Kovesi câștigă lupta de la CSM cu propriii subalterni

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, marţi, cererea procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare a procurorilor DNA, Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, în care s-a discutat cererea Codruţei Kovesi de revocare a lui Doru Ţuluş şi a Mihaelei Iorga s-a desfăşurat cu uşile închise, decizia fiind luată la solicitarea procurorului şef al DNA.

Ședința CSM de marți a fost una foarte tensionată, cei doi procurori plângându-se că nu au avut dreptul la apărare. Ei au cerut o amânare pentru a-și pregăti apărarea, amânare pe care nu au obținut-o. Ei ei au susținut că au fost propuși pentru revocare după ce au făcut plângere la Inspecția Judiciară privind modul în care se desfășoară activitatea DNA.

Pe 29 iunie 2017, procurorul-șef al DNA a transmis Sectiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a Mihaelei Moraru Iorga, pentru faptul că nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al Secției din care facea parte. La aceeași dată a fost transmisă Secției de procurori a CSM și cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țulus „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”. Cei doi ar fi refuzat să se supună testului poligraf în cadrul anchetei desfășurate după difuzarea în presă a unor înregistrări cu șefa DNA. Doru Țulus si Moraru-Iorga au reclamat-o, in 26 iunie, pe Kovesi la Inspecția judiciară a CSM pentru metodele folosite în această anchetă internă, considerând că acestea sunt umilitoare și încalcă independența procurorului. Ancheta declanșată urmărește să afle cine sunt cei care au livrat postului România TV înregistrările potrivit cărora șefa DNA ar fi pus presiune pe subordonați pentru a livra dosare și anchete la comandă.

Doru Ţuluş a fost şef al Secţiei a II a din DNA în perioada în care parchetul era condus de Daniel Morar. Ulterior, după ce conducerea instituţiei a fost preluată de Laura Codruţa Kovesi, acesta a fost înlocuit de Claudiu Dumitrescu. Surse din sistem susţin că Doru Ţuluş este considerat a fi un apropiat al lui Daniel Morar, fost şef DNA, în prezent judecător CCR.

Mihaela Iorga este printre procurorii care au semnat petiţia prin care se solicita ca şef al DNA să fie un procuror din cadrul acestei structuri, petiţie iniţiată înainte ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şef al DNA. Mihaela Iorga a instrumentat dosarul Microsoft, dar şi una dintre cauzele care o vizează pe Elena Udrea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.