ÎCCJ: Preşedintele CJ Harghita rămâne în libertate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins definitiv cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, acuzat de corupţie.

Instanţa supremă a menţinut astfel decizia Curţii de Apel Târgu Mureş din 13 mai, prin care Borboly Csaba, Palffy Domokos, consilier judeţean în Harghita, Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din CJ Harghita, şi Sofalvi Laszlo, fost vicepreşedinte al CJ Harghita, au fost lăsaţi în libertate.

Preşedintele CJ Harghita a fost reţinut pe 13 mai de procurorii DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Potrivit DNA, în decembrie 2010, Borboly Csaba, în calitate de preşedinte al CJ Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1.888.914 lei în favoarea firmei Stravia Group SRL, al cărei administrator este consilierul judeţean Palffy Domokos, pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

Procurorii mai susţin că, în perioada 27 – 29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 672.051 lei în favoarea Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632 lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie, care nu existau de fapt.

”Aceasta deşi bunurile respective nu existau în fapt şi în condiţiile în care angajarea cheltuielilor de către Consiliul Judeţean a avut loc la finalul lunii decembrie 2010, deşi era evident că cele două firme nu mai aveau timpul necesar ca până la data de 31 decembrie 2010 să facă lucrările angajate, de reabilitare a unor tronsoane de drum judeţean. În plus, inculpatul (n.r.- Borboly Csaba) cunoştea că procesele verbale de custodie s-au realizat în fals, prin antedatare şi prin inserarea nereală că bunurile există ca atare, că au fost recepţionate efectiv şi au fost predate către reprezentanţii celor două firme constructoare”, arată DNA.

DNA mai susţine că, după efectuarea de către CJ Harghita a plăţii sumei totale de 496.632 lei către Bridge Road Construct SRL, Borboly Csaba i-a pretins în mod repetat, în perioada 29 decembrie 2010 – ianuarie 2011, administratorului de fapt al Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, să îi dea 50.000 lei (10% din suma decontată) disimulată sub formă de sponsorizare către ”Asociaţia pentru Ciuc” Miercurea Ciuc.

Totodată, DNA a mai susţinut că Borboly Csaba a determinat doi reprezentanţi ai firmei de proiectare să întocmească în fals acte, pentru a ascunde infracţiunea de abuz în serviciu.

În plus, în iulie 2011, în urma clarificărilor solicitate de Curtea de Conturi Harghita, Borboly ar fi întocmit şi prezentat auditorilor instituţiei menţionate o adresă în care a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv ar fi afirmat că la data decontării din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914 lei către Stravia Group SRL a fost avut în vedere unul dintre înscrisurile falsificate.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat de Botond-Benedek care, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, în calitate de director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, a acordat, în mod nelegal, viza „bun de plată” pe facturile emise de Stravia Group SRL şi Bridge Road Construct SRL.

De asemenea, acesta ar mai fi semnat procesul verbal de recepţie fals în baza căruia CJ Harghita ar fi primit de la cele două companii diverse cantităţi de materiale, deşi bunurile respective nu existau la acea dată în fapt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.