gasiti un hacker bun, trebuie sa aiba sclipirea de vointa in ochi!
    Hackareala este despre mentalizarea calculatorului din fata ta si despre programare mentala.
    Daca un hacker mai are si ochii negri, schimbul de informatie cu ecranul se face mai bine.
    Cati hakeri ati vazut cu ochii albastri si verzi? Mult mai putini ddecat cei cu ochii negri si caprui.
    Unui hacker bun ii vin ideile tot uitandu-se in monitor. Acum „suspectez” ca exista un schimb de coduri intre capul utilizatorului si ecranul deviceului. Voi nu veti crede asa ceva, dar ce sa vezi, orice radiatie pe baza de nanocarboni permite schimbul de unde si redau colaborarea dintre un umanoid si ceva sintetic precum un pc. Doar ganditi-va ca in aproximativ 100 de ani servicile cu holograme vor fi accesibile tuturor in timp real LIVE. Cum credeti ca e posibil asa ceva daca nu si cu programare mentala? Pentru ca abia in aproape 100 de ani vor realiza oamenii ca totusi nu mai este bine sa poluam sapand niste santuri cu cabluri pe sub mari si oceane pentru a avea activitati mecanice in Univers. Dumnezeu, Adminul suprem asa testeaza fortele mecanice din materia denumita apa. Pentru ca oricum bibliotecile nu ajung prin cabluri in partea cealalta a globului decat prin programare mentala si dorinte in definitiv. Cand introduci cablul in orice device este tot dorinta si programare mentala.
    Acum intelegeti in mare macar de ce vreau sa reinventez multe lucruri pe planeta ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.