Julian Assange, fondatorul Wikileaks, „justiţiarul” erei Internetului

Interpolul a emis un mandat internaţional de arestare pe numele lui Julian Assange, fondatorul site-ului Wikileaks, cel care a produs un cutremur în diplomaţia mondială prin publicarea telegramelor secrete trimise de ambasadele americane din întreaga lume.

Australianul Julian Assange este căutat de justiţia suedeză într-o anchetă pentru viol şi agresiune sexuală. Assange neagă că ar fi fost implicat în acest caz şi a refuzat să ofere detalii. În urmă cu câteva săptămâni, invitat de CNN, el a părăsit studioul când a primit o întrebare în acest sens. În timp ce Suedia îl vânează pentru viol, SUA studiază posibilitatea acuzării lui Assange pentru spionaj.

Assange a încercat să se stabilească în Suedia, în luna august, pentru că legea suedeză a presei îi era favorabila. Acum el se ascunde în Marea Britanie şi comunică prin mesaje private, prin intermediul unei reţele de servere securizate, răspândite în întreaga lume. În acest fel a reuşit să trimită informaţiile despre diplomaţia americană către cinci mari publicaţii.

În timp ce o parte a presei americane doreşte ca Assange să fie considerat „combatant inamic”, asemeni talibanilor, autorităţile daneze doresc să coopereze cu el într-o anchetă deschisă împotriva unor soldaţi danezi care au luptat în Irak. La fel, ONU şi Parlamentul European au cerut deschiderea unor anchete privind tratamentele aplicate de soldaţii coaliţiei din Irak prizonierilor irakieni, totul pornind de la informaţiile publicate de Assange.

Căutat acum în 188 de ţări, Assange nu renunţă la lupta sa. El a anunţat că în 2011 va publica informaţii despre oamenii de afaceri ruşi şi despre corupţia care domneşte în sistemul bancar american.

Assange, un hacker în vârstă de 39 de ani, a înfiinţat site-ul Wikileaks în urmă cu trei ani. În acest an, site-ul făcea publică o înregistrare a Pentagonului, în care echipajul unui elicopter militar al SUA trăgea într-un grup de civili irakieni. Doi jurnalişti de la Reuters au murit în acest incident. Au urmat apoi zeci de mii de informaţii clasificate despre războaiele din Afganistan şi Irak, totul culminând cu publicarea telegramelor Departamentului de Stat.

În lipsa unei reacţii din partea lui Assange, jurnaliştii australieni au contactat-o pe mama acestuia, care a declarat că multe din cele spuse despre fiul ei nu sunt adevărate. „Este fiul meu, îl iubesc şi nu vreau să-l vad urmărit şi închis. Reacţia mea este ca a oricărei alte mame. Sunt îngrijorată. Multe lucruri care s-au scris despre mine şi Julian nu sunt adevărate”, a spus mama lui Assange.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.