Ipoteze noi în cazul celei mai mari tragedii aviatice din România

Nu mai puțin de 19 ani le-au trebuit autorităților române de specialitate pentru a publica raportul tragediei aviatice de la Baloteşti, document finalizat acum 14 ani. Conform datelor oficiale, avionul Tarom care decolase de la București cu destinația Bruxelles s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni la motor şi a unei erori de pilotaj.

Ultimele minute ale cursei Tarom 371 sunt prezentate în detaliu în raportul accidentului, inclusiv discuţiile din cabina aeronavei. Cu 32 de secunde înainte de prăbuşire, copilotul a sesizat că pilotul are o problemă şi l-a întrebat: „Ce ai, mă?”. Era începutul sfârşitului, conform rtv.

Piloţii au intrat în panică, mai ales după ce şi-au dat seama că nu mai controlează aeronava şi că riscă să se prăbuşească. Ultimele cuvinte ale copilotului sunt: „Bă, s-a stricat ăla!”. După şase secunde, avionul atingea solul.

Toţi cei 60 de pasageri şi-au pierdut viaţa. După 19 ani de la accident, s-au aflat şi motivele probabile ale tragediei: probleme tehnice ale aeronavei şi posibila incapacitate a pilotului comandant. De asemenea, copilotul nu a luat măsuri ca să acopere consecinţele primilor factori.

Toate aceste concluzii au fost formulate în anul 2000, când a fost finalizat şi raportul. Nimeni nu a explicat de ce a fost nevoie de 14 ani pentru ca familiile victimelor să afle adevărul.

În 31 martie 1995, aeronava Airbus 310 „Muntenia” a Tarom, fabricată în 1987, cu peste 31.000 de ore la bord, care trebuia să efectueze un zbor de la Bucureşti la Bruxelles, s-a prăbuşit în localitatea ilfoveană Balotești. Au murit 49 de pasageri şi 11 membri ai echipajului.

Avionul zbura la înălţimea de 1.200 metri, iar în dreptul comunei Baloteşti trebuia să vireze. În acest moment a dispărut de pe radarul Aeroportului Otopeni, s-a înclinat la 80 de grade şi a intrat în pământ. Era ora 9 şi 11 minute. Printre pasagerii care se aflau la bord se numărau trei americani, un francez, un olandez, doi spanioli, un thailandez, 9 români şi 32 de belgieni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.