Juncker a favorizat campionii austerității, țările mici și femeile

Președintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a numit în posturi economice cheie aliați din dreapta conservatoare europeană, scrie Financial Times, subliniind că noii comisari socialiști vor fi îngrădiți mult în inițiativele lor de aceasta strategie a președintelui Comsiei. Este vizat in primul rând francezul Pierre Moscovici, dar și Corina Cretu.

În primul rand, numirea olandezului Frans Timmermans ca prim-vicepreședinte al Comisiei, este un mesaj transmis euroscepticilor care câștigă teren în UE, avand în vedere ca Timmermans este cunoscut pentru opoziția sa față de cedarea mai multor prerogative naționale către Bruxelles.

Apoi, avem numirea fostului premier leton Valdis Dombroveskis, un campion al austerității în țara sa, ca vicepreședinte al Comsiei însărcinat cu moneda unică, și numirea ca vicepreședinte însărcinat cu investițiile și creșterea economică a unui critic dur al politicilor de relaxare bugetară din sudul UE, fostul premier finlandez Jyrki Katainen.

Financial Times mai scrie și că Juncker ”l-a scos din obsuritate pe lordul Jonathan Hill” pentru a-i oferi ”cel mai important portofoliu din Europa” – serviciile financiare din UE.

Două reprezentante ale liberalilor europeni au primit portofolii cruciale pentru negocierea controversatului acord transatlantic de liber schimb (suedeza Cecilia Malmstrom) și pentru negocierea unor acorduri cu giganți precum Google și Gazprom (daneza Margrethe Vestager).

Pe de altă parte, cotidianul economic francez Les Echos scrie că Juncker a favorizat în mod cât se poate de clar fameile și statele mici din UE. Reprezentantele Italiei, Bulgariei si Sloveniei au primit posturi de vicepreședinți ai Comsiei. Totodată, țări mici, în opinia Les Echos, a primit portofolii foarte importante: Estonia, Letonia si Finlanda.

Le Monde scrie că viitoare Comisie va fi una ”foarte politică”, având în vedere că multi dintre membri sunt premieri și foști premieri, vicepremieri sau miniștri. Cotidianul francez observa că Juncker nu a apelat, cum au obișnuit mulți alți președinti ai Comisiei, la reciclarea unor politicieni indezirabili în statele lor, ci a determinat chiar unii politicieni de top să renunțe la portofoliile lor naționale pentru a veni la Bruxelles.

Este motivul pentru care unii observatori susțin că noua Comisie va fi ”cea mai ambitioasa de la comisiile conduse de Jacques Delors încoace”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.