Începe Festivalul Filmului Francez la Bucureşti

Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Institutul Francez din Bucureşti, că Festivalul Filmului Francez, care se va desfăşura în perioada 21-28 octombrie la Bucureşti, se adresează unei varietăţi foarte mari de public, plecând de la spectatorii tineri până la profesionişti ai filmului.

„Anul acesta avem o selecţie de filme absolut excelentă care reflectă creativitatea franceză în toată universitatea ei. Festivalul Filmului Francez se adresează atât publicului tânăr cât şi celui mai puţin tânăr, profesioniştilor şi amatorilor, studenţilor”, a declarat ambasadorul Franţei.

Henri Paul a spus că pe lângă filmul „My Little Princess” pe care toată lumea este curioasă să-l vadă din cauza legăturii existente între Franţa şi România dată de regizoarea filmului, publicul va avea ocazia să vizioneze o peliculă care „a trezit reacţii din cele mai diferite; unora le-a plăcut foarte mult, alţii l-au detestat pur şi simplu”. Ambasadorul francez s-a referit la filmul „La Conquete” (Cucerirea) în care este vorba despre ultima campanie electorală dinainte de a fi ales a actualului preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, dar şi despre viaţa privată a acestuia.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Filmului Francez aduce la Bucureşti 22 de lungmetraje, nouă avanpremiere şi şase filme de la Cannes, cele mai importante producţii cinematografice franceze de anul acesta.

În deschiderea festivalului va fi proiectat filmul „Impardonnables”, regia Andre Techine, în prezenţa actriţei Carole Bouquet, de la ora 19,30 la Cinema Studio din Bucureşti.

Printre filmele prezentate în premieră în România se mai află „Voir la mer” cu Pauline Lefevre, „Quartier Lointain” în regia lui Sam Garbarski, „Un amour de jeunesse” regia Mia Hansen-Love, „De vrais mensonges” regia Pierre Salvadori, „Les Bien-aimes” regia Christophe Honore, „La guerre est declaree” regia Valerie Donzelli şi „Largo Winch II” regia Jerome Salle.

Invitatul de onoare al festivalului va fi Patrice Leconte care va fi prezent, pe 23 octombrie, de la ora 20,00, la proiecţia celui mai recent film al său, „Voir la mer”. Regizorul francez, căruia îi va fi dedicată şi o retrospectivă, va participa pe luni, 24 octombrie, după proiecţia filmului „Ridicule” şi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

În cadrul retrospectivei Patrice Leconte publicul va putea urmării pe lângă peliculele „Ridicule” şi „Voir la mer”, filme ca „Les Bronzes”, „Les grands Ducs” şi „Le mari de la coiffeuse”.

Ediţia din acest an a festivalului va avea şapte secţiuni – „Avanpremiere” (nouă filme din 2010 şi 2011 la prima vizionare în România), „Filme şi Putere” (patru producţii recente pe teme politice de actualitate), „Retrospectiva Patrice Leconte” (de la Les Bronzes până la cel mai recent film al popularului regizor francez), „Decouverte” (trei filme noi ale unor tinere talente), „Animatie” (Le Chat du Rabbin) , „Documentar” (Nous, Princesse de Cleves) şi „Scurtmetraje” (o colecţie de cinci scurtmetraje inedite).

Festivalul Filmului Francez va fi prezent şi în alte trei oraşe din ţară – Timişoara – 29-30 octombrie, cinema Timiş, Cluj – 3-5 noiembrie, cinema Victoria, şi Sibiu – 4-6 noiembrie, cinema Atrium, Habinus.

Pe durata festivalului, prima proiecţie va avea loc la ora 11,00 şi ultima la ora 22,00, la Cinema Studio din Bucureşti, informează Agerpres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.