Legea Educaţiei în presa de azi

„Scandalul pe legea educaţiei intră în prelungiri în Parlament”, titrează Adevărul de azi.

„Conducerea Senatului a retrimis la comisie raportul la legea Educaţiei, urmând ca articolele adoptate de Opoziţie să fie reanalizate. Senatorii PSD şi PNL din Comisia de învăţământ eliminaseră prevederile referitoare la predarea Istoriei şi Geografiei în limba maternă, una dintre principalele revendicări ale UDMR.”, scriu jurnaliştii de la Adevărul.

Textul raportului a fost retrimis la Comisia de învăţământ după ce senatorii PSD şi PDL discutaseră sâmbătă şi duminică Legea educaţiei. În aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale,şeful Comisiei, senatorul democrat liberal Mihail Hârdău a precizat că nu va convoca acest for în pofida deciziei Biroului Permanent.

Comisia stabilise ca disciplinele istorie şi geografie să fie studiate în limba română şi în învăţământul gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale. Aceasta decizie a stârnit nemulţumirea maghiarilor din UDMR care, prin vocea lui Marko Bela, au cerut revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană.

Redăm , mai jos , un fragment din articolul din Adevărul:

„Important este că domnul Geoană a făcut o ilegalitate şi ar trebui să-şi dea demisia”, a declarat şi ministru Culturii, Kelemen Hunor. Acesta a afirmat că nu vrea să se gândească la „varianta pesimistă” în care comisia va decide din nou ca prevederile privind predarea Istoriei şi Geografiei în limba minorităţilor să fie eliminate. „Aşteptăm dezbaterea din comisie şi decizia Curţii Constituţionale de mâine”, a mai spus Hunor Kelemen.

Subiectul este abordat şi de Romania Libera într-un articol intitulat „”Rectozaurii” din Parlament ţin cu dinţii de scaune”. Jurnaliştii apreciază că tergiversarea Legii Educaţiei se datorează faptului că modificările Opoziţiei vor să conserve clanurile universitare, aceasta dorind ca un parlamentar să poată ocupa simultan şi funcţia de rector.

Deşi Comisia a adoptat un amendament care „interzice deţinerea funcţiilor de conducere, în aceleaşi organisme sau în organisme aflate în relaţii directe de subordonare, în acelaşi timp, de către de soţi, rude şi afini de gradul trei inclusiv”, acesta permite în continuare relaţia de subordonare între rude.

„„E evident că un profesor care predă la catedră predă disciplina lui şi nu doctrina partidului. Dacă ar fi să aplicăm prevederea asta ar însemna să-l scoatem din istorie şi pe Nicolae Iorga pentru că a cumulat funcţia administrativă cu cariera didactică. Aşa ceva nu se întâmplă nicăieri în lume”, sare în apărarea senatorilor-rectori Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, rector şi el la Babeş-Bolyai din Cluj.”

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Scandalul_pe_legea_Educatiei_intra_in_prelungiri_in_Senat_0_376762948.html

http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/rectozaurii-din-parlament-tin-cu-dintii-de-scaune-206956.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.