Ideea de Lege a presei este inoportună, autoreglementarea trebuie consolidată

Clubul Român de Presă consideră ideea de Lege a presei, „readusă în discuţie, în pofida mai multor acţiuni eşuate, ca inoportună şi ca nefiind un răspuns la problemele reale ale industriei mass-media”, se spune într-un comunicat al CRP.

CRP „apără” autoreglementarea profesiei şi apreciază ca „suficient cadrul format prin codurile etice proprii ale companiilor din mass-media şi prin codurile etice ale asociaţiilor profesionale din mass-media, recunoscute şi acceptate de jurnaliştii şi managerii de presă”.

Clubul Român de Presă vede autoreglementarea şi consolidarea sa ca „esenţiale în apărarea eficientă a libertăţii de exprimare”.

„Asociaţia noastră crede că dificultăţile cărora trebuie să le facă faţă industria mass-media sunt în principal de natură economică şi constată că atât actualul guvern, cât şi partidele parlamentare au rămas opace faţă de problemele de acest tip şi de soluţionarea lor în spiritul practicilor europene”, se mai spune în comunicatul CRP.

Clubul Român de Presă îşi exprimă speranţa că liderii parlamentari vor fi „reticenţi faţă de deschiderea şi încurajarea unor false discuţii despre mass-media” şi îi asigură „că este pregătit să le fie aliat atunci când vor decide să se se angreneze în demersuri pentru cauzele bune ale mass-media”.

Clubul Român de Presă şi-a exprimat această poziţie într-o scrisoare trimisă marţi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţilor Comisiilor pentru Cultură şi Juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi preşedintelui Comisiei pentru Drepturile Omului a Senatului.

La sfârşitul lunii martie, după ce proiectul de Lege a jurnalismului propus de senatorul PNL Ioan Ghişe a fost respins, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului a Senatului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a propus membrilor acestei comisii redactarea unei legi în comun cu asociaţiile jurnaliştilor.

„Ar trebui să redactăm împreună un draft de proiect legislativ şi să ne propunem un orizont pentru luna mai, când vom avea o primă dezbatere de principiu cu asociaţiile profesionale. Probabil pe 17 mai. Vom trimite o scrisoare asociaţiilor profesionale în care le vom solicita să vină cu propuneri pentru o nouă lege care să reglementeze domeniul presei. Astfel, în iunie am putea să venim în Parlament cu proiect legislativ gândit împreună cu asociaţiile profesionale şi cu Clubul Român de Presă”, declara atunci senatorul UDMR.

Parlamentari ai diverselor partide au promovat în timp proiecte legislative care vizau reglemenatrea profesiei de jurnalist sau a domeniului mass-media, dar toate au fost respinse in Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.