Iohannis: „Azi arătăm că România e membru responsabil al NATO”

Președintele Klaus Iohannis și reprezentanții partidelor politice au semnat marți la Palatul Cotroceni pactul prin care se obligă ca, din anul 2017, să asigure prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale.

Pactul a fost semnat în cadrul unei ceremonii similare celei de depunere a jurământului. Ceremonia a început cu intonarea imnului. Apoi președintele Iohannis a semnat documentul, urmat de reprezentanții partidelor politice. Din partea PSD a semnat Victor Ponta, din partea liberalilor Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu, din partea UNPR Gabriel Oprea. Documentul a fost semnat de asemenea de Daniel Constantin, din partea PC, de Kelemen Hunor din partea UDMR și de Simona Man din partea PP-DD. Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian nu a fost prezent la semnarea acordului.

După semnarea Pactului, Iohannis a ținut un discurs în care a vorbit despre însemnătatea acestui acord.
„Vă mulțumesc tuturor celor prezenți pentru că aţi înțeles cu maturitate și responsabilitate că este nevoie de un acord privind finanțarea Armatei, asumat de toate partidele politice parlamentare. Astăzi le arătăm militarilor români că îi respectăm și că dorim să le îmbunătățim condițiile de muncă prin asigurarea finanțării necesare pentru pregătire și pentru înzestrarea cu echipament modern de luptă. Faptul că toți cei prezenți s-au angajat să susțină atingerea în 2017 a unui nivel de minimum de 2% din PIB pentru Apărare și să păstrăm această sumă ca un minim pentru cel puţin 10 ani arată dorința României de a avea predictibilitate în asigurarea cheltuielilor militare. Armata este un furnizor de securitate, dar poate să fie și un furnizor de dezvoltare economică, pentru că programele de înzestrare cu tehnică de luptă pot să genereze parteneriate între firmele de profil din țară și cele ale aliaților noștri, precum și investiții străine și locuri de muncă pentru români. Eu văd Acordul politic de susținere a finanțării pentru Apărare și ca pe un acord implicit pentru dezvoltarea industriei naționale de apărare. Până acum s-au spus multe vorbe, au fost făcute multe strategii care au rămas de obicei doar pe hârtie. Este momentul să tratăm cu toată seriozitatea acest subiect important pentru securitatea națională și să obținem rezultate. Astăzi arătăm, totodată, că România este membru responsabil în cadrul NATO și își înțelege bine atribuţiile. Atunci când așteptăm solidaritate din partea aliaților noștri, într-un moment dificil pentru securitatea regiunii noastre, trebuie să fim conștienți că suntem datori să mărim contribuția financiară pentru Armată. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de apartenența la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă elementele fundamentale ale politicii noastre externe și de securitate. Vă asigur că România se va comporta ca un partener de nădejde!”, a spus Iohannis în discursul său.

content-image

content-image

content-image

content-image


Pactul a fost semnat după ce Klaus Iohannis a chemat luni la Cotroceni partidele parlamentare pentru consultări pe această temă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8521 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.