Efectele unei crize de mult anunțate

Haos în Sănătate

Greva medicilor de familie a creat o întreagă furtună în sistemul medical, nemulțumind pacienții care se văd nevoiți fie să plătească consultațiile, fie să meargă direct la spital. Tot acest haos se poate traduce prin aglomerarea secțiilor UPU ale spitalelor și la Ambulanță, prin nervii bolnavilor și suprasolicitarea medicilor care nu mai fac față numărului mare de pacienți.

Vocile sunt împărțite: pe de o parte, sunt medicii de familie care nu mai vor birocrație în sistemul de sănătate, iar pe de altă parte, sunt cele ale pacienților care vor să li se respecte drepturile lor și ale medicilor specialiști care s-au săturat să trateze la Urgență cazuri de răceală și gripă pentru că e grevă. Și unii și alții au dreptate. Cale de mijloc nu este, așa cum a spus chiar și premierul Mihai Tudose: „Chiar au dreptate şi, din păcate, chiar au foarte mare dreptate. Spun din păcate pentru că sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat şi medicii de familie au fost nevoiţi să se transforme în contabili“.

Suprasolicitarea medicilor din spitale

Ora 8.30. Sala de așteptare de la UPU Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon“. Holul este plin cu oameni cu vârste între 40 și 80 de ani. Stau înghesuiți unii în alții pe niște scaune minuscule, dar mulți dintre ei se văd nevoiți să aștepte în picioare, făcând 13-14 dintr-un capăt în altul al holului. Privirile lor se agață salvator de orice medic care le taie calea sau de orice asistentă care aleargă dintr-un salon în altul. Zilele astea, parterul UPU nu mai este al urgențelor, al salvărilor. El a devenit locul de speranță al celor amărâți care nu vor să dea bani pe consultație la medicul de familie care e în grevă și care vor rețete să-și cumpere medicamentele ce îi țin în viață.

Ce s-a întâmplat, doamna Grigorescu?“, întreabă un medic pe holurile spitalului. „Păi, am venit să-mi dați medicamentele, că mi s-au terminat“, răspunde o femeie plăpândă, la vreo 60 de ani. „Păi, și de ce nu v-ați dus la medicul de familie?“ „E în grevă și nu are cum.“ „Dar cardul de sănătate îl aveți?“ „Nu.“ „Fir-ar mama ei de treabă. Păi, și ce facem, doamnă Grigorescu? E plin aici de oameni care procedează la fel ca dvs.“, oftează medicul. „Dar măcar buletinul îl aveți?“ „Da, îl am, domnu’ doctor.“ „Bravo, Asta este excelent. Haideți, veniți cu mine“, spune ironic medicul, făcând loc pacienților.

Aici vin numai urgențele“

Mai trec cinci minute. Cinci minute de oftaturi adânci ale unei bătrâne de 70-80 de ani și cinci minute curse între cabinete ale unei medic care repetă aproape sistematic: „Da, vin imediat“. Bătrâna dă să renunțe și se ridică de pe scaun. „Maică, aici nu ne bagă nimeni în seamă. Eu am nevoie de medicamente compensate. N-am bani să le iau. Știu că medicul de familie e în grevă și am zis să vin aici direct, să-mi dea medicii ăștia medicamente pentru inimă, că mi s-au terminat. Dar nu mai pot să aștept, că mi-e și cam rău.“ O vecină care a venit cu ea strigă la o asistentă să vină un medic, că femeia moare și are nevoie de medicamente pentru inimă. Apare și medicul, își pune mâinile în cap, oftează adânc (așa e la UPU, multe oftaturi) și strigă: „Care dintre dvs este urgență?“. Se ridică toate mâinile și aproape toată lumea strigă într-un cor: „Eu! Și eu!“. „Bun! Pe rând! Așa. Dvs, cu haină roșie, ce ați pățit?“ „Tușesc și mă doare capul. Cred că am gripă.“ „Pfuaaa, păi, și ce căutați la noi? De ce nu mergeți la medicul de familie?“ „E în grevă!“, spune femeia cu haină roșie. „Da, dar aici vin numai urgențele. Vă rog să așteptați. Care este doamna cu inima? (I se indică bătrâna care se ridică temătoare de pe scaun.) Ce vă doare?“ „Păi, nu mă doare nimic. Doar că am nevoie de medicamente de inimă, că mi s-au terminat, dar medicul meu este în grevă și nu are cum să mi le dea.“ Alt oftat și o înjurătură în gând, probabil. De trimis acasă nu poate să-i trimită. Dar nici nervii lor nu mai rezistă mult.

Renunț la tratament în favoarea soției“

Pacienții care vin la dispensare și la cabinetele medicilor de familie trebuie să înfrunte protestul cadrelor medicale, nemulțumite de birocratizarea sistemului de sănătate. Chiar dacă doctorii nu vor elibera rețete compensate și bilete de trimiteri, oamenii care au avut nevoie de servicii medicale nu s-au dezarmat și se așază în fața cabinetelor medicale. Evident, decizia medicilor de a protesta nu a fost văzută cu ochi buni de pacienți.

Însărcinată în luna a opta, Alina Dobre, pacientă a unui medic de familie a spus: „Mie îmi trebuie trimitere la ginecologie, pentru că mai am puțin și nasc. Sper să-mi dea doamna doctor. Dacă nu, cred că voi plăti consultația. Este o bătaie de joc ce se întâmplă în România. Plătim o grămadă de taxe și nu avem drepturi decente“.

650 lei pensie, 582 lei medicamentele

Când au ajuns în fața medicilor, oamenii au aflat că trebuie să-și cumpere tratamentele la preț întreg. „Înainte plăteam 238 lei și acum trebuie să plătesc 582 lei. Renunț eu la tratament în favoarea soției. Mă resemnez“, spune domnul Pascu, un bătrân de 78 de ani, bolnav cronic cardiac. „N-ar trebui să ne chinuim chiar așa. Cum să plătesc eu, dintr-o pensie de 650 lei, 582 lei numai pe medicamente? Unde merg banii din sistemul de sănătate?“, se întreabă el retoric.

Nu am semnat contractul cu CNAS și nu am voie să dau rețete gratuite și compensate. Vreau ca acest Guvern să înțeleagă problemele noastre și să le rezolve, nu numai să încerce sau să promită. Pentru că de promisiuni în sistemul sanitar suntem sătui“, spune Rodica Tănase, medic de familie. Medicii de familie cer să fie plătiți mai bine. Acum, pentru fiecare pacient înscris pe listă, doctorii primesc între 2 și 5 lei, iar pentru o consultație, cel mult 14 lei. Medicii se plâng și de birocrație și de proasta finanțare. „Pacienții știu și ce e mai tragic pentru ei și pentru noi este că sunt plimbați ca o minge de ping-pong din cauza acestei birocrații excesive“, conchide medicul de familie.

Propunerile CNAS pentru debirocratizare sistemului

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate i-au prezentat ministrului Sănătăţii mai multe propuneri, cu scopul de a rezolva situaţia medicilor de familie. Astfel, va fi redefinit medicul prescriptor, iar responsabilitatea reţetei cu medicamente compensate va fi a medicului specialist.

Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006, care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice (…), în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente“, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

O altă modificare propusă de CNAS este legată de prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor din sistemul informatic: să nu mai fie imputate furnizorilor în cazul în care sistemul cardului electronic nu funcționează. Medicii de familie nu vor mai fi nevoiți să introducă în dosarul electronic de sănătate datele medicale ale pacienților care declară în scris că, din motive de conştiinţă sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate. De asemenea, s-au luat în discuție o serie de prevederi de debirocratizare a activităţii furnizorilor de servicii medicale şi de creştere a accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii paraclinice finanţate de CNAS.

CNAS pune presiune pe noi“

Se renunţă complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului“, mai reiese din comunicatul instituției.

Potrivit sursei citate, se renunţă la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator, de pe teritoriul ţării.

CNAS pune o deosebită presiune pe noi, pentru că noi practic trăim din aceste cabinete. Unii dintre noi s-au temut și au semnat“, spune Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei. Reprezentanții CNAS spun că nu este vorba despre o presiune și că „majoritatea medicilor au înțeles că este vorba despre o responsabilitate față de pacienții lor“, declară Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Guvernul trebuie să rezolve situația“

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat că nemulțumirile medicilor de familie trebuie rezolvate de Guvern, precizând că Executivul nu ar trebui să mai „paseze“ aceste probleme la CNAS sau la Ministerul Sănătății (MS).

E o chestiune pe care Guvernul de ani de zile nu o rezolvă. E o problemă de birocrație și de finanțare dezastruoasă a medicinei de familie. (…) Guvernul trebuie să fie responsabil, să nu mai paseze problemele doar la Casa de Asigurări de Sănătate și la Ministerul Sănătății. E o problemă de Guvern și de guvernare a sistemului de sănătate. (…) Guvernul trebuie să o rezolve, în ansamblul său, pentru că este și o problemă care ţine de finanțe, de sănătate, de educație, de social. Nu trebuie doar să promitem sau să spunem că 90% din medicii de familie au semnat deja sau vor semna, ceilalți sunt obligați să semneze. Nu așa se rezolvă problema, cu această aroganță nesimțită. Să poți să spui într-un moment de criză: noi suntem mai deștepți și vă șantajăm“, a explicat Vasile Barbu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

7 Comentarii

  1. „Haos în Sănătate”. Superb titlu în ce privește reflectarea adevărului prin puține cuvinte. Haosul în Sănătate nu este de ieri și nici de acum un an, nu este din vina medicilor de familie și nici a pacienților. Haosul în Sănătate există de mai bine de două decenii și cauza sa o constituie politizarea excesivă a structurilor de decizie din sistem, la toate nivelele, numirea analfabeților în funcții cheie doar pentru că aparțin unui partid politic sau unui clan, cumpărarea bunei credințe profesionale a specialiștilor de către producătorii medicamentelor și aparaturii. Un lucru care poate părea minor și fără mare legătură cu haosul sanitar: în urmă cu peste 28 de ani, profesorii facultăților de medicină sancționau studenții practicanți dacă prescriau pentru o boală mai mult de 2-3 medicamente. Azi, pacienții cumpără medicamente din farmacie cu plasa. Plină.

  2. Poate o sa spuneti ca sunt rau si nemilos, dar un bolnav cronic stie, isi cunoaste medicatia de ani buni. Este bine uneori sa raduci sau chiar sa faci o pauza pentru ca organizmul s-a ”obisnuit” cu un medicament si are un efecta diminuat sau nul. Imi amintesc de o poveste in care un pacient de 60 ani care avea cardiopatie ischemica a primit sfatul de la un medic sa faca pauza doua luni, cele doua luni, in care a consumat doar un ceai de paducel, nu numai ca nu l-a omorat, dar este inca in viata dupa 25 de ani si mai bine. Cat la % din solicitantii de consultatie sunt cronici si cati sunt intr-o situatie acuta, gripa, pneumonie etc.? Haosul din Sanatate este al ”cozilor” sau al scaderii ”vanzarii” de medicamente si servicii gratuite? Mai au loc salariatii cu o pneumonie/viroza la consultatie/analiza de cei cu maladii cronice? Bolile cardiovasculare, diabetul si cele hepatice au in primul rand o problema nutritionala, cati duc o viata ”saraca” in sare, grasimi/prajeli si glucide? Ingrijiti-va de ce puneti in farfurie si sigur veti ajunge mai rar la medic.

  3. O sa se supere PSD pe voi ca puneti asemenea titluri!
    Ce „haos”?
    Dragnea ne asigura zi de zi ca 2017 a fost „minunea minunilor” iar 2018 va fi si „mai bun”, ceva ce n-a vazut mapamondul!
    Iar Tudose spune ca „Sanatatea e prioritate”, alaturi de Infrastructura si Educatie!
    Voi de ce spuneti ca e „haos in sanatate” cand „sanatatea e prioritate”??!
    O sa va spuna Dragnea ca sunteti „statul paralel”!!

  4. se urmareste privatizarea sanatatii de catre strainii care ne-au ocupat !!!

    • Ridica-te Gheorghe , ridica-te Ioanne // Din carucioare , in bastoane // Luati cu voi si pe Maria // Si fiti toti trei // Elita Editat din Romania ! P.S. Chiar nu ti-a zis nimeni ca esti Editat din Tiraspol ?

  5. MANIPULARE ORI JURNALISTI CARE NU VAD PADUREA DE COPACI ? Guvernul Tudose NU ARE BANI ! S-a creat artificial acest conflict si se fac ECONOMII impresionante. Nu credeti ? Informati-va !

  6. Medicii de familie mare lucru nu fac si castiga binisor comparativ cu alti colegi din sistem. Pe de alta parte mi-e greu sa cred ca oameni care iau pastile non-stop nu sufera de efecte adiacente. Chiar trebuie sa se tina industria farmaceutica de la guvern? Nu-i nimic, cand o sa se renunte la ambalajele de plastic sa vezi atunci epidemii, mancare alterata, risipa de produse alimentare, etc. Cica sa folosim sticla si hartie, dar sticla e neproductiva si nefezabila, iar cu hartia parca am stabilit ca nu e ecologic s-o risipim si oricum nu protejeaza la fel de bine.
    Apropo de plecarea medicilor in strainatate. Vina e a occidentalilor care platesc salarii uriase chiar la nivel occidental unor medici de familie care mai mult dau retete repetate, absolut necesare nu zic, dar care neglijeaza ceilalti pacientii, pe care ii iau la rost ca au venit cu o raceala. De unde sa stie omul ca e doar o raceala? Consulta-l si spune-i ce are si cum sa se trateze. De ce naiba mai stai in cabinet la caldurica (basca statut social, basca pensie) daca nu vrei sa te obosesti?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.