Imperiul german media Axel Springer, mutare de ultimă oră

Imperiul german media Axel Springer se va reorienta asupra activităţii sale principale în presă, concentrându-se pe inteligenţa artificială (AI), relatează AFP.

Este o întoarcere la o structură mai „familială” pentru unul dintre principalii editori de presă europeni: Mathias Döpfner, CEO-ul grupului, şi Friede Springer, văduva şi moştenitoarea magnatului Axel Springer, au anunţat joi că cedează activităţile de marketing digital pentru a menţine controlul părţii media.

Obiectivul este să se concentreze asupra dezvoltării titlurilor de presă, precum Bild Zeitung şi Politico, cu ajutorul unor evoluţii uimitoare ale inteligenţei artificiale.

Activităţile legate de anunţuri, care includ site-uri din sectorul imobiliar precum Meilleurs Agents şi Seloger în Franţa sau Immowelt în Germania, vor deveni companii independente preluate de doi acţionari majoritari, american KKR şi canadian CPP. Aceştia sunt deja parteneri financiari strategici ai grupului Springer de cinci ani.

„Inteligenţa artificială evoluează extrem de rapid. Oportunităţile şi provocările sunt evidente”, a declarat într-un podcast Mathias Döpfner, patron al Springer de aproximativ 20 de ani şi în prezent al treilea acţionar cu aproape 22% din acţiuni.

„Ştiu ca mulţi oameni au o altă părere”, considerând că „reţelele sociale şi inteligenţa artificială (…) vor distruge” jurnalismul, a explicat miliardarul.

Dimpotrivă, el crede că în faţa „amestecului de zvonuri şi fapte, sondaje şi propagandă, dezinformare şi ştiri false”, AI poate avea un rol în întărirea încrederii în informaţii.

Springer anunţase din 2023 că vrea să se bazeze pe AI pentru producerea de conţinuturi jurnalistice.

„Creaţia jurnalistică (cu reportaje, scoop-uri şi editoriale) devine nucleul” afacerii, în timp ce producţia jurnalistică va deveni un produs secundar”, a scris el atunci.

Deocamdată, această schimbare a fost asociată mai degrabă cu reduceri de personal, cu un plan anunţat în acelaşi timp cu eliminarea a 200 de posturi şi închiderea unei treimi din ediţiile regionale ale Bild în Germania.

Springer vede, de asemenea, în inteligenţa artificială o sursă de venituri, prin remunerarea de conţinuturi puse la dispoziţia liderilor din domeniu.

Imperiul mediatic a semnat astfel un parteneriat cu OpenAI, creatorul ChatGPT, care va plăti pentru a folosi conţinuturi de la Axel Springer în răspuns la întrebările utilizatorilor, apoi un alt parteneriat similar cu editorul de software Microsoft.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. adica baga mai mult multiculturalism!

    pai ce bah:
    -in 1994 era o ciocolatie la pro7 „liebe sunde”
    nu am inteles cum sta treba?

  2. preferam informatia de la IA oricarei informatii de la vreun jurnalist roman,habarnist,agramat si cu subiecte supte din degete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.