Industria de apărare, scutită de datorii de 121 milioane de lei

Datoriile restante ale companiilor din industria de apărare deținute de stat vor fi diminuate, conform unui proiect de OUG elaborat de Ministerul Energiei. Pe listă sunt zece societăți – Uzina Mecanică București, UM Plopeni, Automecanica Moreni, Metrom, Tohan SA, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria, UM Sadu, Carfil, Fabrica de Arme Cugir -, iar suma totală scutită este de 121,11 milioane de lei. ”Scopul principal este acela de a  lua, cu celeritate, toate măsurile necesare redresării activităţii operatorilor economici cu capital integral de stat din punct de vedere economico-financiar, al eficientizării şi dezvoltării pe termen mediu şi lung a acestora.

Importanţa strategică a acestor operatori, prin menţinerea potenţialului capacităţilor de producţie pentru apărare, impune scutirea de la plată a obligaţiilor datorate la data punerii în aplicare a prevederilor prezentului proiect de act normativ. Deşi problemele economico-financiare ale operatorilor economici se rezolvă parţial, diminuarea arieratelor bugetare conduce la crearea şi asigurarea condiţiilor optime astfel încât aceştia să-şi poată desfăşura activitatea, ca structuri viabile şi eficiente şi să poată implementa programele de restructurare şi atrage fonduri pentru investiţii. Măsurile propuse vizează viabilizarea operatorilor economici care desfăşoară activitate cu caracter militar care se referă la producţia sau comerțul cu armament, muniţie şi material de război, respectându-se dispoziţiile art. 346 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene”, se arată în nota de fundamentare a proiectului amintit.

Industria Națională de Apărare este ramura strategică a economiei naţionale și cuprinde operatori economici autorizați în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind industria de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, care dețin capacități pentru producția cu caracter militar. În cadrul acesteia identificam operatori economici cu capital integral și/sau majoritar de stat dar și cu capital privat.

Proiectul de act normativ vizează numai  operatorii economici cu capital  integral de stat din industria națională de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român şi desfășoară activități necesare realizării de produse militare, sensibile și strategice și/sau serviciile aferente acestora, prevăzuţi în anexa la prezenta ordonanță de urgență. Aceștia se încadrează în categoria principalilor furnizori de armament, muniţie şi material de război pentru Forţele Sistemului Naţionale de Apărare (FSNA). Obiectivul principal al acestora este satisfacerea necesităților de  înzestrare ale instituțiilor din cadrul FSNA, pe timp de pace, la instituirea stărilor de asediu, de urgență, de mobilizare sau de război, ținând seama de interesul național și de angajamentele guvernamentale asumate în relația cu structurile NATO și ale UE.

Analiza la nivelul industriei naționale de apărare a relevat faptul că este necesară luarea de măsuri pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei naţionale şi care se referă la producţia sau comerţul de armament, muniţie şi material de război având în vedere faptul că unii operatori economici din industria națională de apărare înregistrează riscul declanșării procedurilor de insolvenţă, pe fondul arieratelor, inclusiv a accesoriilor aferente obligaţiilor principale de plată.

Diminuarea arieratelor bugetare are în vedere reducerea acestora din totalul arieratelor pe care le au la diferite entități, inclusiv la ANAF, și care se realizează prin stingerea lor prin anulare doar a arieratelor care sunt administrate de ANAF. Din datele prezentate de operatorii economici prevăzuți în anexă se constată că aceștia au înregistrat obligații fiscale în cuantum de 121.114 mii lei pe care nu le pot achita și care conduc la creșterea plăților restante, creează instabilitate și afectează semnificativ situația economico-financiară a acestora.

Având în vedere eficientizarea acestor operatori economici așa cum este prevăzut la Capitolul III – restructurarea, reorganizarea și privatizarea operatorilor economici din Legea nr. 232/2016, în funcție de situația economico-financiară se vor lua măsuri excepționale care pot viza aplicarea unor programe de restructurare, conversia în acțiuni a unor creanțe certe, lichide și exigibile, orice alte măsuri care duc la sporirea atractivității acestora.

În actualul context geopolitic, se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic prevăzuţi în anexa la prezenta ordonanță de urgență, astfel încât FSNA să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru UE și NATO.

Pornind de la conceptul de ”interes esenţial de siguranță” se propune menţinerea, de către statul român, a unor capacităţi adecvate de producţie militară care să permită, pe de o parte, un grad ridicat de autonomie privind înzestrarea FSNA, iar pe de altă parte, continuarea exporturilor în vederea amortizării costurilor cercetării, retehnologizării şi producţiei militare pentru uz propriu.

Datoriile acumulate au generat capitaluri proprii negative fiind situaţii în care depăşesc valoric capitalul social al operatorilor economici. În aceste situaţii este evident că datoriile nu pot fi acoperite numai din activitatea producţiei de baza (producţia vândută) sau prin măsuri de natura privatizării. Operatorii economici precizaţi în anexa proiectului de act normativ realizează în interesul statului produse/servicii pentru FSNA.

Măsurile aplicate privind diminuarea arieratelor care au constat în vânzarea şi/sau darea în plată a unor active, în contul datoriilor înregistrate, constituirea de parcuri industriale, nu au avut efectul scontat.

Față de cele prezentate, se constată riscuri majore care pot afecta capacităţile producţiei de apărare, situaţie care poate fi evitată în condiţiile aplicării prevederilor art. 346 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, conform căruia orice stat membru poate lua măsurile pe care la consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război sub condiţia  ca aceste măsuri să nu modifice condiţiile de concurenţă pe piaţa internă în ceea ce priveşte produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare.  După aplicarea aceastei măsuri sunt avute în vedere  și alte măsuri de reorganizare şi restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care să conducă la viabilizarea acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Atunci când fraierul(Cugir)produce și vinde AK-47 cu 120€ iar exportatorul(uti) cu 1200€(minim),normal că ai pierderi

  2. Industria noastra sublima de aparare cu toate intreprinderile din toata lista aceea de la inceputul articolului, probabil ca mai exista acuma doar sub forma simbolica a unor mici ateliere. Sa nu-mi spuna cineva ca tot ce a mai ramas din ea pana acum, nedat la fiare vechi, vandut sau inchis, mai este la nivelul fostelor intreprinderi serioase care lucrau in draci inainte de 1989 ptr armata nostra si aduceau mari venituri din export.
    Se va alege praful si din ultimile urme ce au ramas din aceasta industrie din cauza ca fabricile vor fi obligate sa plateasca mega-facturile de miliarde de Lei la curent si gaze, facturi carora se constata ca guvernul n-are ce sa le faca altceva decat sa accepte cu stoicism preturile exorbitante impuse de companiile de distributie.
    Succesuri!

  3. Frectie la picior de lemn!
    …………………………..
    Deci ma avut dreptate: Rusia nu va invada Ucraina!
    „Premierul britanic, Boris Johnson, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit miercuri asupra necesităţii de a ajunge la o soluţionare ”paşnică” a crizei ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street după o convorbire telefonică între cei doi lideri, relatează AFP.” (stiripescurse)
    Repet pentru analfabetii functional:
    – WW3 a inceput in dec. 2007 cu faza pe razboiul economic, la fel ca in WW2.
    – Rusia si SUA se vor confrunta in Georgia si Iran.
    – Faza armata a Razboiului Global va incepe dupa rasturnarea lui Putin si Erdogan si va porni de la conflictul turco-elen. Deoarece progresistii turci, care vor prelua puterea, vor inchide Stramtorile, Rusia va distruge Turcia.
    – Romania va urma traiectul indicat de fostul prezidentabil si posibil presedinte Marian Bataiosu si va deveni capitala lumii postbelice, dar pana atunci va fi ocupta si mutilata de vecinii sai.
    – Din cauza masurilor anticrestine, SUA vor fi distruse de cataclisme naturale nemaintalnite.
    – UE va disparea, ca si Vaticanul, regatul FIAREI.
    – Ce rol va avea NATO in desfasurarea Razboiului? Niciunul concret, pentru ca, asa cum sustinea Bataiosu in urma cu vreo zece ani, este o organizatie politico-militara ineficienta, iar Articolul 5 o mare TEAPA.

  4. Asa baieti, mai adaugati una datorie pentru subtierea bugetului de stat. Felicitari.

  5. De ce statul nu vinde direct prin firma de stat ci vinde prin firma lui Nasui si alti securisti hotzi.

  6. Prin asta PARE ca statul nu isi mai muta niste bani din buzunarul stang in buzunarul drept. Astfel sunt favorizate acele firme de stat carora le sunt sterse datoriile, in detrimentul celor care sunt puse sa isi plateasca datoriile, asa cum este normal. Mai important este insa ca statul este vaduvit prin aceasta decizie de obtinerea acelor bani, care vor fi accesati din alte parti prin imprumuturi la dobanzi mari, deci merge sore groapa in loc sa tina o linie a eficientei economice.

  7. CARE INDUSTRIE ??,CARE APARARE ?.FIARE VECHI ,SICRIE PE ROTI !,TINTE DE ANTRENAMENT !.
    OFITERI ,OFITERASI O FI CEVA !,A FI NIMIC. IN CAZ DE NECAZ URLATI 5 MINUTE! SA VINA ALTII SA VA APERE !.
    DE GENERALI NU DUCEM LIPSA ,LA PARADA SI LA PENSII SPECIALE N-AI LOC DE EI ,LA PLACINTE INAINTE ,LA RAZBEL -NU-I DE NOI !!,SUNTEM IN RETRAGERE.

  8. Cum sa-si plateasca astia obligatiile la stat, cind voi importati in draci si la astia nu mai faceti comenzi! Ma mir ca pe lista nu este si Avioane Craiova!!

  9. Oooo, da.. Ei sunt de scutit, au fost bolnavi, au lipsit de la ore,. de dirigenție , și nu mai știu lecții de moralitate.
    pe urmă oricum primesc leafa, solda, indemnizația de neimpozitat in bumbi, in nasturi,.de asta ei se eschivează patriotic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.