
Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, a afirmat, într-un interviu la HotNews, că în fondul de rezervă bugetară pe anul 2025 sunt sume mult mai mici, ”sute de milioane de lei”, în loc de ”multe miliarde de lei”, cât au fost anul trecut.
Întrebat despre fondul de rezervă bugetară, ministrul a răspuns direct că ”nu există”.
Ulterior a adăugat că va exista un fond de rezervă, dar limitat.
Acesta a spus că ”în Fondul de rezervă avem banii pentru alegeri şi, într-adevăr, avem o sumă pentru forţă majoră, dar chiar o sumă mică”.
Deficitul bugetar, sub presiune
Ministrul Finanțelor a avertizat că România nu se va putea încadra într-un deficit de 7% din PIB dacă guvernul continuă să crească cheltuielile fără un plan clar de acoperire a acestora. „Nu ne putem încadra în 7% deficit bugetar dacă în fiecare zi inventăm un motiv pentru care trebuie să mai suplimentăm în stânga, în dreapta, bugetul, pentru a mai face niște plăți”, a declarat Tánczos Barna.
Cheltuieli record din fondul de rezervă în 2023-2024
În perioada septembrie 2023 – octombrie 2024, guvernul condus de Marcel Ciolacu a cheltuit aproximativ 65 de miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară, echivalentul a 13 miliarde de euro. Aceasta reprezintă aproximativ 11% din bugetul total al României pentru 2024 și este de două ori mai mult decât toate guvernele anterioare au cheltuit din acest fond de la aderarea țării la Uniunea Europeană în 2007 până în 2023.
Legea finanțelor publice (Legea 500/2002) prevede că fondul de rezervă este destinat exclusiv finanțării cheltuielilor urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar. În trecut, premierul Marcel Ciolacu a criticat utilizarea excesivă a fondului de rezervă, catalogând această practică drept „penală”.
Un an 2025 cu restricții bugetare
Pentru anul viitor, Guvernul pare să adopte o strategie de austeritate în ceea ce privește fondul de rezervă, alocând sume semnificativ mai mici. Potrivit lui Tánczos Barna, principalele destinații ale acestui fond vor fi organizarea alegerilor și gestionarea situațiilor de urgență. „În fondul de rezervă avem banii pentru alegeri și, într-adevăr, avem o sumă pentru forță majoră, dar chiar o sumă mică”, a subliniat ministrul.
Întrebat dacă Guvernul poate garanta că nu vor fi majorate taxele în 2025, Tánczos Barna a răspuns evaziv: „Garanțiile sunt oferite de Cel de sus.” Această declarație lasă loc de incertitudini privind politica fiscală a anului viitor, în condițiile în care România trebuie să își mențină deficitul sub control și să evite creșteri de taxe care ar putea afecta economia și populația.
Fondul de rezervă, zis și bugetul paralel
Fondul de rezervă al Guvernului a fost supranumit „bugetul paralel” deoarece, în multe situații, a fost utilizat ca un mecanism discreționar de alocare a resurselor financiare, în afara procesului normal de bugetare și fără transparență sau dezbatere parlamentară. Iată principalele motive pentru care a primit această denumire:
Evitarea rectificărilor bugetare – În loc să se facă o rectificare bugetară, care necesită o analiză și aprobarea Parlamentului, Guvernul a folosit fondul de rezervă pentru a finanța cheltuieli diverse.
Alocări discreționare – Banii din fondul de rezervă au fost direcționați de multe ori către autorități locale sau instituții în funcție de criterii politice, fără un proces clar și obiectiv de selecție.
Lipsa transparenței – De multe ori, deciziile privind utilizarea fondului de rezervă nu au fost justificate public în detaliu, iar alocările s-au făcut rapid, fără prea multă dezbatere.
Cheltuieli excesive – În anumite perioade, cum a fost guvernarea Ciolacu în 2023-2024, sumele cheltuite din fondul de rezervă au fost uriașe (65 miliarde de lei într-un an), ceea ce a amplificat percepția că acest fond este folosit ca un „buget paralel” pentru cheltuieli care ar fi trebuit planificate în bugetul general al statului.
Această practică a fost criticată atât de experți economici, cât și de opoziția politică, deoarece permite guvernelor să ocolească mecanismele normale de control bugetar și să distribuie fonduri pe criterii opace.
Cum fond de rezerva a guvernului 11%, când pentru educație se aloca 4%, pentru sănătate 3%, apărare 2%…, suntem nebuni. Numai într-o tara cu decidenti fanarioti si bezmetici se poate întâmpla asa.
Pai nu a fost el la piata si a prezentat freierilor pe internet ce a cumparat, plus jacheta si scara de salvat pisici !!!
in caz de seism important mai luam bani din fond sau din fundul de rezerva ?
65 de miliarde de lei = 13 miliarde de euro orientati spre gaurile negre IN PLUS FATA DE deficitul record.
Mai ne trebuiau 7 randuri de alegeri separate si de suspendari ale lui Joiannis, cum cerea marlanul acela de Simion, ca sa nu mai ramana niciun ban din fondul de rezerva. Unde sa fie banii din moment ce un singur membru din comisiile de votare a primit cate 2000 Lei?……[Rumburak]
aiurea, o mare vrajeala a astuia ca sa va mai puna niste taxe si sa cresca preturile (cu TVA proportional evident) de parca udmristii lui nu au fost la guvernare , ha ha ha
Asta a fost strategia lui Ciolacu. Nu rectificare bugetara (care ar fi ajuns in Parlament la un moment dat), dar suplimentari de bugete la clientela de partid, la ministerele la care iese parandaratul. Rezultat: deficitul record, scăderea ratingului de tara etc. Si drept recompensa Ciolacu a mai primit un mandat de prim-ministru. Eterna si fascinanta Romanie.
Explicatia e simpla, ca sa le iasa bugetul si deficitul pentru 2025 au taiat fondul de rezerva masiv… toate focile aplauda, FMI si toata lumea e multumita ca se fac „taieri de cheltuieli”, le mai dau imprumuturi, etc. iar undeva imediat dupa alegeri, regimul o sa promulge o OUG care o sa fie aprobata de parlament sa se faca o rectificare bugetara, in care mai baga vreo 40-45 miliarde de ron, nu e ceva special, se practica de ani
„Nu ne putem încadra în 7% deficit bugetar dacă în fiecare zi inventăm un motiv…”. Atunci nu mai inventați niciun motiv și luați impozite de la multinaționale, care fac 80% din veniturile din RO își externalizeazǎ tot profitul și nu plǎtesc aproape nimic la buget. Și veți avea FOARTE mulți bani!
Nu să știe . Îi caută holandezii cu Detectorul de metale . Ieri s-au găsit îngropați la unul în gradină ( căutându-l pe MARTA ) J„DĂ MII DE EUROI, dar fermentați . Miliarde FERMECAȚI și-au luat zborul spre Țările calde DE JOS DE DINDOS , unde speră s-ajungă și POSESORII LOR , PĂSĂROI/ PĂSĂRICI migratoare dacă nu fac PANĂ . / Ce PANĂ nene , ar trebui să le MEARGĂ FULGII așa de început , să spună ce-au supt și de la Crama Drăgășani de pe Lipscani .
Banii i a ars georgescu al vostru, impreuna cu gasca voastra de securisti jegosi
Dl. Ciolacu a cheltuit in perioada 2023-2024, din Fondul de rezerva de la guvern, cica o suma astronomica…de 65 miliarde de lei(sau 13 miliarde de euro)! Se mai zice, in continuare, ca in toti cei 17 ani(adunati) de la aderarea Romaniei la UE(din 2007) cheltuielile ar fi fost de doua ori mai mici.
Intrebarea e…Parlamentarii natiei au fost constienti ca au votat ca guvernul sa aiba o rezerva astronomica sau ei, la discutarea bugetului, fac dzeci de mii de propuneri numa’ ca sa fie in bataie de joc, Romanie?
Sa nu uitam donațiile repetate spre republica moldova, spre ukraina și nu în ultimul rând, escrocheria cu alocări primăriilor pentru investiții, care investiții au fost, bănuiesc, pentru servicii la martrasit vot alegeri, asta pe langa sponsorizarile primite, toate aceste fonduri de la primarii și aruncate de fiecare candidat la mișto pentru alegeri, au fost recuperate în mare parte ilegal de toți cei care au candidat în 2024, inclusiv cei care nu au avut 3% voturi castigate! Irecuperabile au fost alocările către republica moldova și ukraina, din contra, au crescut și mai mult, sa nu uitam că în republica moldova se scoală bani la greu de infractorii din politica românească.
Pe 22 in piața Constituției…altfel nu mai există România.
Cum unde ,in fundul uracilor și-a piticului porno
P$DNL si UDMR au ras tot ce era ban de cheltuit, merita un nou mandat si la C0tr0ceni, si la Palatul Victoria
Cîte exemple mai vrei pentru a pricepe că rumînu nu poate administra o țară,.. Nu merită să aibe o țară, nu doar pentru că nu este un popor.
Cum merge vorba de niște bani acolo e jale..
În rest totul e bine si frumos..democrație că afară,șenghen s.a. valori cu care ne mândrim pân la lacrimi..
Banii sunt in Ucraina..
Popor, faceți listele, și Tribunalele poporului……[Rumburak]
da,mah,fraierilor,strangeti cureaua ca partidele,CCR,CSAT,Werner trebuie sa mai spanzure niste bani din banii vostri pentru alte alegeri,cica. Nu,fraierilor,hotii spala bani! Si nu vor sa lase ciolanul,asta e tot! A,ba nu,isi apara dosurile si de judecata pentru crime,nu doar pentru tunuri.