Legea câinilor maidanezi a fost retrimisă la Comisia de administraţie

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, la propunerea liderilor de grup, să retrimită la comisia de resort proiectul legii care dădea dreptul administraţiilor locale să decidă care este cea mai bună soluţie de rezolvare a problemei câinilor comunitari.

După ce propunerea liderului de grup al PDL Mircea Toader, ca proiectul de lege să fie votat prin vot secret a fost respinsă, acesta a solicitat o pauză de consultări între liderii de grup. După circa zece minute, aceştia au convenit să ceară plenului retrimiterea la comisie.

„Se spune în româneşte că unora le e bine să le vină mintea de pe urmă. (…) Ceea ce vom face trebuie să se finalizeze cu o dezbatere publică adevărată, nu în spatele uşilor închise, cum s-a întâmplat la comisia de administraţie”, a spus viceliderul PNL, Eugen Nicolăescu. Şi pedelistul Mircea Toader s-a declarat de acord cu procedura retrimiterii la comisie, deşi a susţinut că prevederile legii erau corecte.

„Legea oferea administraţiilor locale adevărata descentralizare şi responsabilizare. Nu suntem noi cei care trebuie să hotărâm ce se întâmplă în fiecare administraţie”, a spus Toader. Plenul Camerei a decis retrimiterea la comisie pentru două săptămâni, cu 247 de voturi pentru, 21 contra şi 21 de abţineri.

În data de 31 mai, Camera Deputaţilor adoptat pe articole şi fără modificări legea care modifică OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Liberalul Cristian Adomniţei a susţinut atunci, în plenul Camerei, că legea privind gestionarea câinilor fără stăpân este de fapt „despre oameni, nu despre câini”, în acest sens el apreciind că dacă se voteză acest act normativ se face o mare greşeală. Nici Aura Vasile (PSD) sau Niculae Mircovici (minorităţi) nu au reuşit să-i convingă pe colegii de la Putere că actul normativ nu este oportun.

Comisia de administraţie publică din Camera Deputaţilor a menţinut, în data de 5 aprilie, prevederile referitoare la eutanasierea câinilor vagabonzi, care va putea fi decisă de către consiliile locale, după ce animalele vor fi reţinute în adăpost timp de 30 de zile. De asemenea, câinii vagabonzi vor putea fi adoptaţi în perioada de o lună de zile în care vor fi reţinuţi în adăpost şi anterior sterilizaţi. O altă posibilitate a consiliilor locale priveşte varianta eliberării câinilor vagabonzi după sterilizare, în situaţia în care aceştia nu sunt bolnavi sau agresivi.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.