Isărescu: Numărul bancnotelor româneşti falsificate este extrem de mic, metodele sunt rudimentare

Numărul bancnotelor româneşti falsificate este extrem de mic, dar au circulat bancnote falsificate rudimentar pentru că publicul nu este suficient de informat, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la un simpozion dedicat marcării a 130 de ani de la imprimarea primei bancnote emise de BNR.

Isărescu a amintit că bancnotele româneşti au un substrat de polimer care fac aproape imposibilă contrafacerea, iar falsurile pot fi identificate foarte uşor, chiar la simpla atingere a bancnotei. „Cu toate acestea am găsit un număr de bancnote falsificate, iar falsificarea este rudimentară. Un procent de 2% dintre bancnotele expertizate la BNR s-a încercat să fie imprimate pe material plastic, imită polimerul, dar pot fi depistate la simpla atingere. Banii româneşti nu sunt de plastic, ci de polimer. Ne dă de gândit că bancnote falsificate rudimentar au putut să circule cel puţin o dată. Unele au fost fotocopii pe hârtie. Este vorba mai degrabă de insuficienta informare a publicului. Lumea trebuie să ştie că bancnotele româneşti nu sunt de hârtie, ci de polimer”, a afirmat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

Isărescu a menţionat că în România numărul de contrafaceri este extrem de mic comparativ cu zona euro, iar elementul descurajant este substratul de polimer special, la care se adaugă fereastra transparentă, imposibilă pe o bancnotă de hârtie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.