Începe FestivalYA-festival de carte și idei Young Adult!

În săptămâna 10-16 mai 2021, Cărturești și Editura Trei, alături de partenerii Nemira, Storia Books, Epica și Youngart dă startul FestivalYA – primul festival de literatură Young Adult din România.

Cea de-a doua ediție a evenimentului reunește scriitori și adolescenți în jurul temei Cărți ecranizate și propune dialoguri despre personaje captivante sau situații cu care tinerii empatizează, despre cine iese câștigător în duelul carte-film sau ce anume provoacă imaginația scriitorilor și cât de lung e drumul creativ până la versiunea finală a cărții.

Alături de protagoniștii literari, la FestivalYA participă și invitați care vor aborda teme de interes pentru adolescenți: scriere creativă, cinema, video games și sănătate emoțională, se arată într-un comunicat emis cu acest prilej.

Evenimentul va fi transmis pe paginile de Facebook ale librăriilor Cărturești și ale editurilor partenere, iar înscrierile se fac la http://cartu.xyz/inscrieri-festivalya

Programul pe zile arată astfel:

Luni, 10 mai

15:00 Perfecționismul, critica și acceptarea de sine, atelier susținut de Gina Enache, psihoterapeut la Mind Education

16:30 Atelier In a relationship cu Silvia Guță, psiholog, despre un aspect delicat și sensibil al adolescenței: primele relații de dragoste – ce le face să funcționeze și ce le poate distruge.

18:00 Întâlnire cu scriitorul Alex Moldovan despre fetele din cărți

18:00 Cartea era mai bună! atelier-discuție sau discuție-atelier cu Lucian Mircu despre ecranizările favorite și metodele de a face o ecranizare

19:30 Spectacol de lectură și desen pe muzică pornind de la cartea Un drum lung până jos, de Jason Reynods, cu actorul Ionuț Achivoaie, street-artistul Pisica Patrata și chitaristul Dan Marinescu

 

Marți, 11 mai

19:00 Discuție despre romanul Fetița care privea trenurile plecând cu Ruperto Long, Maia Morgenstern și Marian Voicu

20:30 Întâlnire cu scriitorul Patrick Ness

 

Miercuri, 12 mai

15:00 Reprezentarea LGBTQ în jocul „The Last of Us Part II” cu Andrei Nae care ne va explica cum jocul „The Last Of Us Part II” se raportează la una dintre problemele principale ale comunităţii LGBTQ, mai exact cea a vizibilității. Moderatoare: Roxandra Gîdei

18:00 Întâlnire cu scriitoarea Maureen Johnson

19:30 Întâlnire cu scriitoarea Margaret Rogerson

Joi, 13 mai

17:00 N-am citit cartea, da’ am văzut filmul! Atelierul realizat de Super & Iris Nuțu le propune tinerilor interesați de literatură și cinematografie o serie de discuții, vizionări și exerciții aplicate în procesul de traducere vizuală a unor romane.

19:00 Cum se documentează un roman istoric pentru adolescenți? Invitați: Ruta Sepetys și Stejărel Olaru

20:00 Întâlnire cu scriitoarea Jennifer Niven

Vineri, 14 mai

17:00 Scriere creativă, Gen cu Roxana Stan și Denisa Cotor despre ce înseamnă o poveste personală, cum o construim și de ce e important să o dăm mai departe.

20:00 Întâlnire cu scriitorii Rachel Cohn și David Levithan

 

Sâmbătă, 15 mai

17:00 Întâlnire cu scriitoarea Kristal Sutherland

18:30 Întâlnire cu scriitoarea Anne Sophie Jouhanneau

20:00 Întâlnire cu scriitorul Benjamin Alire Sáenz

 

Duminică, 16 mai

17:00 Întâlnire cu scriitoarea Hafsah Faizal

19:00 Întâlnire cu scriitoarea Alwyn Hamilton

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.